ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Подуване на крайниците

Подуване на крайниците

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Подуване на крайниците
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Подуването на крайниците и появата на отоци по тялото са състояния, които се дължат на задържане на течности в тъканите поради наличие на голямо количество натриев хлорид.

Отоците на крайниците могат да засегнат както горните крайници (ръцете), така и долните (краката). Състоянието се наблюдава много по-често при долните крайници, а причините за възникването са редица.

Причини за подуване на крайниците

Отоци на долните крайници

Нормално е краката да се подуват при повишаване на температурите, заради затворени обувки, продължително стоене или седене, както и физическо натоварване. Това са случаи, които не с толкова опасни, но понякога подуването на краката изисква по-специално внимание.

На първо място, това е подуването в резултат на прием на медикаменти. Такива медикаменти могат да бъдат стероиди, антидепресанти, хапчета за регулиране на кръвното, хормонозаместителни терапии и др.

Травма на крака или глезена също може да предизвика подуване на крайниците. Подуването на крака може да е резултат от навяхване или изкълчване, а при лека травма или стъпване накриво може да се разтегнат връзките, заради което да се измести цялото стъпало и от това да се получи оток на тъканите.

Венозната недостатъчност е много честа причина за оток на крайниците. Венозната недостатъчност се дължи на възникнал проблем в циркулацията и задържането на кръв в краката.

Не е изключено краката да се подуят заради тромб, който възпрепятства нормалното кръвообращение. Кръвният съсирек може да бъде дълбок или повърхностен, запушва една или повече вени.

Подуване на краката

Възможно е подуването на долните крайници да е причинено от инфекция. Такова подуване се среща много често при хора с диабет, диабетна невропатия или заболявания на нервната система, които засягат долните крайници.

Ако подуването се появява вечер, това може да е признак за задържане на течности или сол, което, от своя страна, е причинено от недостатъчност на дясната сърдечна половина. Когато пък бъбреците не функционират правилно, задържането на течност се получава в целия организъм. Чернодробни заболявания причиняват оток на краката и коленете.

Подуването на крайниците по време на бременност е много често срещано явление. Дължи се на нарушен водно-солеви баланс в тялото, притискане на венозни и лимфни съдове и затрудненото оттичане на течности от долните части на тялото.

Други възможни причини за подуване на крайниците са артрит, алергични реакции, ухапвания, хормонален дисбаланс, възпаления, неправилен хранителен режим, увреждания на нервни влакна, понижаване на електролитите в кръвта и белтъчините.

Подуване на горните крайници

Подуването на горните крайници представлява видимо подуване на ръцете, което може да се дължи на травми, изкълчване, навяхване, тромбоза на вените, фрактура на кост или други. Подуването на ръцете може да засегне както едната, така и двете ръце.

Диагностициране на подуване на крайниците

Както става ясно, подуването на крайниците само по себе си не е заболяване, а симптом за наличието на проблем в организма. Когато подуването е причинено от температурни промени, неудобни обувки или лека травма, не е повод за притеснение, но ако подуването на крайниците е системно явление, пациентът трябва да потърси специалист.

Причините за подуването на крайниците са разнообразни и често е трудно да се хванат в зародиш, а при разгръщане на клиничната картина. Възможно е да се назначат изследвания на кръв и урина, както и образни изследвания, за да се открие какъв е проблемът и да се назначи най-подходящото лечение.

При венозни, чернодробни, сърдечни и бъбречни отоци най-ефикасно действат диуретичните средства. При подуване на крайниците заради алергия и възпаление се предписват антихистаминови препарти, а при артрит се пият противовъзпалителни средства.

Лечение на подуване на крайниците

Подуване на крайниците

Когато лекарят установи здравословен проблем, който причинява подуването на крайниците, той назначава медикаменти, които се борят с основния проблем. Когато заболяването бъде излекувано или овладяно, подуването също изчезва.

Когато подуването на крайниците се получава в резултат на пренатоварване, продължително седене, задържане на течности, всеки човек може да си помогне и сам. Редовните упражнения, здравословното хранене, спа процедурите и масажите са много полезни не само по отношение на отоците, а и за здравето на целия организъм.

Хранителният режим трябва да е богат на всички минерали, точни количества протеини, въглехидрати и мазнини. Приемът на сол и течности също трябва да бъде регулиран, защото именно това са основните фактори при подуване на крайниците.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати