Безапетитие

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k142
безапетитие
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Липсата на апетит се появява най-често при деца и се дължи както на физиологични, така и на психологични фактори. С това състояние трябва да се подходи много внимателно, тъй като последствията от него могат да бъдат много сериозни.

Апетитът на детето се възпитава още при първите седмици от неговото раждане. Причините, заради които този апетит се увеличава или намалява, са различни.

Повечето родители се притесняват, когато детето им не се храни достатъчно, като го карат насила да яде. Това е възможно най-погрешната тактика, тъй като от нея могат да се развият и други по-сериозни усложнения.

Причини за безапетитие

Внезапната загуба на апетит може да се появи в резултат на две основни причини – физиологични и психологични.

Безапетитието може да се появи след остри заболявания като заболявания на устната кухина, на дихателните пътища, анемия, инфекции на пикочните пътища, на бъбреците, остра или хронична диария и хепатит.

При по-малките деца поникването на зъби също е период, в които губят апетит. След това обаче той отново се възстановява.

Скандал

Не рядко липсата на апетит се появява и в резултат на нарушено психологическо равновесие. Появява се при деца като нервна реакция срещу семейните обстоятелства около тях.

Социалната изолация, емоционалният стрес и депресивните състояния предизвикват загуба на апетит. До това състояние се стига и след преумора, ирационален страх от напълняване или пушене.

Ако майката е хипохондричка и педантична към детето си, може да отключи в него т.нар. нервно безапетитие.

Диагностика на безапетитие

При загуба на апетит е много важно родителите да се консултират както с педиатъра, така и с психотерапевт.

Диагностичните тестове, които се назначават, са пълна кръвна картина, анализи от проба на урина, микробиологично изследване, а при необходимост се провеждат абдоминална ехография и биохимични изследвания.

Целта на консултацията при психотерапевт е да установи каква в причината в семейната среда, която смущава психиката, а чрез нея и апетита.

Лечение на безапетитие

Ако безапетитието е в резултата на физиологическо смущение, лечението се насочва към основното заболяване. Освен употребата на медикаменти лекарите препоръчват и изграждане на правилни хранителни навици.

Препоръчва се разнообразната храна, богата на протеини, както и пресни плодове и зеленчуци. Бонбоните, шоколадът и другите сладкарски изделия са харесвани и предпочитани от децата, но точно те най-често са причина за проблемите с апетита.

Необходимо е максимално ограничаване на газираните напитки и подсладени сокове. Предпочитана течност е вода в достатъчно за възрастта количество.

Здравословно хранене

Ако безапетитието се е появило след нарушен психологически климат в семейната среда, консултации при специалист се препоръчват не само на засегнатото дете, а и на цялото му семейство.

Когато се изясни неприятното въздействие, което е свързано с храненето, следва то да бъде премахнато. Това може да е налагането на строго определен час за хранене или неподходяща обстановка, както и отношението на родителите към храната.

Много е важно безапетитието да бъде превъзмогнато, тъй като продължителното отсъствие на нормално хранене може да доведе до анорексия, а тя, от своя страна, до смърт.

Възвръщането на апетита и в двата случая изисква търпение и постоянство от страна на родителите. Много често тяхното притеснение за здравето на детето им ги кара да го хранят насила. Това обаче вместо да помогне, още повече ще отчужди детето от храната.

Народна медицина при безапетитие

Чаша чай от бял равнец, шипка и лайка според народната медицина може да възвърне апетита. От тази отвара трябва да се пие 3 пъти на ден. Подходящо е и да се пие отвара от мента, червен кантарион и семена от анасон преди всяко основно хранене всеки ден.

За стимулиране на апетита хомеопатията предлага към храната да се добавя копър, джоджен, кориандър, девесил. Препоръчвани билки са пелин и кисел трън.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest