Гигантизъм

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k73128
Линкълн
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Гигантизмът или определян още като акромегалия се дължи на повишена секреция на хормона на растежа – соматотропин, отделящ се от предния дял на хипофизната жлеза.

При това състояние е характерен прекомерния растеж, като хората, страдащи от гигантизъм, достигат до височина между 2.12 и 2.72 метра. Ранната диагноза при това заболяване е много важна, тъй като навременното лечение може да забави растежа.

2.72 метра е рекордът за най-висок човек, живял някога. Робърт Уодлоу е човекът, достигнал тези размери, страдал от гигантизъм. С това състояние са били американският президент Ейбрахам Линкълн, Ханс-Кристиан Андерсен и Шарл дьо Гол.

Причини за гигантизъм

Почти във всички случай акромегалията е причинен от доброкачествен тумор, наречен аденохипофизен аденом. При някои обаче туморът е злокачествен и се нарича аденокарцином.

Други причини за гигантизма са:

- синдром на МакКуин-Олбрайт – той е свързан с необичайния растеж на костна тъкан, който е свързан с аномалия на хипофизната жлеза. От него се появяват светлокафяви петна по кожата;

- Карни комплекс – наследствено заболяване, което причинява ракови образувания на съединителната тъкан;

- множествена ендокринна неоплазия тип 1 – наследствено заболяване, което причинява тумори на хипофизната жлеза, панкреаса и щитовидната жлеза;

- неврофиброматоза – генетично заболяване, което причинява тумори на мускулите, нервната система, кожата и ставите;

Симптоми на гигантизъм

Гигантизмът се забелязва още в детска възраст, когато дете с това заболяване израства повече от връстниците си. Освен по—голямата височина се забелязвани и по-дълги ръце, крака, по-дебели пръсти, по-груби лицеви черти.

Децата с гигантизъм често имат по-едри носове, по-големи глави и ясно очертани устни. Ушните миди са по-едри, езикът е по-голям, скулите са изпъкнали, кожата е по-груба, а стъпалата са по-широки.

Отличителните признаци на симптомите зависят от степента на смущение в хипофизната жлеза. Когато аденохипофизенят аденом расте, много хора изпитват главоболие, проблеми със зрението и гадене.

Хората с това състояние се оплакват от т.нар виждане в тунел, при което зрителното поле е стеснено и болният не може да вижда с периферията си в резултат на растящия тумор.

У почти половината от пациентите се установяват данни за захарен диабет, а повечето от тях развиват депресивни състояния.

В някой случай се появяват и симптоми като прекомерно изпотяване, закъснял пубертет, нередовна менструация при момичетата и глухота.

Диагностициране на гигантизъм

Ако има подозрения, че едно дете страда от гигантизъм, му се назначава кръвен тест, от който да се установят нивата на хормоните. Провежда се също орален тест с глюкоза.

Хипофиза

При него потенциално болният от гигантизъм трябва да изпие определено количество глюкоза, след което да се проверят нивата на хормоните, които трябва да са се повлияли по определен начин от изпитото количество.

При здравия човек нивата на определени хормони трябва да са по-високи след приема на глюкоза, но ако човека страда от гигантизъм, хормоните му остават непроменени, тъй като тялото отделя по-голямо количество соматотропин.

При прегледа се прави и скенер на тялото, който има за цел са открие туморни образувания – тяхното разположение и тяхната големина.

Лечение на гигантизъм

Главната задача на лечението е да се отстрани свръхсекретиращия аденом. Това става по оперативен път или чрез облъчване. Тъй като туморните клетки са лъчечувствителни, се прилага рентгеново облъчване. Тези лъчи не вредят на околната тъкан, а рушат единствено тумора.

Облъчването продължава, докато намалеят измененията при меките тъкани. Ако от тази процедура не настъпят подобрения, се предприема хирургическа намеса.

Предписват се и лекарства, които имитират хормон, ограничаващ хормона на растежа. Най-често те са прилагат под формата на инжекция веднъж в месеца.

При една трета от болните има странични ефекти като гадене, коремен дискомфорт, чувствителен стомах, намалено усвояване на мазнините, нарушено изпразване на жлъчния мехур, образуване на жлъчни камъни и други.

Усложнения при гигантизъм

Смъртността от сърдечно-съдови заболявания заема първо място. Повишеното ниво на растежния хормон предизвиква уголемяване на сърцето, преждевременно развитие на атеросклероза, особено на сърдечните артерии, ритъмни нарушения и сърдечна недостатъчност.

Смъртността от белодробни усложнения е на второ място. Наблюдава се стеснение на дихателните пътища и повишен риск от тяхното запушване, особено нощно време. Болните често страдат от т. нар. сънна апнея- синдром, който представлява спиране на дишането по време на сън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати