Обриви

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
94552819
Обриви
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и играе изключително важна роля за правилното функциониране на организма. Всякакви проблеми и нередности с нея сигнализират за проблем. Здравата кожа е като бариера между вътрешността на тялото и околната среда, а появата на обриви показва, че е налице дисбаланс между двете, като този дисбанс се отразява директно върху кожата.

Обривите по кожата обикновено се причиняват от дразнене, което може да се дължи на най-разнообразни причини.

Причини за обриви

Обривите могат да засегнат хора във всяка възраст и пол, наблюдават се в част от тялото или цялото тяло. Някои обриви може да се дължат на леки заболявания каквито са дерматитът и гъбичната инфекция, докато други се наблюдават при тежко протичащи болести като варицела, краста, уртикария, паразитни заболявания.

Не е изключено кожният обрив да се дължи на сериозни и дори опасни за живота състояния като менингит, анафилактичен шок и тежки алергични реакции.

В зависимост от причината за възникването обривите могат да бъдат краткотрайни, да се задължат за по-дълго време или да се появяват периодично. Възможно е да възникнат внезапно или да се развият постепенно.

Акне

Възможно е обривите да бъдат симптом не само на кожни заболявания, но за някои системни заболявания или да са странична реакция от прием на лекарства. Кожните обриви може да се дължат на стрес, акне, розов лишей, псориазис, екзема, гъбични инфекции, морбили, лаймска болест, рубеола, менингит.

Броят на хората с обриви по кожата се увеличава най-вече през пролетните и летните месеци. Тогава тялото е изложено на слънчевите лъчи много по-често, а разходките и пътуваният дават възможност за контакт с различни насекоми и външни дразнители. Много хора получават обриви след преспиване в хотели с недобре поддържано или изпрано с неподходящи препарати спално бельо. Други получават обриви при консумация на храни, за които се смята, че са алергенияйца, месо, мляко, риба и морски дарове, какао, шоколад, ядки, ягоди и някои зеленчуци.

Причината за обривите може да се крие в полените във въздуха и различните цъфтящи растения. Това са т.нар. алергични обриви.

Ще обърнем специално внимание върху тях, защото те са и най-честите видове обриви. Алергичните обриви се проявяват като малки или големи сърбящи пъпки, които са разположени на групи. Най-общото алергичните обриви се разделят на няколко вида:

Атопичен дерматит – хроничен обрив с възпалителен характер, който се наблюдава най-вече при децата. Това са червеникави сърбящи петна, най-често в областа на лицето, ръцете или врата.

Контактен дерматит – обрив, който е причинен от контакт на кожата с определен алерген или дразнител (бижута, дезодоранти, парфюми, дрехи, бои за коса, гримове, червила). Кожните промени се характеризират със зачервяване, оток, мехури, ерозии и люспи. Болните имат сърбеж и локална болка.

Слънчева алергия – наблюдава се все по-често през последните години и се проявява със сърбящ обрив на изложените на слънцето части на тялото.

Уртикария – това е и най-често срещаният кожен обрив. Засяга хора във всички възрасти, започва внезапно и е изключително сърбящ. Наблюдават се малки подутини, които са разположени по гърба, гърдите, крайниците, лицето и дори лигавицата на устата. Най-честите алергени са определени хранителни продукти – месо, яйца, риба, ягоди, шоколад и др.

Екзема – кожен обрив, който се характеризира с удебелена и зачервена, суха и лющеща се кожа.

Сърбеж

Симптоми при обриви

Сами по себе си кожните обриви са симптом за проблем в тялото, а не заболяване. Те могат да се появят в определена част или да засегнат цялото тяло. Възможно е обривите да са самостоятелен симптом или в комбинация с други оплаквания и симптоми. Най-характерните симптоми, които могат да се появят едновременно с обривите, са хрема, кашлица, зачервяване на очите, висока температура.

Диагностициране на обриви

Както стана ясно обривите не са заболяване, а са симптом за проблем в организма. Поради тази причина при появата на обриви специалистът трябва да разпита пациента за други оплаквания, прием на медикаменти, лична и фамилна анамнеза. Назначават се изследвания на урина, кръв, тестове за алергии и др.

Лечение на обриви

Основният начин на лечение на кожните обриви е елиминирането на алергена, който провокира заболяването. Спазването на подходяща диета също е важно. Локалното лечение върху кожата започва с прилагането на антихистаминови мехлеми.

Те са лесни за употреба и не водят до странични оплаквания. Лекарят определя кое е най-доброто мазило, в зависимост от причините за възникване на обривите. Щом се отстранят първопричинителите, обривите постепенно отшумяват.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни