Паразитоза

Паразитоза

Паразитите представлява организми, които се хранят с части или влажни продукти от друг жив организъм – гостоприемник. Паразитът се развива за сметка на своя гостоприемник, който постепенно губи жизнеността си. Присъствието на паразити в човешкия организъм нито е рядко, нито е безобидно явление.

Най-често срещаните паразитози, които засягат човек, са червените паразити или глисти, като особено опасни са тениите и трихинелозата. Паразитите се разпространяват чрез яйцата, които се снасят от паразитите и са плод на лоша лична хигиена – лична и битова. Могат да се пренесат чрез заразено месо, плодове и зеленчуци. Не е изключено хората да се заразят с паразити още по време на своето раждане.

Симптоми при паразитоза

Симптомите при паразитозите са неспецифични и могат да са симптоми за редица други здравословни проблеми. Поради формата и големината си някои глисти могат да блокират някои органи, което води до запек или редки изпражнения. Редица паразити причинят воднисти изпражнения, защото причиняват загуба на натрий и хлориди.

Редица паразити са в горните тънки черва, където предизвикват възпаление и съответно се получава подуване и газове. Проблемът се засилва при употреба на трудноусвояващи се храни като фасул, сурови плодове и зеленчуци.

Постоянното подуване на коремните органи може да е признак за паразитоза. Стомашно-чревните симптоми могат да се проявяват в различна сила в продължение на месеци или дори години, ако паразитите не бъдат прогонени от организма.

Следващият симптом, който паразитозата може да предизвика, е т.нар. синдром на нервния стомах. Той се дължи на факта, че паразитите могат да раздразват и възпаляват стените на червата, което, от своя страна, води до редица гастро-чревни оплаквания и трудно усвояване на жизнено необходими хранителни вещества, най-вече мазнини.

Благодарение на факта, че паразитите могат да мигрират с цел капсулация в ставната течност и в мускулите, заразеното лице може да се оплаква от болки в мускулите и ставите. Много често се смята, че те всъщност са болки от артрит. Болките и възпалението са резултат и от травми на тъканите, причинени от някои паразити.

Чревните паразити могат да предизвикат различни неприятни кожни реакции – обриви, екзема, копривна [треска], ранички, папиломи, дерматити язви по кожата.

Токсичните вещества, които отделят паразитите, могат да раздразват централната нервна система, причинявайки нервност и безпокойство. Друг нехарактерен симптом са честите нощни събуждания, които може да са резултат от опитите на тялото да се избави от токсичните вещества през черния дроб. Хроничната умора е друг симптом.

Тя може да се проявява със слабост, апатия, депресия, загуба на концентрация и лоша памет, както и грипоподобни прояви. Всички физически, емоционални и умствени симптоми могат да са причинени от паразитоза, водеща до недостиг на хранителни вещества в тялото поради лошото усвояване на въглеводороди, мазнини и белтъци, както и на витамин А и витамин В12.

Паразитите отслабват имунната система, понижавайки на имуноглобулин А. Те непрекъснато стимулират реакцията на системата и затова могат да отслабят именно точно този важен имунен механизъм, откривайки път за проникване на различни вирусни и бактериални инфекции.

Диагностициране на паразитоза

Диагностициране на паразитозата може да бъде извършено с помощта на специфично копропаразитиологично изследване, когато вече узрелите паразити и техни яйца или кисти се отделят спонтанно в изпражненията. За да се изключи потенциална паразитоза са необходими поне три отрицателни изследвания на изпражненията, като интервалите между отделните изследвания са 5-7 дни.

Проявите на паразитозите са неспецифични и могат да са прояви и за други заболявания, поради което съмнението за паразитоза задължително трябва да бъде потвърдено от лаборатория.

Лечение на паразитоза

Лечението на паразитозата е сложно и се извършва само под лекарско наблюдение, като за всеки отделен индивид се назначава специфично лечение. Лечението на паразитози при деца и при възрастни е различно поради токсичността на медикаментите, които се използват.

Ако симптомите не изчезнат след провеждане на антипаразитната терапия, пациентът трябва да се посъветва с лекуващия лекар, който е предписал лекарствата. В никакъв случай не бива да се повтаря лечението по собствена инициатива.

Противопаразитна диета

Здравият стомашно-чревен тракт е ключ към предпазването от различните патогени. Срещу паразитите много успешно се борят пробиотиците и бифидобактериите. Чревните паразити се развиват, когато имунната система е заплашена – или от друго заболяване, или от неправилно хранене. След подобряването на храненето червеите умират.

Чесънът е едно от най-добрите антипаразитни и антибактериални средства. Други такива са лук, смокини, тиквени семки. При чревната паразитоза други полезни храни са сурови зеленчуци, нерафинирани въглехидрати, пъпеши, домати, хрян, много фибри, бадеми, къпини. Здравословното хранене е важно, за да може организмът да се справи със възникналия проблем.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати