Увеличени мастни жлези

Увеличени мастни жлези

Увеличение на мастните жлези или хиперплазия се нарича онова състояние, при което жлезите в тялото, отделящи себум, са разширили своите размери. От увеличените жлези кожата и косата видимо се омазняват и се образуват пъпки.

Увеличени мастни жлези се срещат по-често при мъжете. Те представляват множество малки възелчета с неравна повърхност и жълтеникав цвят, разположени основно в областта на челото, главата и лицето.

Състоянието на увеличение при мастните жлези може да се предизвика по редица причини – от дългогодишно негативно влияние на слънчевите лъчи върху кожата до трансплантация на орган.

Причини за увеличение на мастните жлези

Основният фактор, който все още се разглежда от специалистите, водещ до увеличение на мастните жлези, са хормоналните смущения. Промени в нивата на хормоните андроген и тестостерон водят до увеличение на мастните жлези.

Смущенията при нивата на андрогенните хормони най-често са наследствени. Андоргените играят важна роля при образуването и нормалното отделяне на себум чрез кожата. Освен това те са ключов фактор в регулирането на дейността на мастните жлези.

Смущенията с тестостерона се появяват най-вече през периода на пубертет при момчетата, когато мастните им жлези се увеличават и от тях се отделя повече себум.

Причини за увеличени на мастните жлези могат да бъдат и заболявания на нервната система, чернодробни заболявания и наднормено тегло. Дейността на мастните жлези се засилва от храни, богати на мазнини и въглехидрати.

Злоупотребата с някои видове стероиди също може да предизвика появата на състоянието.

Симптоми при увеличени на мастните жлези

Увеличение на мастни жлези

Основният симптом, който свидетелства за увеличение на мастните жлези, е появата на малки пъпки с дебелина около 3 милиметра, които са вдлъбнати в средата. Най-често тези пъпки се появяват по челото и бузите, а понякога и около подмишниците.

При изстискване от тези пъпки се отделя себум във вид на бяла течност. Ако не се предприеме лечение, пъпките ще продължават да се появяват.

Друг признак за увеличени мастни жлези е прекомерното омазняване на косата и кожата. Те изглеждат лъскави, все едно са намазани с олио.

Диагностика на увеличени мастни жлези

За да се диагностицира състоянието, както и смущението в организма, което го предизвиква, се провежда хистологично изследване. Това изследване показва нарушението на мастните жлези, структурата и разположението им. Изучават се също и образувалите се пъпки.

Лечение при увеличени мастни жлези

Една от най-ефективните терапии за премахване на пъпките, които са резултат от увеличението на мастните жлези, е лазерното лечение.

При тази процедура, продължаваща не повече от половин час, образуванията се отстраняват с лазерен лъч. На мястото на отстранените пъпки не се появява белег и не предизвиква никакви неприятни поражения върху лицето.

Акне

След процедурата кожата се успокоява с антисептични мехлеми и разтвори в продължение на 10 дни.

Лечението може да се проведе и чрез електрокоагулация. При него чрез уред, излъчващ ток с висока честота, пъпките се премахват. Тази процедура се извършва под месна упойка и също не води до белези на лицето.

След стимулацията образуванията получават коричка, а до 2 седмици изчезват напълно.

Пъпките могат да бъдат изгорени и с течен азот. Необходими са няколко сесии, за да бъдат напълно премахнати, но процедурата не е болезнена.

След лечението на увеличените мастни жлези, за определен период от време не е препоръчително пациентът да се излага на слънчеви лъчи, дори и слаби.

Народна медицина при увеличени мастни жлези

В народната медицина също има няколко рецепти, с които неприятните пъпки могат да се премахнат, ако се докаже, че те са в резултат на увеличение на мастните жлези.

В една от рецептите трябва да се смесят 1 глава изпечен лук и 30 милиграма сапун. Лукът трябва да бъде смачкан на пюре, като към към него се прибави сапунът. Сместа се поставя върху пъпките за 20 минути всеки ден.

За друга процедура ще са ви необходими равни части мед, заквасена сметана и готварска сол. От продуктите се забърква мехлем, който се поставя върху образуванията всеки ден за по 30 минути.

Превенция при увеличени на мастните жлези

Основното, което лекарите препоръчват, е спазването на здравословна диета. Това означава намаляването на мазните и захарни храни. За сметка това консумацията на плодове и зеленчуци трябва да се увеличи, както и приемът на вода.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати