Тромб

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k1905235
Тромби
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Тромбът представлява съсирек, разположен в кръвоносната система. Това образувание може да стане причина за поява на тежки болезнени състояния, включително белодробен емболизъм, тромбофлевит и инсулт.

Образуването на тромбите е обусловено от свойството на кръвта да се съсирва. Тази нейна способност, както знаем, е от изключително важно значение, тъй като предпазва от нейното пълно изтичане по време на инциденти, водещи до големи наранявания.

Някои явления обаче могат да станат причина за прекаленото сгъстяване на кръвта, след което може да се наблюдава събиране на кръвни клетки в дадена зона на кръвоносния съд. Това натрупване е известно като тромб, който в зависимост от структурата си може да бъде смесен или прост.

Каквито и да са тромбите обаче, те причиняват ограничаване и спиране на кръвопотока. Междувременно прилежащите тъкани остават без кислород и хранителни вещества. Образуването на тромби става причина за поява на тромбоза. Това заболяване представлява формиране на съсирек в кръвоносен съд, който пречи на притока на кръв.

Ако тромбът заеме повече от 75 процента от вътрешността на артерията, кръвоснабдяването на тъканта се снижава и се появяват оплаквания, напомнящо за намалено съдържание на кислород. Ако пък запушването е над 90 процента, се стига и до пълна липса на кислород, което пък води до клетъчна смърт.

Видове тромб

Простите тромби са изградени единствено от тромбоцити или еритроцити, докато смесените се състоят от еритроцити, левкоцити и тромбоцити във фибринова мрежа. Смесените тромби се срещат в артерии, големи вени и аневризми.

Достигат дължина от десет-двадесет сантиметра. Състоят се от главичка, тяло и опашка. Те се отделят много лесно от мястото, където са захванати, и стават причина за емболии.

Залежаване

От своя страна, простите тромби се разделят на два подвида - бели и червени. Белите тромби се образуват, когато тромбоцитите се захванат в една зона върху вътрешната стена на кръвоносен съд.

Такова явление е по-обичайно за малките кръвоносни съдове, по-конкретно за артериите и капилярите. Белите тромби са сухи и трошливи. Те се отличават с неравна повърхност. Изградени са от компактно пакетирани, донякъде разрушени и загубили границите си, тромбоцити.

При по-големите вени пък се наблюдава скупчване на еритроцити и то недалеч от клапите. Тогава е налице червен тромб. Те са много опасни, тъй като понякога се отделят от зоната си на образуване, да се предвижат и да запушат значим кръвоносен съд.

Червените тромби могат да достигат дължина от няколко десетки сантиметра. Захващат се за съдовата система единствено с главичката си. Те са сравнително по-гъвкави от белите тромби. Освен това се отличават с гладка и блестяща повърхнина.

Причини за образуване на тромб

Образуването на тромби се обуславя от нееднородни фактори. От една страна те могат да са причинени от високото ниво на холестерола в организма. Отлагането на холестрол води до стесняване на диаметъра на кръвоносните съдове, което пък става предпоставка за поява на съсиреци.

Други фактори, предопределящи формирането на тромби, са стресовото ежедневие, тютюнопушеното, обездвижването, вземането на някои лекарства, операциите, някои специфични заболявания, вирусните инфекции, приемът на орални контрацептиви, напредналата възраст, продължително залежаване, чести самолетни пътувания и др. В този случай дори фамилната обремененост може да се окаже решаваща.

Диагностика на тромб

За да се диагностицира наличието на тромб в тялото, трябва да се извърши преглед от специалист. Обикновено прегледът стартира с физикално изследване, включващо палпация. Много често появата на тромб в крайниците води до пораждане на оток в засегнатата зона и до промяна в цвета на кожата там.

Лекарят обикновено назначава лабораторни изследвания и наблюдения на тромбоцитния процес. Може също така да се назначат изследвания с ядрено-магнитен резонанс, вентиалционен скенер, компютърна томография, венограма и др.

Лечение на тромб

В зависимост от тромбите, които са се образували, лекарят съставя курс на лечение. Ако положението не е сериозно, специалистите предписват лекарствени средства като хепарин и варфин, които намаляват съсирването на кръвта, а също така предотвратяват нарастването на появил се вече съсирек.

След прием на хепарин обаче, е нужно в продължение на няколко месеца да се предприеме поддържащо антикоагулантно лечение. Ако тромбите са на краката, се препоръчва и носене на свободни и еластични чорапи, тъй като това помага за намаляване на отока.

Понякога се налага и оперативна намеса, като тази манипулация се предприема най-вече когато става въпрос за тромб, блокиращ вена в малкия таз или корема.

Профилактика на тромб

Спорт

За да се предпазите от поява на тромби, трябва да спазвате някои прости правила. На първо място трябва да се движите регулярно и да избягвате дългото залежаване пред телевизора.

В случай че ви се налага да сте в седнало положение през по-голямата част на деня, то поне се старайте от време на време да раздвижвате по малко краката си.

Не носете тесни и впити дрехи и най-вече стегнати чорапи. Опитайте се да приемате повече течности и използвайте само нестероидни противовъзпалителни средства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати