Абсцес на далака

Абцес на далака

Абсцес на далака е гнойно натрупване в органа. Абсцесът се дължи на инфекция, която може да да проникне в далака чрез външно нараняване или възпаление в организма.

Абсцесът на далака може да бъде животозастрашаващо заболяване, ако не бъде диагностицирано навреме, тъй като гнойната инфекция може да се разпространи и засегне и други органи.

Причини за абсцес на далака

Абсцесът на далака може да се получи в резултат на травма в областта на органа. При нараняване различни инфекции атакуват организма и когато не се вземат навременни мерки, възпалението прераства в абсцес.

Абсцесът може да се причини и от инфекции на органи, намиращи се в съседство с далака, като например панкреаса. Основните причинители на тези инфекции са стафилококи или чревни бактерии.

По хематогенен път също могат да се разпространяват различни инфекции. Абсцес на далака може да възникне и от друго гнойно огнище на организма като сепсис, инфекциозен ендокарди, инфекции на пикочните пътища, коремен тиф, малария, пневмония, отит и инфекции на таза.

Висока темепратура

Заболяванията на далака също могат да доведат до образуването на абсцес. Инфаркт на далака често води до различни инфекции, сред които и абсцес.

Абсцесите могат да бъдат единични или множествени. Единичните водят началото си от травми или единични инфектирани кисти, а множествените се дължат най-често на обща гнойна инфекция.

Симптоми при абсцес на далака

Като всяка инфекция в тялото абсцесът на далака също показва телесната темпаратура. Болните чувстват отпадналост, безапетитие, а понякога при дишане усещат болки от лявата страна.

Постепенно тази болка се засилва и разпространява като може да достигне и лявото рамо.

При абсцес кожата става по-чувствителна от обикновено и на места може да се забележи зачервяване и подуване.

Диагностициране при абсцес на далака

Диагнозата се поставя въз основа на появилите се симптоми – повишена телесна температура, болки при дишане и болки от лявата страна на тялото. Назначава се още пълна кръвна картина, която трябва да установи дали нивото на левкоцитите не се е покачило.

Пациентът се преглежда още чрез компютърна томография и ехография, които показват дали абсцесът не се е отразил на друг орган освен далака.

Лечение при абсцес на далака

Лечението започва с прием на антибиотици. Медикаментозното лечение трябва да намали изявата на симптомите, а за пълно очистване на на органа от гной се назначава и дренаж.

Ако гнойното място при абсцеса не се повлияе от медикаментите, се предприема хирургическо отстраняване на далака, за да се предотвратят усложнения като разпространяване на инфекцията и в други органи.

Антибиотици

Човек може да живее и без далак, но след като бъде премахнат, организмът му става по-податлив на различни вируси и бактерии, заради което е нужно периодично да се ваксинира срещу тях.

Народна медицина при абсцес на далака

При абсцес на далака в народната медицина се препоръчва всеки ден преди всяко основно хранене да се хапва по една супена лъжица мед. Към него по желание на пациента може да се добави и лимонов сок.

За борба със заболяването може да се приготви и отвара от 120 грама волски език, 80 грама зайча стъпка, листа от магданоз, мечо грозде, листа от жълт кантарион и мащерка.

Билките се запарват в 1 литър вряща вода и от сместа се пие няколко пъти на ден.

Смес от 150 грама червено вино, 30 грама зехтин и 2 супени лъжици мед също се препоръчва на болния за консумация преди вечеря.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати