ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Разстройства на личността

Разстройства на личността

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k142
Разстройства на личността
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Разстройствата на личността, наричани още психопатия, са модели на поведение, които се разграничават от нормата. Хората, които страдат от тях, търпят значителен срив в социалния си живот.

Хората с личностни разстройва не виждат нищо странно в модела си на поведение, но създават напрежение с присъствието си за всички останали.

Отклонението от общоприетата култура, начин на мислене, чувства и отношение към другите влияе на почти всяка сфера от живота на страдащия. При него са засегнати нервно-психологичеките връзки, които определят нетипичните му реакции.

За сметка на това обаче психопатите притежават високи креативни качества и интелигентност, с които са в състояние на създават непреходни шедьоври.

Аутсайдер

Видове разстройва на личността

- Параноидно личносто разстройство – характеризира се със силна чувствителност към собствените неуспехи. Параноидните личности са злопаметни и отмъстителни. Те дълго помнят нанесените обиди и са прекалено мнителни към околните, търсейки в думите им оскърбление, заради което са настроени прекалено враждебно;

- Диссоциално личностно разстройство (социопатия) - при него личността влиза в сблъсък със социалните норми. Социопатът не може да поддържа трайни взаимоотношения с друг човек. Напълно игнорира чувствата на другите и има нисък праг на поносимост, като често е физически агресивен. Личността е неспособна да изпитва вина;

- Нарцистично личностно разстройство – при него личността е убедена, че неговите желания и живот са най-важни. Лицето, което страда от нарцисизъм, преувеличава своите постижения и особености, обсебено е от външния си вид, вярва, че е най-специалното и уникално същество на Земята и се интересува единствено от себе си;

- Шизоидно личностно разстройство – то се характеризира с емоционална отчужденост и ограничена способност в изразяването на чувства. Лицето е напълно безразлично към похвалите и критиките на другите, като предпочита да се усамотява. Няма желание да създава приятелски или каквито и да е други взаимоотношения;

- Хистрионно личностно разстройство - личността е склонна да драматизира нещата, които ѝ се случват, преувеличава в изразяването на чувствата си и театралничи. Стреми се винаги да бъде център на вниманието и търси признанието на околните. Угажда единствено на собствените си интереси и лесно се обижда;

- Зависима личност - това са онези личности, които се страхуват от всяка форма на отговорност. Те имат нужда някой да се грижи непрекъснато за тях, изпитват ирационален страх от раздяла и изоставяне, заради което често отстъпват пред желанията на другите. Не могат да се справят дори с най-малкия проблем в ежедневието си;

- Емоционална нестабилност – за това личностно разтройство за характерни черно-белите разсъждения. Личността няма стабилно поведение и взаимоотношения с околните като се люшка между двете крайности. Човекът няма реална представа за себе си, а настроението му често се сменя.

нарцисизъм

Диагностициране на личностни разстройва

При диагностицирането се използва т.нар. оценъчен метод. При него тестово се измерва дали изследваната личност се отклонява от средностатистическите норми. Нормата е единствено психологическа и следи поведението на индивида в социална среда.

Причини за личностни разстройства

Все още се изучават причините за поява на личности разстройва, а основните теории към момента са 2 - наследствената следа и мозъчни увреждания. Изследванията са показали, че възпитанието от поколение на поколение предава конкретни черти на характера.

Определен модел на поведение в дадена среда създава един тип личности и този отпечатък носи всеки, попаднал в семейството.

Друга теория за появява на личностни разстройва е мозъчно нарушение, което предразполага появата им. Неврологичното увреждане се появява още в ранното детство и е свързана с ранима мозъчна тъкан. В този случай личностното разстройство е съпроводено с чести епилептични припадъци.

Лечение на личностни разстройства

Лечението на личностни разстройства започва се с когнитивно-поведенческа терапия при психотерапевт. Препоръчителна е индивидуалната терапия, тъй като хората с разстройства на личността са склонни да обсебват групата.

Целта на терапевта е да открие факторите, които отключват отклоненията от нормалното поведение. Използват се т.нар. Роджерсови техники, които предвиждат емпатично изслушване и безрезервно приемане от страна на терапевта. С това се цели самите пациента да се научат на разбиране, емпатия и търпимост към чуждата гледна точка.

При терапията се откриват положителните страни на лицето, като терапевта го насочва към тяхното реализиране в ежедневието за сметка на отрицателните му страни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest