Задъхване

Задъхване

Задъхването е състояние, което много често е признак за физическа умора и липса на енергия. Друг път се получава вследствие на паника и стрес.

То може да се появи, докато се движим или докато тялото ни е покой. Наблюдава се при хора на всякаква възраст, но най-вече при по-възрастните лица.

Понякога обаче, особено когато се появява системно и е придружено с други симптоми, задъхването може да е сигнал за различни заболявания, някои от които тежки.

Редно е да се замислите за консултация с лекар, ако заедно със задъхването, усещате напрежение в гърлото, кашлица, отделяне на жилав секрет, ускорено сърцебиене, главоболие, потене, болки в тялото, обща отпадналост, повръщане и др.

Ако не се вземат мерки навреме, състоянието на болния може да се влоши и той да започне да се задушава. Тогава той ще има нужда от смешна медицинска помощ.

Причини за задъхване

Заболяванията, за които може да подсказва задъхването, са редица. Така например това явление може да е признак за астма или болести на сърдечно-съдовата система. Друга често срещана причина за задъхване е наднорменото тегло.

Затлъстяване

Хората, които страдат от затлъстяване, се усещат недостиг на въздух, докато извършват елементарни дейности като домакински задължения или разхождане по улицата.

Тогава единственото, което пациентите могат да направят, е да се преборят с нездравословното си тегло и да започнат да водят по-здравословен начин на живот.

При други ситуации задъхването може да е породено от високо кръвно налягане или прекаран инфаркт. Задъхването може да се дължи и на сърдечна недостатъчност.

Тогава то може да се появи при консумация на храна или при извършване на физически натоварвания. Когато заболяването напредне, задъхването се наблюдава и дори тялото да е покой.

При нарушения в дихателната система отново е доста възможно да започнем да дишаме тежко и учестено. В такъв случай то подсказва за наличие на пневмония, емфизем и бронхит. Може да се появи и заради склеротични промени в белодробната артерия и проблеми с хиподинамиката.

Този пристъп обаче може да е причинен от заболявания на щитовидната жлеза. Тогава е много вероятно болният да усеща и напрежение в областта на гушата. Задъхването се усеща при завъртане на главата.

От друга страна, задъхването може да се получи и при травми на черепа или при наличие на тумори и кръвоизливи. Този симптом обаче може да подсказва и за промени в химичния състав на кръвта /при малокръвие и някои отравяния/.

Диагностициране на задъхване

Тъй като факторите, причиняващи проблеми с дишането, биха могли да са много, единственият начин болният да получи правилна диагноза е, като посети специалист. Лекарят ще разпита подробно пациента и ще извърши физикален преглед, като преслуша и белия дроб.

В хода на прегледа е възможно да бъдат назначени кръвни изследвания и рентгеново изследвани или някакви специфични изследвания, които се правят с цел да бъдат отхвърлени други възможни заболявания.

Лечение на задъхване

След като лекарят установи точната причина за задъхване, той формира курс на лечение, който зависи от конкретното заболяване.

В общия случай се назначават медикаменти, които да помогнат на болния да се справи със заболяването или поне да облекчат проблемната симптоматика. Ако състоянието на пациента е сериозно, се предприема операция.

Докато трае лечението, е добре пациентът да бъде на чист въздух. Добре е да носи широки и свободни дрехи и да прави дихателна гимнастика.

Ако болният е пушач, отказването от тютюнопушенето със сигурност ще му помогне да укрепи здравето и дишането си.

Старайте се да избягвате среда със замърсен въздух. Най-добре си отделете почивка сред природата, където да се подобри състоянието ви.

Народна медицина при задъхване

Глог

Въпреки че народната медицина невинаги има способността да се справи с първопричинителя на задъхването, тя предлага средства, с които този симптом поне да бъде облекчен.

Ако например проблемите с дишането са причинени от заболявания на сърдечно-съдовата система, болният може да приема чай от цветове и плодове на глог.

За целта пет грама от билката се заливат с една чаена чаша вряла вода и субстанцията се оставя така в за около час и половина. После охладената течност се филтрира и от нея се вземат по две супени лъжици по няколко пъти на ден преди ядене.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати