Тъмни изпражнения

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Тъмни изпражнения
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Изпражненията, които отделя човек, са важен показател за здравословното му състояние. Формата, цветът и размерът на фекалиите могат да дадат много информация за това как функционира стомашно-чревния тракт.

Нормално изпражненията съдържат 75% вода, а останалото от тях е комбинация от живи и мъртви бактерии, фибри, слуз и различни клетки. Всяка променя в цвета и консистенцията на изпражненията може да сигнализира за здравословен проблем.

Нормалните изпражнения са средно до светло кафяви, имат естествена, не твърде отблъскваща миризма, потъват бавно и имат хомогенна консистенция. Падат тихо във водата, без силен плясък, гладки и меки са, а не са като струпване от парчета.

Честотата на изхожданията също е важен показател за здравословното състояние. Тя е различна при всеки човек, но в границите на нормалното се смятат от три изхождания на седмица до три за един ден.

Редица фактори могат да повлияят на изпражненията. Фактори като пътуване, диета, прием на лекарства, проблеми с хормоните, спорт, операция, стрес може да повлияят на честотата на изхождане и цвета, но тъмните изпражнения в голяма част от случаите са сигнал за здравословен проблем.

Причини за тъмни изпражнения

Тъмните изпражнения не са нормално явление и сигнализират за наличие на проблеми в храносмилателната система. Тъмните, черни и лъскави изпражнения е възможно да са симптом за кръвоизлив в стомаха или червата.

Най-често срещаните причини за тъмни изпражнения са гастрит, цироза, полипи, язва. Кръвоизливите в стомаха и червата могат да са породени от тежък физически труд, психична травма с много остър характер, злоупотреба с алкохол, преяждане и употреба на много пикантни подправки.

Употребата на медикаменти като салицил, аспирин, кортизон и други е възможно да причини разязвяване на стомашната лигавица, резултатът от което е кръвозлив.

Тъмните изпражнения може да са причинени от болест на Крон, желязодефицитна анемия, гастрит, глисти, цироза, салмонелоза, язва на дванадесетопръстника, рак на хранопровода, кървящи варици на хранопровода, портална хипертония, рак на дебелото черво и други. Възможно е тъмните изпражнения да са резултат от някои видове хранителни добавки, които съдържат желязо.

Подут корем

Симптоми при тъмни изпражнения

Тъмните изпражнения сами по себе си са симптом за възникнал проблем. Те се появяват с най-разнообразни симптоми в зависимост от основния проблем. Когато изпражненията са тъмни в резултат на кръвоизлив е възможно човек да страда и от остра слабост, сърцебиене, прилошаване, притъмняване пред очите.

Диагностициране на тъмни изпражнения

При наличие на тъмни изпражнения трябва да се посети специалист гастроентеролог. Назначават се изследвания на изпражнения, възможно е да назначат кръвни изследвания и други, които ще подпомогнат диагностичния процес.

Лечение на тъмни изпражнения

Когато тъмните изпражнения са причинени от кръвоизливи, причинени от язва, гастрит и цироза, е необходимо да се спазва диетичен хранителен режим – прием на храна 4-5 дневно на малки порции. Храната трябва да бъде лесно смилаема, без груби целулозни храни, но да съдържа всички необходими за здравето компоненти – въглехидрати, витамини, соли, белтъчни и мазнини.

За болните от язва на стомаха и дванадесетопръстника режимът на храненето е особено важен през времето на обостряне на проблема – пролет и есен. Избягва се физическо и психическо натоварване, набляга се на почивка и редовен сън. Не бива да се злоупотребява с лекарства.

Предпазване от тъмни изпражнения

Тъмните изпражнения са симптом за проблеми в стомашно-чревния тракт, а повечето подобни проблеми могат да бъдат предотвратени или овладяни само с промени в хранителния режим и начина на живот.

Консумацията на пълноценни храни като пресни плодове и зеленчуци осигурява редица ценни хранителни вещества и фибри.

Необходимо е да се избягват изкуствени подсладители, захар, храни с много добавки, големите количества кофеин и преработените храни, защото всички те влияят негативно върху стомаха и имунните функции.

Трябва да се пие достатъчно количество вода всеки ден, а чревната флора може да се подпомага чрез прием на натурално ферментирали храни и напитки като туршии, комбуча, кисело мляко, кисело зеле.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest