Копривна треска

Копривна треска

Копривната треска представлява вид алергична реакция, която се характеризира с поява на червени участъци по кожата. Те са леко издигнати и имат побелял център. Това заболяване е известно още като уртикария.

Освен кожата състоянието може да обхване още лигавицата на вътрешните органи и нервната система. Копривната треска е често срещано състояние, като по-податливи на нея са представителките на нежния пол.

Видове копривна треска

Познати са два вида копривна треска - остра и хронична. Острата разновидност на заболяването се среща по-често. При него оплакванията се наблюдават за около месец и половина. В общия случай отшумяването на неприятните симптоми става от само себе си.

При хроничната копривна треска обаче имаме по-голяма продължителност на симптоматиката. Тя е повлияна от медикаменти, вирусни, бактериални и микотични инфекции. А също и от настъпили хормонални промени.

Причини за копривна треска

Причините и за два вида копривна треска могат да бъдат най-различни. Понякога алергичната реакция се дължи на непоносимост към неблагоприятни климатични промени - студен и силен вятър, много ниска температура или пък контакт с много студена вода.

Друг път пък организмът не може да се справи с високите температури, слънчевата светлина или повишената радиация. Кожни образувания от този тип могат да се появят и при натиск на кожата и контакт с растения като коприва например.

Най-честата причина за поява на копривна треска обаче остава консумацията на храни като мляко, яйца, соя, шоколад, миди, цутруси, ягоди, праскови. Други причинители на този вид алергия са домашните любимци, особено дългокосместите котки (персийска котка, персийска чинчила) и кучета като афганистанска хрътка, йоркширски териер, самоед и др. Застрашителни остават полените, химикалите, домашната прах и прахът за пране.

Интересно е също така, че коприна треска може да се появи и по време на бременност. Случва се в този деликатен период бъдещите майки да усетят сърбеж около гърдите и други части на тялото. Причина за появата на такова оплакване е разтягащата се кожа на жената.

Друг фактор, обуславящ появата на копривна треска, е промяната на хормоните при бременните дами. За щастие в това състояние няма нищо опасно нито за бъдещата майката, нито за плода. Обикновено сърбежът и дискомфортът изчезват непосредствено след появата на бебето.

Симптоми за копривна треска

Копривната треска се появява внезапно, като червеникавите петна, които подсказват за нея, могат да се забележат на различно място по тялото. Те са леко издути и предизвикващи сърбеж, който се засилва най-вече през вечерните часове. В общия случай извезват до няколко дни.

Докато отшумят обаче, могат да бъдат съпроводени и от други оплаквания, включително отпадналост, раздразнение, безсъние, треска, висока температура, повръщане, диария, задух и др. Понякога освен обрив е налице и оток на някои части на тялото като лицето и половите органи.

Диагностициране на копривна треска

Идентифицирането на копривна треска се извършва с помощта на дерматолог. Лекарят разпитва болния за евентуални алергии към хранителни продукти, домашни любимци и растения. Възможно е специалистът да проведе интрадермално тестуване.

За целта даден антиген се внедрява подкожно и се следи за протичане на реакция. Не е изключено също така да се проведат кожно-скарификационни изследвания. За да се постави точна диагноза лекарят може да проведе тестове с топла вода, ледени кубчета и др.

Лечение на копривна треска

След като бъде открит първопричинителят на копривната треска, може да се пристъпи към лечение. Ако алергичната реакция не е сериозно, обикновено не е необходимо приемането на някакви силни медикаменти или пък престой в болницата. В повечето случаи обривът и сърбежът отшумяват сами. Ако е налице хронична копривна треска обаче, се налага индивидуално лечение.

Отвара

То включва създаване на благоприятно обстановка с меки и естествени материи и покриване на засегнатите зони с лосиони, съдържащи активен въглен. Препоръчва се ограничаване на контактите с домашни любимци, както и с растенията, които се явяват потенциални причинители на алергична реакция. Може също така да се назначи специална диета.

Добре е пациентът да се придържа към вегетарианска диета, включваща плодове и зеленчуци. Засегнатото лице ще трябва да се откаже от шоколад, хайвер, прясно мляко, месо и плодове с мъхеста повърхност.

За още по-добри резултати се налага болният да подбира храни, които не съдържат оцветители и консерванти. В същото време се насърчава приемът на отвари от бял равнец, мента, дилянка, маточина, босилек и др.

Народна медицина при копривна треска

Въпреки че при леки форми на копривна треска оплакванията отшумяват без странична намеса, народната медицина предлага методи, с които сърбежът и обривите да изчезнат още по-бързо.

За целта се препоръчва промиване на засегнатите зони с билкови отвари от лайка, невен и смрадлика.

Могат също така да се ползват разтвори с чаено дърво и алое вера. Добре е, докато се правят процедури, болният да носи широки дрехи от естествени материи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати