Бронхопневмония

Бронхопневмония

Бронхопневмонията е сериозно възпаление на белите дробове, което поразява алвеолите и пространството между тях. Бронхопневмонията може да бъде вирусна, гъбична и бактериална в зависимост от причинителя.

Заболяването често е усложнение от простуда, грип, хроничен бронхит, бронхиектазии, варицела, морбили, коклюш. Най-застрашени от развитието на заболяването са хората със отслабена имунна системабебета, възрастни хора, алкохолици, пушачи, хора, болни от диабет, от сърдечно-съдови болести, от бъбречна недостатъчност и СПИН.

Причини за бронхопневмония

Огнищата на възпаления при бронхопневмония се появяват основно от вируси. Бронхопневмонията може да се предава по въздушно-капков път, така че болен да зарази здрав.

Бактерии като стафилококи и стрептококи също причинават бронхопневмония. Гъбичните инфекции са третият основен причинител на бронхопневмонията.

Симптоми на бронхопневмония

Висока температура

Симтомите на бронхопневмония започва с по-леки оплаквания, които с напредването на заболяването се засилват. В началото болният изпитва главоболие, суха кашлица и леко повишение на температурата.

Постепенно кашлицата става по-силна и е съпроводена с отделяне на гнойни храчки, което е най-яркият признак при бронхопневмонията. При болния се появяват още болки в гърдите, както и висока телесна температура, която може да достигне до 40 градуса по Целзий.

Заради силната кашлица пулсът се ускорява, а нормалното дишане е трудно. Болният изпитва отпадналост, тъй като защитните сили на организма са намалели.

Диагностициране на бронхопневмония

На пациента се назначават микробиологичните тестове и кръвните изследвания, както и ренгенова снимка на белите дробове.

С направата на рентгенова снимка обикновено се открива наличие на възпалителни изменения в белите дробове или така наречения инфилтрат.

Вземат се проби и от отделяните храчки, за да се определи кой медикамент ще е най-ефикасен срещу болестта. От кръвните изследвания става ясно доколко бронхопневмонията е засегнала дейността на организма.

Лечение на бронхопневмония

Самолечение при бронхопневмония е абсолютно недопустимо, защото заболяването може да доведе до сериозни услужения. Тъй като заболяването се предава по въздушно-капков път, е необходимо болните да се изолират, а хората, които са в контакт с тях, трябва да носят предпазни маски.

Болният задължително трябва да си почива, докато се излекува. Въздухът в помещението трябва да се овлажнява. Назначават се и дихателни упражнения.

При дихателна недостатъчност се дава кислород през назална сонда, а при тежки състояния се започва механично обдишване. Трябва да се увеличи и приемът на течности, тъй като при високата телесна температура тялото се дехидратира.

Освен това с водата по-лесно се изхвърля жилавият бронхиален секрет. Увеличава се също и приемът на витамини, сред които най-важни са витамин С, витамин А и витамини от В-комплекс.

Бели дорбове

Антибиотици са главно средство за лечение на бактериалните пневмонии. Лечението с антибиотици се назначава, след като на пациента се направи антибиограма, която да установи дали не е алергичен или чувствителен към медикаментите.

При по-тежки форми на бронхопневмония се предписват няколко вида лекарства за лечение.

Усложнения от бронхопневмония

При липса на лечение бронхопневмонията може да се усложни до белодробен абсцес и животозастрашаваща сърдечна слабост или дихателна недостатъчност. Вирусът се разпространява в кръвта и предизвиква сепсис, отит, менингит, ендокардит.

Бронхопневмонията засяга и плеврата, което може да доведе до развитието на плеврален излив и плеврален емпием. Силно засегнати са и цели участъци от белите дробове.

Превенция при бронхопневмония

Бронхопневмонията се появява най-често през зимата е и резултат от вируси, които не са лекувани навреме. Затова най-сигурният начин за предпазване от заболяването е при признаците на грип или простуда веднага да се започне лечение.

За укрепването на имунната система е нужно да се консумират повече плодове и зеленчуци. Редовно трябва да се правят и дихателни упражнения, с които да се укрепват дихателните пътища.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати