ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Онанизъм (мастурбация)

Онанизъм (мастурбация)

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k73128
Замозадоволяване
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Онанизъм (мастурбация) е стимулиране на половите органи с ръце или предмети за постигане на сексуално удоволствие и достигане до оргазъм. Онанизмът е самостоятелен сексуален акт.

Понятието онанизъм се появява от библейската история за Онан – син на Юда, който след смъртта на брат си трябвало да спази традицията и да се ожени за неговата вдовица.

Онан обаче отказвал да спази препоръката, като казал, че не иска деца от съпругата на брат си и според Библията излял семето си на земята. Оттогава онанизмът е смятат за голям грях и порок, което е вкоренило представата, че е срамно действие.

През XVIII век швейцарският лекар Тисо помага за популяризирането на тази представа, обявявайки онанизма за причинител на какви ли не болести – от епилепсия до слепота.

Век по-късно лидерът на Адвентистите от седмия ден Джон Харви Келог също заклеймява мастурбацията и дори пише книга за това как родителите да познаят дали детето им се самозадоволява.

Онанизъм

Причини за онанизъм

Още децата на 2-3-годишна възраст мастурбират. Те възприемат онанизма като невинно действие, с което изучават половите си органи. Децата в ранна възраст започват да галят и стимулират половите си органи, а възбудата от тези действия ги кара да ги повтарят.

Интензивните движения при онанизъм водят до зачервяване, изпотяване и други признаци, показващи достигнатия оргазъм. Родителите трябва да знаят, че онанизмът при децата не е свързан със сексуални фантазии или желание да имат полов партньор.

Много е важно отношението, когато забележите, че детето мастурбира, защото някои крайни реакции като унижение, забрани и присмех могат да нанесат тежки белези на психиката му и да го направят неспособен да води нормален полов живот като възрастен.

До 6-годишна възраст детето ще изучава тялото си и е важно да разбере, че сексуалното удоволствие е нещо приятно и е част от нашата природа. Нужно е също да се поясни, че мастурбацията на обществени места и сред хора не е приемлива, защото това е интимен акт.

В пубертета онанизмът е често срещан заради хормоните, които повишават нивата си в този възрастов период. Тийнейджърите се самозадоволяват целенасочено за разлика от малките деца, които започват да мастурбират несъзнателно.

В пубертета онанизмът е свързан със сексуални представи и със сигурност някои от обкръжението на тийнейджъра го възбужда. Психолози са забелязали също, че децата, които редовно мастурбират в този период, са по-необщителни и затворени.

Реакцията на родителите също е ключова за личността в този период от живота на детето. Експерти от всички сфери са категорични, че не трябва да се стига до наказания, обиди или заплахи, ако видите детето да мастурбира.

Така то ще сметне, че действието му е срамно, ще възприеме себе си като недостоен човек и това ще се отрази както на половия му живот, така и на цялото му поведение в бъдеще.

Такива деца израстват с много ниско самочувствие, често са тормозени от хората с по-силен характер, а половият им живот търпи пълен срив, като може да се стигне дори до импотентност или фригидност.

Опасен ли е онанизмът

Мастурбация

Много от родителите реагират крайно негативно по въпроса за онанизма, защото смятат, че той е опасен за здравето на детето им. Това обаче не е така. Самозадоволяването е напълно нормален физически акт както през периода на ранното детство, така и през пубертета.

Проучвания на сексолози са доказали, че онанизмът е безопасен, а освен това допринася и за развитието на пълноценен сексуален живот и самочувствие в леглото.

Нито при мъжете, нито при жените има някакви вредни последствия от нормалната честота на мастурбация. Дори при мъжете, които никога не са мастурбирали, се отчитат нарушения на жлезите с вътрешна секреция.

За опасен онанизъм може да си говори, когато действията станат прекалено чести (по няколко пъти на ден), от което половите органи могат да се наранят. Когато онанизмът е толкова чест, той сигнализира за проблеми, най-вече с психиката, и изисква медицинско лечение.

Онанизъм при мъжете и жените

За разлика от мъжете, които онанират интензивно още в тийнейджърска възраст, при много от жените това е тема табу. Доста представителки на нежния пол мастурбират за първи път след 20-годишна възраст, а някои – никога, макар че подобно желание възниква в ранна тийнейджърска възраст и при по-голямата част от момичетата.

Изключение са жените, които мастубират, колкото мъжете, а според мнението на повечето специалисти това се дължи на различната потентност при двата пола.

Мъжкият нагон е два пъти по-силен от този на жените заради променливите нива на женските полови хормони, от които зависи желанието за секс.

Жените, които никога не са мастурбирали, не познават собственото си тяло и често много трудно изпитват орагазъм.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати