Ужилване

Ужилване

Едва ли има човек, който да не ухапван от комар, кърлеж, бълха или паяк. В повечето случаи от ухапването не остават никакви последици, но ужилването от пчела или оса може да бъде опасно.

Отровата при ужилване от оса или пчела причинява локален оток, болка и зачервяване, които в повечето случаи отминават за няколко часа.

Друг е случаят с хората, които има алергия към токсините, които се съдържат в секрета на очите и пчелите, защото могат да получат изразена алергична реакция.

Смята се, че пчелите са по-опасни от осите, защото оставят жилото си при ужилване, след което умират. Към забитото жило има торбичка с отрова и ако рязко се дръпне жилото, тази торбичка пуска повече отрова и става наистина опасна.

Отокът и болката при наличие на алергична реакция след ужилване се дължат на специално съдържащи се токсини в отровата на насекомите. Тези токсини са опасни и освен лека алергична реакция могат да предизвикат поява на сериозен алергичен шок. Алергиите от този тип са обусловени генетично, но все още не е ясно защо даден човек може да развие много тежка алергия.

Симптоми при ужилване

Основните симптоми при ужилването от пчели и оси могат да се проявят с леки оплаквания в зоната, където жилото е проникнало под кожата. Обикновено те се изразяват в болка, зачервяване и оток, а в някои случаи има и сърбежи.

По-тежките алергични реакции могат съответно да доведат до по-голям оток. Те са потенциално опасни за развитие на по-голям оток, който може да е опасен за здравето. Възможно е да се развие и блокаж в мускулното съкращение, което засяга мускулните клетки. Тези явления са много опасни, защото водят до прогресираща дихателна недостатъчност и сърдечна смърт.

Други по-рядко срещани симптоми при ужилване са поява на оток в очите, устните и езика, затруднения в дишането, сърбеж и скованост в областта на устата. Наблюдават се още болезнени обриви, световъртеж, стомашни спазми. В най-тежките случаи човек изпада в кома, изпада в дихателен и сърдечен арест, а изходът е летален.

Ужилване от пчела

Първа помощ при ужилване

В основата на овладяването на алергични реакции към пчели и оси стои прилагането на адреналин. Ваптеките се предлагат дозирани спринцовки, които се поставят в областта на [рамото, корема или вътрешната част на бедрото и инжектират определено количество адреналин. След това веднага трябва да се потърси спешна помощ.

Ако ужилването не предизвиква опасни симптоми, природната медицина предлага някои средства, с които се обработва ужиленото място, така че да се намали дискомфорта. Изпитан лек при ужилването от пчела е налагане на мястото със студен компрес, който охлажда и облекчава. Другите варианти са натъркване със скилидка чесън, намазване с лимонов сок, натриване с босилек и невен. Ужиленото място може да се намаже и със зехтин.

Тъй като при ужилването пчелата оставя жилото си с отрова, не се опитвайте да го издърпате, за да не изпусне допълнително отрова, а вместо това внимателно го изстържете. Измийте мястото със сапун и водата, като тази процедура се повтаря няколко пъти на ден. Ако болката е твърде силна може да се закупи обезболяващ продукт.

Лечение на ужилване

В голяма част от случаите не е необходимо да се търси лекарска помощ при ужилване, но някои ситуации изискват незабавната лекарска намеса. Тя се изисква, когато ужилването е в устата или носа, защото отокът може да блокира дишането.

Спешната медицинска помощ е необходима, ако ужилването е причинило замаяност, прилошаване, гадене и повръщане, постоянна и трайна болка, промяна в дишането или разпростиране на подуването. В тези случаи лекарят веднага прилага съответното средство, с което да се предотвратят опасни усложнения.

Невен

Тъй като най-опасното последствие от ужилването е развиването на алергична реакция, през последните години лекарите въвеждат кожна проба, с която може да установи кои пациенти са алергични към отровата. За целта те инжектират пречистени токсини на група хора.

Това е добър начин да се открият рисковите групи, но за съжаление не е особено точен, тъй като при проведеното изследване 20% от хората показват положителен резултат и реакция от страна на организма, но много по-малко от тях получават алергична реакция при реално ужилване.

Предпазване от ужилване

По време на разходки в места, където има повече пчели, човек трябва да носи светли дрехи, защото тъмните повече привличат жилещите насекоми. Трябва да се избягва употреба на силни аромати на шампоани, дезодоранти, сапуни.

Осите се събират на места, където хората изхвърлят или оставят храна, затова при пикник и барбекю остатъците трябва да се почистват. Ако човек бъде нападнат едновременно от няколко насекоми, той трябва да се опита да избяга, но без да ги дразни, защото пчелите изпускат вещество, когато жилят и така викат и други пчели.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати