ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Заболявания на кръвта

Заболявания на кръвта

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k142
Заболявания на кръвта
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Както всеки друг орган, и при кръвта могат да възникнат редица усложнения и заболявания. Чрез кръвта се транспортират жизненоважни вещества до целия организъм и всяка клетка в него.

Кръвта се състои от еритроцити, левкоцити, тромбоцити и плазма, а заболяванията ѝ се определят спрямо това кое от тях е засегнато.

Видове заболявания на кръвта

- инфекция на кръвта (сепсис) – това усложнение се дължи на причинител на инфекция, създаващ гнойно огнище в кръвта. Причинителят може да бъде цирей, рана, гноен отит и други;

- левкопения – това е заболяване, при което болезнено намалява броят на белите кръвни телца – под 5000 в 1 кубичен милиметър кръв. Причина за левкпенията могат да бъдат някои отравяния, вирусни инфекции, лъчева болест или нарушения при лимфните възли. Симптомите на левкопенията се появяват като симптомите на конкретното заболяване, което я предизвиква;

- левкимия – прогресивно болестно състояние, при което се образуват незрели форми на белите кръвни клетки (левкоцитите). Има няколко вида левкемии. Освен това различават се остри и хронични форми.

- еритремия - заболяване, при което се увеличава броят на червените кръвни телца (еритроцитите). То може да бъде резултата от повишен хемоглобин или увеличен далак;

- тромбоцитопенична пурпура - намаляване на тромбоцитите в кръвта, което се характеризира с кръвоизливи. Тази болест основно се предава по генетичен път;

- хемофилия - заболяване, при което има смутено и забавено кръвосъсирване. Тази болест е наследствена и се проявява още в ранното детство както при външните, така и при вътрешните кръвоизливи;

- анемия (малокръвие) – недостиг на червени кръвни телца в организма, което намалява способността на кръвта да пренася кислород до клетките в тялото. Може да се появи като резултат от заболяване на храносмилателната система, половата система или тумор. Но може да бъде предавана и през поколенията;

Еретроцити

- лимфом (рак на кръвта) – появява се при белите кръвни телца и засяга костния мозък. Лимфомите са туморни образувания, а симтомите, с които се появяват, често се подминават, защото болните не смятат, че се дължат на нещо сериозно. Такива признаци са нощното изпотяване, понижен апетит, отпадналост и общо неразположение;

Симптоми при заболявания на кръвта

В зависимост от конкретното заболяване симптомите са различни. Характерните признаци на сепсис са повишена телесна температура, ускорен пулс и кожни обриви.

Левкимията най-често започва с висока температура, втрисане, болки в гърлото, ставни болки, главоболие, отпадналост, сърцебиене, подуване и разраняване на венците, сливиците, устата, небцето. Болните имат неприятен дъх от устата. Често имат кръвоизливи от венците, стомаха, а и по кожата.

Симптомите, чрез които се появява левкимията, определят нейния вид. Обикновено заболяването започва бавно и незабелязано.

При болния от еритремия се забелязва вишневочервеното оцветяване на кожата на лицето, на ръцете и тялото, а също и на лигавиците. Допълнителни признаци са световъртежът, главоболието, шум в ушите и кръвотечние от носа.

Тромбоцитопенична пурпура се предсказва по честите кръвоизливи от носа и устата. Кръвоизливи могат да се наблюдава по цялото тяло – различни по големина и цвят.

Болните от хемофилия има много нежна кожа и блед цвят на лицето. Още от ранно детство проявяват склонност към кръвоизливи дори и след малки наранявания. Често имат и кръвоизливи от носа, венците, след изваждане на зъб. По-редки са вътрешните кръвоизливи — в белия дроб, бъбреците, стомаха и червата.

При хроничното малокръвие болният страда от главоболие, замайване и отпадналост. Лесно се уморява и задъхва, особено при извършването на телесни усилия. Лигавиците и кожата са бледни, а крайниците са студени.

В някои случаи обаче болните нямат никакви симптоми или пък признаците не са толкова ярки – временно неразположение и косопад.

Диагностициране на заболявания на кръвта

При съмнение за болест на кръвта се назначава пълна кръвна картина на пациента. В нея, освен че се определя количеството на еритроцити, левкоцити и тромбоцитите, се установява наличието на витамини, минерали и хормони.

Нужно е да се снеме анамнеза, която трябва да открие източника на заболяването.

Лечение на заболявания на кръвта

При диагностициран лимфом започва агресивно лечение, включващо химиотерапия, хормонална терапия, трансплантация на стволови клетки и трансплантация на костен мозък.

Лечението на анемията започва с лекарства, след което лекарите препоръчват разходки на чист въздух и пълноценен сън. Нужно е да се повиши консумацията на мед, ябълки, коприва, спанак, яйца, кисело мляко, бирена мая и риба.

Лечението на хемофилията е заместителна и се провежда през целия живот на болния. Целта е да се повиши нивото на антихемофилния глобулин в кръвта на пациента.

Болният трябва да пие различни медикаменти, а в някои случаи се налага да се правят кръвопреливания на всеки 12 часа. Вливания се правят и при тромбоцитопенична пурпура.

Левкимията се лекува с химиотерапия и транспантация на костен мозък. Лечението при еритремия е медикаментозно. Сепсистът също се овладява с лекарства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest