Изтощение

Изтощение

За изтощение може да се говори, когато независимо от графика си, изпитвате хронична умора. Напълно е нормално да се чувствате уморени, когато сте претоварени в работната среда или не спите достатъчно.

При напълно здравите хора състоянието на изтощение се появява, само когато не спят достатъчно или са стресирани. Не само стресът и липсата на сън обаче са причини хроничната умора.

Изтощението може да бъде провокирани и от нарушение в психологическата обстановка, но може да е сигнал за нарушение в дейността на организма.

Хроничната умора може да се отрази както физически, така и психически на здравето. Именно заради това трябва да се вземат мерки и във физически, и психически план.

Неправилно хранене

Причини за изтощение

Причините за изтощението са физически и психически – смущения в дейността на някои от органите или в социалната атмосфера. Когато засяга органите, става дума за физически нервно изтощение.

Във физически план изтощението се дължи на:

- нарушение при обмяната на веществата – когато не съществува баланс в процеса на обмяна на веществата, здравето се нарушава. Първо то се отразява на нервната сила, като заради липсата на полезна храна, човек започва да губи енергия;

- разстройство на слънчевия сплит;

- нервно стомашно разстройство;

- запек;

- стомашно-чревни проблеми;

Всички разтройрва, които се отнасят до храносмилателната система, се дължат на неправилно хранене, което предизвиква изтощние. Физически нервно изтощение изпитват по-често хората, които пият прекалено много кафе, пушат, ядат прекалено често сладкиши и тестени изделия.

Големите количества алкохол също влияят негативно на организма, водейки не само до нервно изтощение, а и до сериозни заболявания на нервната система.

Причините за изтощението могат да бъдат и във психически план – поемане на прекалено отговорни задачи, липса на подкрепа, неудовлетворение, липса на социални контакти, самокритичност, ниско самочувствие, прекалена амбициозност и песимизъм.

Симптоми на изтощение

Във физически план изтощеният човек се чувства отпаднал, с главоболие и чести болки в тялото. При стомашно нервно разстройство изпитват неразположения от рода на газове, дразнене на стомаха и къркорене в следствие на повишена киселинност.

Появяват се още болки в мускулите и гърба, както и загуба на апетит.

Хронична умора

Психическото изтощение се проявява с много емоционални и поведенчески отклонения. В то число влизат непрестанното чувство за провал, съмнения в собствените възможности, изолираност, загуба на мотивация и чувство за безпомощност.

Често тези симптоми се бъркат с депресия и човек започва да се лекува в напълно грешна посока. Психически изтощеният човек може да се разпознае по неговия модел на поведение, различен от този на депресирания.

При психическото изтощение човек избягва отговорностите и не спазва поетите ангажименти, целенасочено се изолира от приятелите и семейството, не спазва работния график и отлага задачите си във времето.

Лечение на изтощение

Когато става въпрос за психическо изтощение, има няколко метода, които гарантирано ще възстановят енергията ви.

- спорт – физическата активност доказано повишава енергията и прави тялото по-издръжливо. Редовните упражнения повишават нивата на ендорфин, предизвиквайки добро настроение и удовлетворение;

- създаване на граници – грешка е да се поемат повече ангажименти извън личните способности. Не се нагърбвайте с прекалено много задачи и избягвайте нещата, които ви дразнят;

- срещайте се с близки и приятели – поне веднъж в седмицата забравете за компютъра и социалните мрежи, като вместо това се разхождайте или се срещайте с близки и приятели;

- намерете си хоби – хобито, независимо дали е свързано с изкуство или не, е идеален начин да се разтоварите;

Тъй като изтощението във физически план, освен ако не е резултат от стрес или липса на сън, най-често се дължи на неправилно хранене, за да се освободите от това състояние, трябва да промените хранителните си навици.

Трябва да пиете достатъчно количество вода, за да предпазвате организма си от дехидратация. При нормално функциониращия организъм има хармония при приема на киселинни и алкални храни.

По-често хората не се хранят достатъчно с продукти от алкалната група – лимони, авокадо, домати, бадеми, сусам, леща, тиквено семе, което предизвиква физически разстройства.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати