Рак на жлъчния мехур

Рак на жлъчния мехур

Ракът на жлъчния мехур представлява заболяване, при което се появява злокачествено новообразувание на кухия мускулест орган, разположен под черния дроб. Жлъчният мехур, който разговорно бива наричан жлъчка, се явява спомагателен орган, чиято главна дейност е да съхранява жлъчния сок, подпомагащ храносмилателния процес.

Жлъчният мехур е с дължина от около 7-12 сантиметра и широчина 2.5 сантиметра. Той се състои от три части-дъно, шийка и жлъчен канал. Може да се каже, че ракът на жлъчния мехур е сравнително рядка болест, тъй като представлява близо десет процента от хепатобилиарните карциноми.

Като това състояние засяга повече представителките на нежния пол. Болестта се наблюдава най-вече, след като пациентките са навършили 60-годишна възраст. Тя засяга дъното на жлъчния мехур или шийката на съответния орган. При последния случай може да метастазира в черния дроб и жлъчните пътища.

Карциномът се развива бързо и засяга и други органи, включително белия дроб, черния дроб, панкреаса и мозъка. Като разпространението на карцинома се осъществява по лимфен, кръвен, интраперитонеален, неврален път или чрез директна инфилтрация. Инфилтрирането на близките органи понякога грешно се преценява като появява на рак при съответния сегмент.

Може да се каже, че ракът на жлъчния мехур има особено географско разпространение. Изследванията показват, че е по-разпространен в Централна и Южна Америка, Северна Индия, Япония, Централна и Източна Европа. В САЩ за година се диагностицират около пет хиляди нови болни. У нас засегнати биват приблизително триста човека.

Причини за рак на жлъчния мехур

Причините за появата на рак на жлъчния мехур все още не са напълно ясни на науката. При голяма част от пациентите са открити протекли заболявания на мехура и жлъчните пътища. Смята се, че такива състояния може да са повлияли за развитието на рак по-нататък във времето. Други фактори, които могат да са от значение, са стресът, лошото качество на живот, напрегнатото ежедневие и фамилната обремененост.

Симптоми за рак на жлъчния мехур

За жалост, в ранните стадии на заболяването не се появяват никакви симптоми, сигнализиращи се протичането на болестотворен процес в тялото. Когато ракът започне да напредва са налице признаци, които могат да подсказват и за много други състояния. Лекарите отбелязват, че оплакванията са подобни на тези при холеритиаза и хроничен холецистит.

Болният започва да усеща болка в дясното подребрие, която първоначално е временна и отшумяваща, но после става перманентна. С напредването на болестта кожата на пациента започва да пожълтява. Освен това се покачва и телесната му температура. Междувременно са налице загуба на апетит, общо неразположение, поява на подутина в горната част на корема, която се усеща при палпиране.

Диагностициране на рак на жлъчния мехур

Диагностицирането на рака на жлъчния мехур става само и единствено от лекар. Тъй като обаче симптомите за протичане на болестотворен процес в тялото се появяват късно, рядко то бива открито в началния му стадий. В повечето случаи заболяването се забелязва при направа на други изследвания.

Жлъчка

Понякога то бива откривано случайно, когато се извършва друга оперативна намеса. Друг път се установява, когато се правят снимки на жлъчния мехур и зоната около него. Разбира се, за поставяне на окончателна диагноза е нужно да се извършат прегледи със специални уреди и да се назначат лабораторни изследвания.

Обикновено специалистите си служат с ехография, компютърна томография, ангиография, холангиография и магнитен резонанс. Така лекарите могат да разграничат болестта от другите болезнени състояния, с които може да се сбърка.

Обикновено при ехография малки тумори с големина от около пет милиметра се представят като полипоидна маса в лумена на мехура или като локално удебеляване на стената. Достоверността на такова изследване е почти 75 процента. Степента на достоверност при компютърната томография пък е между 88 и 95 процента.

Лечение на рак на жлъчния мехур

За момента този вид рак се контролира предимно чрез хирургическа намеса, като курсът на лечение зависи най-вече от степента на развитие на рака. Операциите могат да бъдат с различен обхват и да включват както отстраняване на жлъчния мехур, така и опериране на други, засегнати от карцинома, органи.

При борба със заболяването се използва и лъчетерапия, като нейната цел е да бъдат притъпени неприятните усещания, които започват да се наблюдават при развитието на рака. Химиотерапията обаче за момента не е с положителни резултатите.

Въпреки оперативната намеса обаче преживяемостта на пациента не може да бъде гарантирана от медицинските специалисти. Ако туморът бива ограничен в мукозата на жлъчния мехур, тогава се наблюдава 5-годишна преживяемост на пациентите в по-голямата част от случаите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати