ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Инфекции на дихателните пътища

Инфекции на дихателните пътища

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k1905245
Инфекции на дихателните пътища
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Инфекциите на дихателните пътища се дължат на респираторни заболявания, за които могат да са виновни различни фактори. Тези заболявания протичат с различна тежест и честота и засягат както възрастни, така и деца. В голяма част от случаите възпалението се дължи на вируси. Нерядко обаче причините за състоянието са от битов характер.

Симптоми при инфекции на дихателните пътища

Можем да разпознаем инфекцията на дихателните пътища много лесно. Най-баналния признак за заболяването е запушеният нос или хремата. Състоянието се потвърждава още от кихане, кашляне, главоболие, напрежение в мускулите.

Обикновено при протичаща инфекция на дихателните пътища е налице и потичащ от носа секрет. В началото той може да бъде с белезникав цвят, но при усложняване на състоянието се оцветява в тъмножълто или зеленикаво.

Освен познатите симптоми обаче могат да са налице и други признаци като сънливост, лош дъх, замаяност, зачервяване на очите, нарушена трудоспособност, диария, болки в гърдите, тахикардия /засилване на сърдечните съкращения, което се изразява с ускоряване на пулса/, повръщане, безапетитие, проблемно дишане, повишена температура (38-40 градуса), втрисане.

В много случаи тези симптоми не са добре изразени и е необходимо време, докато се обострят. Когато е налице остра инфекция на дихателните пътища обаче, пациентът може да си е легнал във видимо добро състояние, но при събуждане вечер да усеща силно изразените симптоми на заболяването.

Причини за инфекции на дихателните пътища

Причините за инфекции на дихателните пътища, както споменахме вече, могат да са редица. Такава причина например може да се окаже лошата среда на живот, при която се наблюдава сериозно замърсяване на въздуха, а също и на храните продукти, които консумира пациентът.

Респираторни проблеми

От друга страна, инфекциите на дихателните пътища могат да с вирусен или вирусно-бактериален характер. Те са особено често явление през студените зимни месеци, когато се наблюдават грипни епидемии.

Колкото и невероятно да звучи, понякога инфекциите на дихателните пътища могат да са породени и от стрес. Според специалистите лошите емоции и натовареното ежедневие могат да допринесат за появата на респираторно заболяване.

Респираторните инфекции могат да бъдат причинени от някои вредни навици като тютюнопушеното. Специалистите отдавна са на мнение, че употребата на тютюн и тютюневи изделия може да доведе до множество респираторни проблеми.

Видове инфекции на дихателните пътища

Една от често срещаните инфекции на дихателните пътища е бронхитът. Той се явява възпаление на бронхите на белия дроб. Бронхитът протича със силна раздираща кашлица, повишена температура, стягане в гърдите, втрисане, затруднено дишане. Бронхитът може да е причинен от лоша социално-битова среда, при която е налице студ и влага. Може да се появи и при отслабване на имунната система.

Друга много популярна инфекция на дихателните пътища е пневмонията, която представлява възпаление на белия дроб. Познати са различни разновидности на това заболяване, като всички те не са никак за подценяване. Пневмонията може да се появи заради наличие на бактерии, вируси и гъби. Тя може да е вследствие и на нараняване на дробовете или прием на лекарства. Не е изключено да се дължи и на автоимунно заболяване.

Диагностициране на инфекции на дихателните пътища

След поява на вече споменатите симптоми, трябва да се посети лекар, който да извърши незабавен преглед. При огледа на пациента се следи за зачервяване на гърлото, увеличаване на лимфните възли, поява на секрети в носа.

По време на прегледа се осъществява и преслушване (аускултация), за да се провери дали са налични хрипове, както и други особености при дишане.

Ако заболяването е сериозно, може да се назначи бронхоскопия или микробиологично изследване на храчка. Бронхоскопията се прилага, когато специалистът се съмнява за наличие на протичане на туморен процес.

При микробиологичното изследване пък се изследват бактериите в секрета. Ако медицинското лице предполага, че пациентът е развил пневмония, се прави рентгенова снимка на белия дроб.

Лечение на инфекции на дихателните пътища

Лечението наинфекциите на дихателните пътища зависи от сложността на заболяването. Ако то е много сериозно, се назначават антибиотици, които могат да се под формата на таблетки или инжекции. При по-лека инфекция обикновено пациентът може да приеме сироп за кашлица, капки за нос, медикаменти за понижаване на температурата.

И двата случая се препоръчва престой в топли помещения, приемане на много течности и храни, богати на витамини. Задължителна е също така употребата на препарати или таблетки за по-лесно освобождаване на заседналия жилав секрет.

Народна медицина при инфекции на дихателните пътища

Ако инфекциите на дихателните пътища не са сериозни, те биха могли да се преодолеят и с помощта на няколко билки. Народните лечители препоръчват чай от мащерка. Той има доказано антисептично и отхрачващо действие. За облекчаване на неприятните симптоми помагат женското биле, анасонът, копривата. Консумацията на чесън и лук също съдейства за по-бързото оздравяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати