Хълцане

Хълцане

Всеки човек се е сблъсквал с досадното хълцане, което при някои трае минути, а при други хора може да продължи часове.

Само по себе си хълцането представлява неволево съкращение на диафрагмата, което е съчетано със затваряне на гласовите връзки в ларинкса, поради което се чува и специфичният звук на хълцането.

Въпреки че е изключително неприятно и в понякога доста продължително, в голяма част от случаите хълцането не е симптом за здравословен проблем, а е временно състояние, което отшумява сравнително лесно.

Причини за хълцане

Причината за появата на хълцането е дразнене на окончанията на т.нар. френичен нерв, който инервира диафрагмата. Той може да се дразни от различни фактори – температура, химични и механични.

Основното дразнене е на френичния нерв и включените в него сетивни влакна. Но може да са засегнати и влакна на вегетативната нервна система. След като информацията от дразнителя достигне до централната нервна система, рефлексната дъга започва да се затваря по различни пътища.

Най-честите причини за поява на хълцане са елементарни – пиене на газирани напитки, преяждане, консумация на люти и студени храни, прекаляване с алкохол. Психически стимул също може да предизвика хълцане.

Подправки, горещи и много студени храни са основните причинители на хълцане. Прекалено бързата консумация на храни и напитки може да причини спазми, защото така се поглъща повече въздух, който оказва твърде внезапно налягане в коремната кухина. Храните, пълни с въздушни джобове, също могат да станат причина за хълцане. Диафрагмата може да бъде раздразнена и от цигарен дим и сезонни алергии.

Продължително хълцане обаче не може да се обясни толкова лесно, защото е възможно зад него да стои заболяване или прием на медикаменти. Сред възможните причини са влошени бъбречни функции, метаболитни отклонения, диабет, хипегликемия, нарушения в алкално-киселинното равновесие.

Не изключено дразненето на нервите да се провокирано от механично засягане от чуждо тяло, тумор, травма, възпаление на околни тъкани – перикардит, плеврит, фарингит и ларингит.

Медикаментите, които могат да предизвикат хълцане, са различни успокоителни, сънотворни и кортикостероиди. Не е изключено хълцането да е породено от психогенни фактори – истерия, шок и психични проблеми.

Спиране на хълцане

Диагностициране на хълцане

Само по себе си хълцането не е заболяване, а в по-голямата част от случаите не е симптом за проблем, а просто временно състояние, предизвикано от храна или напитка. Все пак, когато хълцането е изключително продължително, може би става въпрос за здравословен проблем. За изясняване на причините е възможно лекарят да назначи кръвни изследвания и други тестове, които могат да насочат към диагнозата.

Лечение на хълцане

Един от най-често използваните начини за спиране на хълцането е задържането на дишането. Други познати методи са пиене на вода или лъжица оцет, масажи на врата, поставяне на захар под езика. В лекарския кабинет се използват методи като масаж на очните ябълки или сънните артерии, дразнене на фаринкса с шпатула, промивка на стомаха.

Други начини, с които можете да си помогнете сами при хълцането, са:

- В седналото положение направете 6 бързи и дълбоки вдишвания и издишванията;

- Натиснете силно диафрагмата за 30-40 секунди. Тя се намира малко по-високо от талията. След това се опитайте да задържите дишането, като си поемете въздух и не дишате 10-15 секунди. В повечето случаи след няколко такива опита хълцането спира. Ефектът се засилва, ако задържаният въздух се издиша колкото може по-бавно;

Смученето на парченце лимон, лед или бучка захар действа положително на много хора. Загряването на подлъжичната област (където свършват гърдите и започва коремът) също облекчава симптомите на хълцането;

Няколко минути човек трябва да остане със сгънати колене към гърдите. След това се изпива на малки глътки чаша с вода.

Усложнения при хълцане

Твърде продължителното хълцане може да причини здравословни проблеми. Хора с постоянни спазми, които изтощават мускулатурата, могат да имат мускулни болки и да изпитват обща слабост. Непрекъснатите спазми оказват негативно влияние върху качеството на хранене, пиене и съня.

Затова ако горепосочените методи за облекчаване на хълцането не дават резултат и състоянието продължава дълго време, човек трябва да направи консултация с лекар, който да прецени какви ще са методите на лечение. Възможно е да се предпишат лекарства с антиконвулсивно и седативно действие.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати