Киста на тестиса

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k73137
Киста в тестиса
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Кистата на тестиса е тъканно образувание, което се формира около тестиса, и най-често е пълно с газ, течност или полутвърд материал. Причините за поява на киста могат да бъдат най-различни.

В 1% от случаите образувалата се киста е в резултат на тумор. При повечето пациенти обаче кистата е доброкачествено образувание във формата на торбичка, която лесно може да се усети и отстрани.

Най-често кистата се образува в горната част на тестиса. Може да и двустранна – кисти и на двата тестиса. По-малките кисти не се нуждаят от лечение, а по-големите, които предизвикват дискомфорт и болки, се премахват оперативно.

Тъй като кистата се разполага в горната част на тестиса, където се намира и семенната връв, тя се нарича още епидидимна киста.

Причини за киста на тестиса

До момента все още не са известни точните причини, които предизвикват формиране на киста на тестиса. Установено е обаче, че най-често от кисти се оплакват мъжете около 40-годишна възраст и тийнеджърите.

Много рядко тези торбички сигнализират за сериозни заболявания. Въпреки това те могат да са симптом на сериозно нарушение на здравословното състояние.

Кисти около различни органи на тялото се появяват в резултат на муковисцидоза. Въпреки че болестта засяга ендокринните жлези, тя може да причини кисти около панкреаса, белите дробове и тестисите.

Полискистоза на бъбреците също е вероятно състояние, което може да предизвиква кисти по различни части на тялото.

Хидроцеле, в което се събира течност около скротума, също може да е причинител на образуванието. Бучката може да се е образувала и в резултат на разширени вени, както и заради липом – мастно образувание, което може да се оформи по всяка една част на тялото.

Среща се и т.нар. сперматоцеле, при което формиралото се топче е пълно със сперма. Възпаление на самия тестис също може да доведе до образуването на неприятната бучка.

Случва се и кистата да е признак за сериозно заболяване като рак на тестисите, заради което е необходимо да прегледате образуванието, тъй като навременното лечение може да спаси органите и живота ви.

Симптоми при киста на тестиса

Образувалата се киста на тестиса лесно може да се напипа. Тя е във формата на малка бучка в тестиса, а в някои случи тази подутина може да предизвиква болки.

Освен болката засегнатият тестис може да се разширява и зачервява. Някои от пациентите усещат и тежест в скротума, особено в изправено положение.

Диагностициране при киста на тестиса

Кистата на тестиса може да се диагностицира единствено чрез ядрено-магнитен резонанс. Той дава най-пълна картина на образуванието. При него се използват контрастни вещества - най-често на основата на гадолиний. Контрастната материя се инжектира интравенозно и това позволява получаването на по-точна контрастна картина.

Преглед на кистата може да се извърши и с дренаж, като с подобен на игла инструмент, се взема проба от мястото, но това се прави в много редки случаи.

Лечение при киста на тестиса

Лечение може да се назначи, само когато кистата в тестиса предизвиква дискомфорт и силни болки при пациента. При повечето хора образуванието не застрашава здравето им по никакъв начин и след време само изчезва.

Ако това обаче не се случи, кистата ще бъде отстранена с хирургическа намеса. Операцията не е сложна и възстановяването не отнема много време.

Само в някои случаи може да се появи страничен ефект като скротумен съсирек, наричан още скротумен хематом.

Понякога се прилага и склеротерапия, при която се инжектира течност, имаща за цел да намали размерите на бучката. Но тъй като рядко кистата се повлиява от тази течност, терапията не се прилага често и при болки лекарите предпочитат да отстранят топчето оперативно.

Усложнения при киста на тестиса

Не при всеки кистата в тестиса могат да причинят усложнения, като само в някои случи те се усукват, предизвиквайки силна и внезапна болка от едната страна на скротума. Когато това се случи, е необходимо незабавно да се потърси медицинска помощ, понеже операцията е наложителна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
04.05.2019 09:10
Много си умен???
1
0
Johnny
Johnny
20.05.2015 19:15
hardnutz. wordpress. com - ако искате да поритате някой в топките.
1
1
Johnny
Johnny
20.05.2015 19:15
- ако искате да поритате някой в топките.
1
1