Киста на далака

Далак

Киста на далака представлява образувание, обхващащо едноименния орган. Далакът, известен още като слезка, от своя страна е най-крупният лимфоиден орган в нашето тяло.

В него кръвоносната и лимфната система са в най-тясна връзка. Далакът е покрит със съединителнотъканна капсула, изградена от еластични и колагенни фибри и единични гладкомускулни клетки.

Този орган притежава три основни функции - той произвежда лимфоцити, съхранява моноцити и разгражда старите еритроцити. Въпреки че далакът отговаря за много важни процеси в организма, неговите задачи могат да се поемат и от други органи, което пък позволява на човек да може да живее и без наличието на слезка в тялото си.

Видове кисти на далака

Що се отнася до кистите на далака, те биват паразитни и непаразитни. От своя страна втората голяма група се разделя на три подгрупи, където кистите на далака се класифицират като истински, лъжливи и кистични тумори.

Според специалистите истинските кисти се дължат на вродено състояние. В тялото понякога се среща само едно такова образувание, а друг път-няколко такива. Тези кисти притежават свойството да взаимодействат с поликистоза на други органи освен далака.

Те невинаги са с еднакъв размер, тъй като големината им може да варира от няколко милиметра в диаметър до няколко сантиметра. Образуванието е покрито отвътре с ендотел и същевременно е изпълнено с прозрачна течна субстанция.

Стомашна Болка

От своя страна така наречените лъжливи кисти са породени от някаква травма или от субкапсулен хематом. Те са покрити отвътре с епителна тъкан, а се разграничават от заобикалящата ги материя посредством съединителна тъкан.

Тези образувания са пълни със серозно-кръвениста субстанция. Размерите им могат да бъдат различни. Тъй като те нарастват с течение на времето. Не е изключено да достигнат забележителна големина.

Към подгрупата на лъжливите кисти може да спадат и лимфатичните кисти. Тя може да стане доста обширна и да обхване дори целия далак.

Към кистичните тумори пък се причисляват лимфангиом и хемангиом. Лимфангиомите се образуват от лимфните съдове на слезката.

Те са изградени от кистично разширени лимфни съдове. Съдържанието на тези образувания е безцветна течна субстанция, чието количество е по-скоро оскъдно.

На свой ред хемангиомите водят началото си от кръвоносните съдове на слезката. Те се явяват сбор от различни по вид разширени кръвоносни съдове. При образуването им обичайно не се наблюдават някакви специфични признаци.

Към групата на паразитните кисти попада ехинококовата киста. Тя представлява мехур, в който се намира прозрачна течност и ларви на кучешка тения. Пациентът се инфектира със заболяването при контакт с болни кучета или при консумация на мръсни плодове и зеленчуци.

След като яйцата се озоват в храносмилателната система, те успяват да достигнат и до слезката. В началото тази киста е малка, но ако не бъде открита, нараства драстично и може да придобие големина на малка диня.

Причини за киста на далака

Предпоставките за образуване на киста на далака могат да бъдат различни. Както вече стана ясно, една част от тях се образуват заради вродени състояния.

Други обаче са повлияни от протичащи заболявания, нисък имунитет, фамилна обремененост, стресово ежедневие, лошо качество на живот, усилена употреба на алкохол и цигари.

Симптоми при киста на далака

В някои от случаите, когато е налице киста на далака /най-вече при малко образувание/, пациентите не усещат никакви остри оплаквания, които биха могли да ги наведат на мисълта, че в тялото им протичат особени процеси. Друг път обаче, когато става въпрос за по-големи образувания, се появяват сигнали, зад които кистата се е скрила.

Сред притеснителните симптоми са усещане за тежест в лявото подбедрие. При опипване и лек натиск в областта е възможно болният да усети лека болка. Възможно е също така болният да се усеща раздутост.

Диагностициране на киста на далака

За да се постави правилна диагноза киста на далака, трябва да са налице анамнеза, физикален преглед, включващ палпация, както и някои инструментални изследвания.

Лекарят назначава ехография на далака, компютърна томография и ангиография. В отделни случаи се предприемат процедури като рентгенография и серологична диагностика.

Грах

Лечение на киста на далака

Лечението на киста на далака зависи от големината, характера и месторазположението на съответната киста. В общия случай за лечението спомага оперативната интервенция.

Може да се наложи отстраняване на далака, тъй като съществува опасност образуванието да се възпали и да предизвика абсцес на далака.

Междувременно болният приема медикаменти и витаминозни комплекси, с които организмът му да се възстанови по-бързо от интервенцията.

Хранене при киста на далака

Когато кистата на далака е вследствие на понижен имунитет, болният може да започне да се придържа към определена диета. Добре е в менюто му да се съдържат повече полезни вещества като калий, магнезий, натрий, желязо, витамин В2, витамин С, витамин К и др. Един от задължителните хранителни продукти в този случай е грахът, източник на белтъчини и съединителна тъкан.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати