Паразитози

Краста

Паразитозите представляват болестните състояния, които се причиняват от даден паразит, когато се настани в тялото на човек. Паразитът се явява организъм, който се захранва с части или определена субстанция от друг жив организъм, известен като гостоприемник.

Като паразити се класифицират еукариотни организми. По правило паразитите не убиват гостоприемника, но ако те се размножат в тялото му прекалено много, може да се стигне и до фатален край.

Паразитите могат да попаднат в тялото на човек по различни пътища.

Едни могат да ни нападнат чрез водата или храната. А с други можем да се заразим от човек или домашен любимец. Трети пък могат да попаднат върху тялото ни, докато се разхождаме в гората и влезем в контакт със заразена почва.

Симптоми при паразитози

Най-честите симптоми за паразитоза са отслабване, тревожност, липса на апетит, подуване на стомаха, отпадналост, липса на енергия, замаяност, депресия, умора, сексуална дисфунцкия, сърбеж по различни части на тялото (включително главата, краката областта около ануса, носа и ушите), поява на обриви.

Други признаци, които сигнализират, че тялото ви е нападнато от паразит, са оригване, глад за сладко, образуване на газове, скърцане със зъби нощем, болки в различни части на тялото, задържане на течности, гъбични инфекции и др. В много случаи обаче паразитозите протичат без изявени оплаквания и по тази причина биват откривани съвсем случайно.

Видове паразитози

Една от най-известните паразитози е саркоптозата или така наречената краста. Човешката краста се причинява от определен вид кърлеж. Обикновено човек се заразява при пряк контакт. Паразитът живее и снася яйца в роговия слой на кожата. Болестта се характеризира с поява на възелчета и силен сърбеж, който се обостря най-вече през вечерните часове. При краста обриви могат да се образуват най-вече пръстите на ръцете, корема, китките, седалището и глезените. Окосмената част на главата и лицето биват засегнати значително по-рядко.

Краста под микроскоп

Популярна паразитоза, особено сред децата, е аскаридозата, известна още като инвазиране с глисти. Глистите населват дадени органи и прекарват в тях различно време, като междувременно снасят и яйца. Този вид паразити попада в тялото на гостоприемника чрез замърсени плодове и зеленчуци. При наличие на глисти се наблюдават симптоми като главоболие, отпадналост, гадене, тежест в корема, повишено отделяне на слюнка, задух, сърбежи около ануса и др.

Много разпространена паразитоза е и педикулоза, представляваща инвазиране с главова въшка. Обикновено това състояние е характерно сред малчуганите или при лицата, с ниска лична хигиена. Заразяването става при контакт с друг човек, който е гостоприемник на паразита. Главовата въшка обитава окосмената част на главата. Докато тя паразитира, се усеща силен сърбеж. При изследване на мястото, се наблюдават гниди в основата на косъма.

Известно е още и заразяването с паразита Phthirius pubis, наричан срамна въшка заради паразитирането си по срамните части (пубисната зона). Освен в тази област този вид въшки могат да се настанят в космите и по лицето и под мишниците. Заразяването с паразита се осъществява при близък контакт (най-вече сексуален) или при ползване на заразено бельо и тоалетни принадлежности.

Друга популярна паразитоза е тениозата или заразяването с тении. Заболяването се причинява от свинска тения Taenia solium. Човек се заразява при консумация на сурово или при слабо (термично) обработено свинско месо. Уязвими са също така и хората, които се придържат към ядене на сурови плодове и зеленчуци. По-честите симптоми за заразяване със свинска тения са световъртеж, нарушен сън, гадене, повръщане, липса на апетит.

Диагностициране на паразитози

След като болният е забелязал определени оплаквания, той трябва да се консултира с лекар. Щом разкаже за необичайните сигнали, които наблюдава, лекарят назначава по-нататъшни тестове. Краста, както и заразяването с двата вида въшки, могат да се диагностицират и само при физикален преглед, но за идентифицирането на аскаридозата, както и на тения се взема проба от изпражненията. Имайте предвид, че отрицателният резултат невинаги означава, че съмненията ви са безпочвени. Понякога паразитите не са достигнали възраст за снасяне на яйца. Ето защо е препоръчително пробата да се повтори след известен период.

Лечение на паразитози

Курсът на лечение зависи от вида на паразитозата. При крастата се назначават препарати, с които да се третира кожата - линда, бензил-бензоат и др. Не е изключено болният да трябва да приема и таблетки, които съдържат антипаразитното вещество ивермектин. Междувременно всички дрехи на заразения трябва да се изперат с гореща вода. С лекарство трябва да се третират и всички лица, които са имали контакт със заразения.

Аскаридозата от своя страна се лекува, като пациентът започне да приема противоглистни препарати, които лекарят трябва да предпише. Междувременно болният трябва да поддържа отлична хигиена, нотките му да са къси, а ръцете - винаги измити. Бельото трябва да се изпира внимателно с гореща вода.

За по-лесно справяне с паразитозата, може да се назначи и хранителна диета. В менюто на болния е добре да присъстват тиквени семки, моркови, ябълки, суров лук, прясно мляко. За прочистване на организма спомагат билкови чайове с анасон, мента, мащерка, пелин и др.

При заразяване с различните видове въшки лечението се основава най-вече на третиране на засегнатото място със специални лосиони. Налага се и спазване на много добра лична хигиена. При наличие на свинска тения пък се приемат медикаменти за освобождаване от паразита и витаминни препарати. Понякога може да се наложи и оперативно лечение.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати