Зъбобол

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190296
Зъбобол
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Зъбоболът представлява усещане на болка или дискомфорт в зъба. Той може да бъде много силен и остър или пък приглушен и едва осезаем. Може да е кратък или продължителен. Съществуват различни фактори, водещи до зъбобол, но обикновено той се свързва с инфекция в устната кухина или кариес. Понякога обаче болката може да има и незъбен произход и тогава се свързва с неврологични проблеми или проблеми в долночелюстната става.

Причини за зъбобол

Според специалистите кариесът е основният причинител на зъбобол. Появата на кухина в зъба води до поява на временна болка, обикновено по време или след хранене. Тя може да се повлиява също така и от приемане на топло и студени течности. Ако проблемът не бъде отстранен навреме, кариесът може да достигне до зъбната пулпа и да предизвика пулпит.

Пулпит е сериозно състояние, което не бива да бъде подценявано. Свързва се със силна болка, която се усеща с едната половина на челюстта. По тази причина без намесата на специалист е трудно да се определи кой зъб точно е засегнатият. Ако зъбната пулпа бъде атакувана от кариеса, може да се наложи изваждането на тази зъбна част. При това положения пострадалият зъб остава крехък и чуплив. Той може да бъде разрушен дори при сдъвкването на не толкова твърди хранителни продукти.

Друга много често срещана причина за болка в зъба е неговото счупване. Ако счупването достигне зъбната пулпа може да последва инфектиране на зъба, което пък води до много неприятно болезнено усещане. Ако зъбът е сериозно разрушен, той може да бъде изцяло премахнат от стоматолога. Обикновено при наранявания, които не засягат пулпата, зъбът не се обработва или пък се гради премахнатата част.

Причина за зъбобол може да се окаже и пародонтоза. Тя се свързва със слабо или силно възпаление на околозъбната тъкан. При това заболяване откриваме отдръпване и зачервяване на венците, лош дъх и болка. Специалистите предупреждават, че ако по въпроса не бъдат взети незабавни мерки, може да се стигне до изваждане не само на един зъб, а дори на всички.

Болезненото усещане в устната кухина може да е вследствие и на появата на мъдреци. Обикновено те се появяват в периода между 18-тата и 24-тата година. Четирите мъдреца се появяват зад кътниците при горната и долната челюст. Ако зъбите развиват в правилната посока, не се усеща дискомфорт.

Много често обаче те израстват накриво, което води до проблеми и болезненост. За да се облекчи състоянието на пациента, се предприема срязване на венеца. Зъбобол може да настъпи и при възпаление на челюстната кост около зъба.

Това състояния може да се наблюдава след изваждане на зъб. Тогава „гнездото“, където е лежал зъбът, бива запълнено от кръвен съсирек. Благодарение на него след това се образува тъкан, помагаща на раната на заздравее.

Както споменахме в началото, болки в устната кухина могат да се породят и при проблеми на долночелюстната става. Пациентът започва да усеща дискомфорт, тъй като ставата е износена. В този случай натискът, който се оказва върху мускулите, става по-голям, което пък води до болезненост в зоната на задните зъби при долната челюст.

Лечение на зъбобол

Стоматолог

При появил се зъбобол, повечето хора имат навика да пренебрегнат проблема. Много често те решават да посетят зъболекар, чак когато болката стане нетърпима. Това обаче е груба грешка, тъй като болката може да се изостри, а състоянието да стане необратимо. Ето защо още първия път, когато почувствате болезненост, е препоръчително да посетите зъболекар. В зависимост от първопричинителя на болката, той ще вземе съответните мерки.

Ако болката е причинена от кариес, той бива повлиян чрез поставяне на пломба. За целта се отстранява кариозната тъкан и се оформя кухина в зъба. Тя може да се направи чрез лазери или чрез бързо оборотна турбина. След това се използват различни препарати и се поставя пломба.

Ако болезнено усещане е в следствие на пародонтоза, зъболекарят изработва цял план, благодарение на който пациентът да се справи не само с болката, но и със заболяването изобщо. Този план може да включва промяна на хигиенните навици и храненето на болния. Приемане на медикаменти, а също и употреба на специална паста за зъби и четка.

Народна медицина при зъбобол

Според специалистите лечението на зъбобол с народни средства е несериозно и трябва да се избягва, защото ако има ефект, той е временен, и главният първопричинител на проблема не може да бъде премахнат по този начин. Въпреки това, когато нямаме възможност да посетим стоматолог веднага, и бабините илачи могат да са от полза.

Според народните лечители зъбобол може да се излекува след жабурене с ракия и няколко капки масло от чаено дърво.

Друга изпитана техника включва намазване на зъба със смес от счукан чесън и малко морска сол.

Според трети народни лечители пък зъб може да излекува след жабурене с отвара от лайка, невен и смрадлика. В нея могат да се капнат и няколко капки йод.

Сред народа съществува и практиката при зъбобол да се дъвче прясна кора акация. Смята се, че тя действа противовъзпалително и заздравително.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Бойко КОЕВ
Бойко КОЕВ
24.06.2015 01:15
На никого не го пожелавам, но на всеки може да се случи! Така, че не е зле за имате известна обща култура!?
НЕЩО ПОВЕЧЕ ЗА ЗЪБОБОЛА
Боляло ли ви е зъб? Който е изпитвал тази болка, ще потвърди, че тя е ужасна!? Медицинската наука описва болката, която може човек да изпита от един ПУЛПИТ (възпаление на зъбната пулпа или както е по-известно - нерв), като най-силната болка от заболяване! Тя е непоносима и подлудяваща! В денталната медицина има два случая със силна болка. Това са случаите на ОСТЪР ПУЛПИТ и ОСТЪР ПЕРИОДОНТИТ.
ОСТЪР ПУЛПИТ – първоначално болката започва при хранене, от студено и по-късно от топло, като не престава при прекратявате на дразненето. След това тя се проявява самопроизволно, със скъсяващи се безболезнени периоди. Силата и нараства до непоносимост!
ОСТЪР ПЕРИОДОНТИТ – той се появява като усложнение на пулпита! След известен светъл период от порядъка на дни, започваме да чувстваме зъбът по-висок. При притискането му болката се успокоява. Постепенно чувствителността се засилва! Възможно е студената вода да усилва болката, а топлата – да я усилва! В един момент зъбът става болезнен при докосване. Възможно е общо неразположение, безпокойство и повишена температура. Ако не вземем мерки следва абсцес (подуване), който застрашава здравето и дори живота!
Какво да правим? Приемането на медикаменти вършат малко работа при пулпита! Още по безсилни са народните методи! Единствено възможното действие е да потърсим стоматологична помощ! Стоматологът ще отвори зъба и ще постави лекарство, което ще успокои болката. Възможно е и под упойка да извади възпалената пулпа (нерв). При периодонтита е добре да направите същото, защото следват опасни усложнения! Зъбът също трябва да се отвори, за да се дренират образувалите се там ексудат и газове.ЗАПОМНЕТЕ: Своевременното лечение, ще ви спаси от тези болки и усложнения!
Д-р Коев (Още на: )
1
0