Спондилит

Болка в Гърба

Спондилитът или болестта на Бехтерев е хронично възпаление на гръбначния стълб и сакроилиачните (кръстно-хълбочни) стави. Спондилитът причинява болка и скованост около гръбнака, а след време може до предизвика пълна липса на подвижност.

Спондилит е възпаление, което освен гръбнака и кръстно-хълбочните стави, може да засегне сухожилия, връзки, тъкани и органи из цялото тяло.

Болестта може да предизвика възпаление и увреждане в други стави, освен тези в гръбначния стълб, както и да засегне други органи като очи, сърце, бели дробове и бъбреци.

Това възпаление прилича на други артритни състояния като псориатичния артрит, реактивен артрит (синдрома на Райтер) и артрита при хроничните възпалителни заболявания на червата (болест на Крон и язвен колит), заради което състоянията са обединени под общото наименование спондилартропатии.

При липса на лечение спондилитът се усложнява до пълното сливане на прешлените от гръбначния стълб. Това състояние се нарича анкилоза и при него човек губи напълно подвижността си.

Силни болки в кръста

Причини за спондилит

До момента проучванията показват, че болестта е предимно наследствена, но и някои инфекции в тялото могат да я предизвикат. Причините за спондилита обаче все още се изясняват.

Установено е, че склонността за развитие на заболяването се унаследява по генетичен път и мнозинството (почти 90%) от пациентите със спондилит са носители на един ген от комплекса на тъканната съвместимост, наречен HLA-B27.

Някои инфекции в тялото също могат да предизвикат състоянието. Определени бактериални инфекции могат да нанасят поражения, а по неизяснени до момента причини имунната система се оказва неспособна да се бори с тях.

Инфекция на червата или хронично възпаление на тъканите, могат да бъдат фактор, който да доведе до спондилит.

Симптоми при спондилит

Оплакванията от болките при спондилит се проявяват в различна степен при различните пациенти. Възпалението е съсредоточено най-вече в гръбначния стълб, от който се усещат болка и скованост.

Болката се появява в различни периоди и с различна сила, като с времето става все по-остра. В началото болката се усеща повече в долната част на гърба и е най-изразена сутрин или след продължително обездвижване.

По-късно обаче дискомфортът започва да се усеща по целия гръбначен стълб и гръден кош. Болният започва да изпитва хронична умора.

Освен болката, която сериозно се отразява на подвижността и може да засегне ходенето и дори шофирането, при болните от спондилит се появяват и проблеми с дишането заради намалената способност на гръдния кош да се разгъва. Заради това болните страдат от силна кашлица и недостиг на въздух.

Рентген

Появяват се още зачервявания около колената и областта на тазобедрените стави и глезените. Развива се и т.нар иритит, при което очите се зачервяват, а погледът се замъглява.

При някои болни се развива тендинит на Ахилесовото сухожилие, което предизвиква болка и скованост по задната повърхност на петата, особено когато се изкачват стълби.

Загубата на тегло и загубата на апетит са другите характерни симптоми при спондилит.

Диагностициране на спондилит

При клиничния преглед се установява степента на намалената подвижност. Установява се също и способността на гръдния кош напълно да се разгърне и да поеме въздух.

Специалистът назначава рентгенографията – ренгенова снимка на гръбначния стълб и сакроилиачните стави. След това се провеждат компютърна томография и магнитен резонанс.

Сред рутинните изследвания са и изследванията на кръвта и урината. Изследванията на кръвта трябва да установят дали болният е наследил гена HLA-B27, а изследванията на урината трябва да открият дали бъбреците са засегнати от смущенията в гръбначния стълб.

Лечение на спондилит

Не съществува трайно и пълно излекуване от спондилит. Могат обаче да се облекчат симптомите на болестта като силната болка.

Тъй като заболяването засяга и други органи, освен гръбначния стълб, в лечението се включват ревматолози, кардиолози, офталмолози, ортопеди, невролози и психотерапевти.

Лечението на спондилит започва с прием на медикаменти, които трябва да намалят възпалението в гръбначния стълб и ставите и по този начин да намалят болката.

След това се преминава към физиотерапия, която трябва да възстанови до някаква степен подвижността на гръбначния стълб. Задължително трябва да се спи върху твърда повърхност и без възглавница, така че да се поддържа правилна стойка.

От останалите засегнати органи зависи какви специалисти ще се включат към лечението.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати