ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Рак на щитовидната жлеза

Рак на щитовидната жлеза

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258636
Рак на щитовидната жлеза
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
10.00 лв.
Виж ››

Рак на щитовидната жлеза е злокачествено заболяване, което се среща сравнително рядко – заема 2% от злокачествените тумори при човека. Причините не са изяснени, но е доказано влиянието на йонизиращата радиация върху образуванието и развитието на този вид рак.

Провеждането на рентгеново лъчение в ранна възраст в областта на врата, шията или горната част на гръдния кош в редица случаи се последва от развитието на рак на щитовидната жлеза.

Йодният дефицит в ендемичните райони също предразполага към развитието на карцинома. Ракът на щитовидната жлеза засяга по-често жените.

Други рискови фактори за поява на рак на щитовидната жлеза са наличие на възли и други заболявания на щитовидната жлеза, роднина с такъв рак.

Видове рак на щитовидната жлеза

Съществуват четири основни типа рак на щитовидната жлеза:

Папиларен карцином – това е най-често срещания рак на щитовидната жлеза. Всеки 4 от 5 случая на рак на щитовидната жлеза са точно такъв тип. Най-често се наблюдава при жени под 40-годишна възраст.

Медуларен карцином – характерното за него е, че има силно застъпен генетичен компонент и много често е родово съсредоточен. Такъв е 1 на всеки 20 случая рак на щитовидната жлеза.

Фоликуларен карцином – такъв е един на всеки 10 случая. Засяга предимно хора в напреднала възраст.

Апластичен карцином – представлява най-редкият, но за сметка на това най-агресивен от четирите типа рак на щитовидната жлеза. Честотата му е 1:100. Възниква най-често между 60 и 80-годишна възраст.

Симптоми при рак на щитовидната жлеза

Най-честият симптом при рак на щитовидната жлеза е поява на съвсем безболезнена подутина в областта на шията. В по-напреднал стадий на рака се появат симптоми като необяснима дрезгавост на гласа, затруднено дишане и преглъщане, подуване на лимфните възли на шията, болки във врата.

Рак на щитовидна жлеза

Диагностициране на рак на щитовидната жлеза

Поставянето на диагнозата рак на щитовидната жлеза се извършва на база физикален преглед и последващи редица изследвания и тестове. Най-важните са тиреоидният функционален тест и аспирационна цитология.

Тиреоидният функционален тест измерва нивата на хормоните на щитовидната жлеза. Високите им нива са показателни за хипертиреоидизъм, а ниските – за хипотиреоидизъм.

Нормалните нива на хормоните на фона на подутина в жлезата налагат провеждането на аспирационен тест. При него с помощта на тънка игла се взимат клетки от подутината. Това позволява откриването на злокачествени клетки, ако има такива.

Понякога се налага провеждането на образни изследвания като компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс, ултразвуково изследване.

Лечение на рак на щитовидната жлеза

Лечението на рак на щитовидната жлеза е оперативно. Дори и в начален стадий, когато ракът е локализиран само в единия дял на жлезата, се препоръчва цялостното отстраняване на щитовидната жлеза с регионалните лимфни възли. След това се провежда постоянно заместително лечение с тиреоидни хормони.

Провежда се терапия с радиоактивен йод, чиято цел е да отстрани останалата тъкан от щитовидната жлеза след операцията и евентуалните метастази.

Четири седмици след операцията може да се назначи тази терапия. Дори и след най-прецизно направената операция остават малки остатъци тъкан от жлезата. Целта е те да бъдат отстранени.

За успешното лечение на болния е много важна преценката за необходимостта от последващо лечение. Навременното откриване на рака на щитовидната жлеза и адекватното лечение са ключови фактори в лечението на коварната болест.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 4
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати