Фрактура на костите

Фрактура на костите

Фрактурите на костите (счупвания) са неприятна последица от различни видове травматични проблеми – спортни травми, пътнотранспортни произшествия, битови и патологични фрактури, остеопороза и др. Фрактурите представляват нарушаване на целостта на дадена кост в различните ѝ оси.

Възможно е счупването да не обхваща цялата обиколка на костта, а само определена част и двата сегмента да не са разделени напълно. Фрактурите могат да доведат до неприятно разкъсване целостта на кожата, при което се вижда стърчащ фрагмент – това са т.нар. открити фрактури на костите.

В по-леките травматични случаи фрактурите са закрити, което означава, че няма открита рана и съответно няма контакт с околната среда, който може да причини замърсяване с различни болестотворни микроорганизми.

Фрактурата може да засегне една или повече кости по цялото тяло – лицеви, черепни, кости на горен крайник, на долен крайник, по цялата дължина на гръбнака, ребра и тазови кости.

Симптоми при фрактура на костите

Фрактурата на костите е резултат най-често от травми под въздействие на механични фактори с голяма сила. В някои случаи фрактурата може да се получи и след лека травма поради намалена здравина на костите или увреден костен състав.

Фрактурата на костите причинява симптоми, които се характеризират с няколко ясни белега – болка и оток, нарушена функция на засегнатата става и деформация. Най-честият симптом, който кара засегнатите да потърсят помощ, е именно болката. Тя е много силна и не намалява, ако не се вземат мерки.

Фрактура

Тъй като костта е с нарушена, в засегнатата област се променят формата и анатомията. Това е силно болезнено и дори е невъзможно да се извърши пълният капацитет движения в областта. Всички тези симптоми могат да се наблюдават и при сходни проблеми като изкълчванията, затова е необходимо да се посети специалист, който да установи от какъв характер е проблемът.

Диагностициране на фрактура на костите

При посещението на специалист в областта той назначава определени образни изследвания, чрез които се открива фрактурата. Това са компютърна томография и рентгенография. След това се назначава подходящ курс на лечение.

Лечение на фрактура на костите

Лечението на фрактурата на костите изисква намесата на лекар ортопед. Според вида и тежестта на травмата лечението може да бъде консервативно и хирургично. Консервативно лечение се състои в обезболяване и обездвижване с гипс.

Голяма част от фрактурите се лекуват по хирургичен път – извършва се фиксация на засегнатите фрактурни елементи посредством специални метални фиксатори или пък се прави възстановяване на целостта на засегнати съдове, нерви и сухожилия.

Хирургичните методи за лечение на фрактура на костите се извършват само когато консервативното лечение е било неуспешно или се вижда, че е много вероятно да не даде положителни резултати. С някои фрактури (като фрактура на бедрената кост) хирургическата намеса се предлага веднага, защото усложненията от консервативното лечение са сериозни и много често са по-опасни от самата операция. При вътреставни счупвания също се прилага хирургия, за да се направи анатомична репозция и възстановяване целостта на засегнатата става. В някои случаи костите се подсилват с метал.

Усложнения при фрактура на костите

Усложненията от различните видове фрактури на костите могат да бъдат класифицирани основни в три групи както следва: Непосредствени усложненията, които възникват по време на самото счупване. Втората група са ранни усложнения, които се срещат в първите няколко дни. Третата група са късни усложнения, настъпващи дълго време след травмата. Това могат да са дълбока венозна тромбоза, белодробна емболия, септицемия (при откритите фрактури), респираторен дистрес синдром, синдром на мастна емболия.

протеини

Други възможни усложения, които могат да се получат, са забавено срастване, нараняване на големи съдове, локална инфекция, увреждане на стави, мускули или сухожилия. В редки случаи може да се получи сериозно усложнение, познато като компартмент синдром, който ако не се лекува, може да доведе до ампутация на засегнатия крайник.

Хранене при фрактура на костите

Храненето е изключително важна част от възстановяването на костта след преживяна фрактура на костите. На първо място трябва да има адекватен протеинов прием, защото близо ½ от състава на костите се състои именно от протеин.

Добавянето на протеин в менюто след фрактура помага за намаляването на риска от усложнения и същевременно ускорява заздравяването. Добре е да се заложи на растителни протеини, които да се набавят от храни като бадеми, киноа, соя и бобови растения.

Необходимо е и да се засили приемът на антивъзпалителни вещества – витамини Е и С, ликопен и др. Според редица изследвания антиоксидантите имат свойството да ускоряват заздравяването на костта, потискайки разрушителните ефекти на свободните радикали не само в засегнатото място, а и в целия организъм.

Не на последно място се нарежда приемът на минерали и мултивитамини. Най-необходимите от тях са хром, калций, мед, магнезий, манган, витамини А, D и К, цинк и борон (бор).

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати