Рак на хранопровода

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190337
Рак на хранопровода
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Ракът на хранопровода представлява поява на злокачествено новообразувание в тръбата, свързваща гълтача със стомаха. При него туморите се формират от епителната тъкан на хранопровода, тоест от слоя от клетки, покриващ канала му, като за това спомагат някои възпалителни състояния на стомаха.

Този вид заболяване се среща сравнително рядко, но пък за сметка на това е много опасно. Той засяга хора от различни страни, но определено най-много потърпевши има в Китай и Иран.

В същото време жителите на Европа и САЩ са най-малко засегнати от коварното заболяване. Доказано е също така, че състоянието е по-разпространено сред мъжете.

Видове рак на хранопровода

Според характера на епителните клети, от които произлизат туморите на хранопровода, те се подразделят на плоскоклетъчни карциноми и аденокарциноми.

Плоскоклетъчните карциноми обхващат основно горната зона на хранопровода, докато аденокарциномите се срещат в долния край.

На науката обаче са ѝ известни и редки видове карциноми, които се явява разновидност на плоскоклетъчния карцином. Откривани са също така тумори от неепителен произход.

Има и доброкачествени ракови образувания на хранопровода, но те също са по-скоро отделни случаи и са откривани случайно.

Хранопровод

Причини за рак на хранопровода

Към днешна дата информацията за рака на хранопровода не е много подробна. Смята се обаче, че причините за пораждане на такъв вид раково заболяване могат да са от различно естество.

Сред тях са тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, напрегнатото ежедневие, дефицит на витамин А, витамин С, цинк, неправилно хранене, включващо засилени прием на мазни и пикантни ястия.

Ахалазията също може да стане причина за поява ракова болест в хранопровода, тъй като при нея е налице непълно отваряне на долния езофагеален сфинктер и създаване на условия за задържане на храната в тръбата, свързваща гълтача и стомаха.

Други възможни предпоставки за развитието на рак на хранопровода са напредната възраст, затлъстяването, хиатусова херния, наличие на Гастроезофагеален рефлукс и др.

Симптоми за рак на хранопровода

Както голяма част от раковите заболявания, така и ракът на хранопровода не протича с някакви специфични оплаквания. С течение на времето обаче пациентът започва да усеща сигнали като кашлица и дрезгав глас, обща отпадналост и липса на енергия.

Наблюдават се още безпричинно драстично отслабване, киселини, задавяне при прием на храна, болезненост в областта зад гръдната кост, която понякога е придружена и с парене.

Други симптоми, заради които трябва да се замислите за консултация с лекар, са трудно преглъщане на храната, отнасящо се в началото само за твърди, но после и за течни храни, безапетитие.

Диагностициране на рак на хранопровода

Поставянето на диагноза рак на хранопровода се прави единствено от медицински специалист. Преди това да стане обаче лекарят разпитва болния са оплакванията, които той има, след което провежда редица изследвания.

При съмнение за подобно заболяване се назначава рентгеново изследване на хранопровода. Този способ включва прием на бариева каша, която се отличава с контрастни свойства и спомага за откриване на настъпили изменения в хранопровода.

Може да се наложи и провеждане на ендоскопско изследване, което се прави с помощта на тръбичка с камера, с която да се види проблемния участък. Специалистите се осланят и на резултатите от ендоскопската ехография и бронхоскопията, за да разберат малко повече за характера на появилите се тумори. Ползвайки компютърна томография пък, те разбират дали са налице и метастази.

Лечение на рак хранопровода

При наличие на диагноза рак на хранопровода медицинският екип взима решение за лечението на пациента, като то зависи най-вече от степента на развитие на рака. Сред предпочитаните от лекарите способ е хирургическата намеса.

При някои пациенти с разпространено локално раково заболяване комплексът на лечение включва както химиотерапия, така и лъчелечение.

Това е и най-предпочитаният способ за болни, които на които не може да им бъде извършена операция. За жалост, при химиотерапия нерядко се наблюдават и неприятни странични ефекти.

Те зависят от индивидуалната използвана доза и възприятията на пациента. Възможно е болният да се сблъска с оплаквания като гадене, диария, замаяност, влошена памет, повръщане и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest