Инфаркт на далака

Далак

Инфаркт на далака е състояние, което засяга далака. Далакът или така наречената слезка се явява най-големият лимфоиден орган в човешкия организъм.

Далакът притежава три основни функции - той произвежда лимфоцити /бели кръвни телца/, съхранява моноцити /друг вид бели кръвни телца/ и разгражда старите еритроцити /червени кръвни телца/.

Слезката също така играе основна роля в изграждането на имунитета и пречиства кръвта от чужди частици. Въпреки че далакът е важен орган, неговите задачи се извършват и от други органи, ето защо пациентите могат да живеят и без далака.

Този орган притежава форма, напомняща тази на кафено зърно. При него се открояват една изпъкнала част, наречена facies diaphragmatica, и една вдлъбната повърхност.

Повърхностният слой на слезката е обвит от серозна капсула, която от своя страна е съединена с фирброзна капсула. Нейната вътрешност е изградена от бяла и червена пулпа. Бялата пулпа е лимфоидна тъкан, а червената - от венозни синуси.

Причини за инфаркт на далака

Инфарктът на далака се свързва с формиране на емболи, преминаващи от лявата сърдечна половина. Тези образувания се наблюдават при пациенти, страдащи от септичен ендокардит, ревматоиден ендокардит, онкохематологични болести, стеноза на митрална клапа, коремен тиф, исхемична болест на сърцето, атеросклероза, малария и др.

Симптоми при инфаркт на далака

Много често при микроинфарктите на далака не се наблюдават някакви изявени оплаквания. Ако обаче става въпрос за по-сериозен инфаркт, се забелязват някои промени.

Така например в такива случаи се наблюдава разширяване на капсулата на слезката. Това от своя страна причинява болезненост, която се долавя най-силно при вдишване.

Това болезнено усещане нараства в лявата половина и в областта към рамото или пък към лявата ингвинална гънка. При преслушване на болния лекарят забелязва триене. То е причинено от периспленит. При напредване на състоянието инфарктната област се уплътнява със съединителна тъкан.

Не е изключено също така да се породи абсцес, като тогава се наблюдават оплаквания като сравнителнo по-висока температура (38-39 градуса), отпадналост, болезненост в лявото подбедрие.

Други вероятни оплаквания при наличие на инфаркт на далака са: гадене, втрисане, замаяност, задух, кашлица, безапетитие. При усложнение на състоянието се наблюдава поява на анемия, ускорено сърцебиене и често пребледняване на болния.

Всички тези оплаквания обаче не са гарант за протичане на инфаркт на далака, ето защо при наличие на подобни сигнали, задължително трябва да се посети лекар.

Диагностициране на инфаркт на далака

Диагнозата инфаркт на далака задължително се поставя от медицински специалист. Тя се прави, след като лекарят разговаря с пациента за неговите оплаквания и след провеждането на физикален преглед.

Назначават се също така кръвна картина, инструментални изследвания /ехография на далака/, компютърна томография и се пускат лабораторни изследвания. След това лекарят установява какви изменения са настъпили в кръвната картина.

Лечение на инфаркт на далака

Бременна Жена

Тъй като инфаркт на далака обикновено се свързва с други заболявания, основната цел на медицинските специалисти е да се преборят с първоизточника на здравословните проблеми.

За тази цел могат да се приемат избрани от лекаря медикаменти и обезболяващи препарати. В по-сложните случаи се налага и прием на антибиотици.

Хирургическата намеса пък се назначава при развитие на абсцес на далака. Иначе според някои специалисти лечението на инфаркта на слезката в домашни условия също е възможно, стига пораженията да не са големи.

В такъв случай се препоръчва пациентът да отпочива в леглото и да приема обезболяващи средства, докато се възстанови.

Ако състоянието е засегнало бременна жена, лекарят предписва медикаменти, само след оценка на всички рискове, които грозят майката и плода.

Имайте предвид, че лечението на инфаркт на далака по време на бременност е насочено най-вече към намаляване на болезнените симптоми.

Народна медицина при инфаркт на далака

Ако инфарктът на далака не е много силен, състоянието може да се пребори и с помощта на лекове, препоръчани от народната медицина.

Според някои знахари и народни лечители в такива случаи за препоръчване са отварите от билки като невен, бял равнец и градински чай. Те имат доказано действие при укрепването на далака.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати