ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Амиотрофична латерална склероза

Амиотрофична латерална склероза

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k73137
Амиотрофична латерална склероза
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Амиторофичната латерална склероза (АЛС) е прогресивно и фатално заболяване, което засяга гръбначния и главния мозък, предизвиквайки парализа и смърт.

При амиотрофичната латерална склероза настъпва пълна атрофия на мускулите, като постепенно главният мозък изгубва напълно способността да ги контролира.

Заболяването е известно още като болест на Лу Гериг, тъй като това е първият известен в историята човек, страдал от амиотрофична латерна склероза. Лу Геринг е бил бейзболист, който е бил принуден да се откаже от кариерата си заради болестта.

В повечето случаи на това заболяване способността на човек да мисли и анализира остава незасегната, а най-яркият пример за това е физикът Стивън Хокинг, който, въпреки че е болен от амиотрофична латерална склероза, продължава да развива своите научни трудове.

Причини за амиотрофична латерална склероза

Единственият открит фактор, които до момента е изолиран като причинител на заболяването, е генетичната предразположеност. Това обаче е само в 10% от случаите. Останалите рискови фактори са неизвестни.

Симптоми на амиотрофична латерална склероза

Първите симптоми на заболяването най-често се появява около 50-годишнина на болния. Има обаче и изолирани примери, при които заболяването е възникналото в по-ранна възраст.

Първият признак на заболяването са слабост в мускулите и потрепервания. След време слабостта се пренася и в лицевата област, заради което говорът на болния става по-бавен и неясен.

Мускули

С прогресирането на болестта двигателните способности на организма до толкова се поразяват, че за болния стават невъзможни всякакви дейности като ходене или самостоятелно хранене.

Амиореофичната латерална склероза обхваща цялото тяло, като атрофират както мускулите на крайниците, така и тези, отговарящи за преглъщането и говора.

В напредналите стадии на болестта парализата е пълна и болните се предвижват единствено с инвалидна количка.

Диагностициране на амиотрофична латерна склероза

Не съществува метод, чрез който да се диагностицира амиотрофична латерна склероза или пък да се предвиди. Диагнозата се поставя на база клинична картина, когато симптомите на заболяването са ясно изявени, а болестта е в напреднал стадий.

Лечение на амиотрофична латерна склероза

Заболяването е нелечимо, а засегнатите от него живеят между 3 и 5 години. Феноменален пример в историята на амиотрофичната латерна склероза е Стивън Хокинг, който вече 50 години живее с тази болест.

В повечето случаи обаче болните умират до 5 години след поставянето на диагнозата, като пациентите, които са успели да доживеят 5-та година, са едва 25%.

За облекчение на симптомите се изписват лекарства, но атрофията на мускулите е необратима. Тъй като болните имат склонност да губят тегло, лекарите назначават увеличаване на калорийния прием.

Провежда се още физиотерапия, докато пациентът успява да движи някои от мускулите си. Към лечението се назначава и речева терапия, за да може болният да запаси способността си да говори, въпреки че речевите му смущения са явни.

Усложнения на амиотрофична латерна склероза

Болестта е фатална, не само защото отнема способността на човек да води пълноценен живот, а защото при нейните усложнения настъпва смърт, която по никакъв начин не може да се предотврати.

В крайната фаза на амиотрофичната латерна склероза болният е пълен инвалид и не е способен да използва нито един мускул от тялото си. Болестта обаче причинява и затруднения с храненето, говоренето и дори с дишането.

Постепенно болният губи способността си да диша нормално, което води до тежка форма на пневмония, белодробна емболия, белодробна или сърдечна недостатъчност, които предвид състоянието, няма как да се лекуват и предизвикват смъртта на страдащия от амиотрофична латерна склероза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати