Загуба на ориентация

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k137
Загуба на ориентация
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Загубата на ориентация или дезориентацията е неспособност на една личност да се ориентира във времето и пространството. Загубата на ориентация е следствие на различни причини.

Загубата на ориентация често е симптом на сериозно заболяване и няма нищо общо и индивидуалните възможности на човек да се ориентира, спрямо указателни табели и наставления.

Ориентировачните способности при различните хора се изразяват в различна степен. За загуба на ориентация може да се говори, когато един човек върви към дома си, а се озове в дома на свой приятели или когато иска да реши математическа задача, но вместо това разкаже виц.

Дезориентацията е нарушение на естествената човешка способност за яснота относно своите думи и действия.

Причини за загуба на ориентация

Най-честата причина за загуба на ориентация е употребата на наркотични вещества – хероин, LSD, марихуана. Тези наркотици въздействат на психиката и съзнанието, карайки човек напълно да загуби ориентацията си.

Приемът на някои лекарства също може да наруши правилната човешка ориентация. В това число са лекарства, потискащи апетита, отпускащи и обезболяващи лекарства и противовъзпалителни лекарства.

Медикаменти

Дезориентацията може да се прояви и при липса на някои от витамините. Без значение с кой точно витамин пропускате да снабдявате вашия организъм, неговият дефицит може да се отрази на вашата ориентация и да обърка съзнанието ви.

Нерядко загубата на ориентация е просто симтом на много сериозно заболяване. Такива могат да бъдат деменцията, мозъчният тумор, болест на Кройцфелд-Якоб, загуба на паметта, инсулинов шок, пост-травматично разстройство и шизофрения.

Хипогликемията, нарушен обмен на веществата, разстройства на ендокринната система или вътрешна инфекция също сигнализират с дезориентация. Понижените нива на глюкоза в кръвта също се отразяват като загуба на ориентация.

Възможно е също, ако неотдавна сте преживели черепно-мозъчна травма, загубата на ориентация да е неин отзвук. Мозъчното сътресение често не отшумява напълно веднага, като обърканата ориентация го съпътства.

Симптоми при загуба на ориентация

Тъй като загубата на ориентация не е изолирано заболяване, често тя е съпровождана с други симптоми. По съпътстващите признаци може да се съди какво е заболяването и как да се лекува.

Основният признак е, че човек не осъзнава къде се намира и как е попаднал на това място. При инфекции, с които тялото се бори, загубата на ориентация е съчетана с висока температура.

Дезориентацията в съчетание с обърна реч и слабост в крайниците често е признак за инсулт или исхимичен пристъп. Понякога тези симптоми мога да свидетелстват за нарушение в мозъка.

Загубата на ориентация често е симптом на проблеми с паметта. В този случай състоянието се появява най-често при възрастните хора. То настъпва внезапно и не продължава дълго.

Когато сигнализира за шизофрения, дезориентацията е придружена с халюцинации.

Диагностициране при загуба на ориентация

Деменция

При загуба на ориентация е задължително да се консултирате с невролог и психиатър, понеже причините за възникване на състоянието могат да са от физически и психически аспект.

Психиатърът разпитва пациента за начина му на живот, като установява дали нарушението се дължи на проблеми с психиката.

Неврологът назначава ЕКГ, биохимичен анализ и скрининг, с които да се открие засегнатото място, което предизвиква загубата на ориентация.

Лечение при загуба на ориентация

Тъй като често загубата на ориентация се дължи на приема на наркотичните вещества, след появя на състоянието следва тяхната употреба да бъде прекратена.

Ако дезориентацията се появява като следствие на някои лекарства, лекарят ще прекрати употребата им. Ако тези медикаменти нямат адекватна алтернатива, може да се промени дозата им, така че да не влияе на здравето.

Загуба на ориентация, предизвикана от неправилното хранене, налага назначаване на диета, която ще повиши определени витамини в организма.

При дезориентация, появила се след като наскоро след имали травма на главата, веднага трябва да потърсите лекар, тъй като объркването на съзнанието може да е резултат от мозъчното сътресение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати