Рак на пениса

Рак на пениса

Ракът на пениса представлява злокачествена болест, която обхваща половия член при мъжете. Този вид карцином се среща сравнително рядко и заема едва три процента от всички случаи на туморни заболявания на мъжката полова система.

Болестното състояние се наблюдава още по-рядко в страни, в които се извършва обрязване на малките момчета. Иначе според статистиката заболяването засяга най-вече жителите на Южна Корея и Парагвай.

Причини за рак на пениса

Точните причини за появата на тази злокачествена болест все още не са напълно ясни на учените. Предполага се обаче кои предпоставки имат влияние при развитието на състоянието.

Според специалистите това са лошата хигиена на интимната област, тютюнопушеното, стресът, наличие на много сексуални партньори, прекарани венерически заболявания (най-вече човешки папилома вирус), Синдром на придобитата имунна недостатъчност, микротравми на половия член (дължащи се на неудобни и притискащи дрехи, прекалено дълго шофиране и стоене в седяща поза) и др.

Сред рисковите фактори е и така наречената фимоза. При това състояние препуциумът не може да бъде изтеглен зад главичката на пениса. Ако не се повличе то става причина за появата на възпалителни процеси, както и за неопластична дегенерация, когато възрастта на пациента напредне.

Заболяването може да е провокирано още от баланит и баланопостит (също характеризиращи се с възпаление), лавкоплакия или еритроплазия, манипулация с UV светлина.

Симптоми за рак на пениса

Мъж

Както повечето злокачествени коварни заболявания, така и ракът на пениса в началото протича по-скоро незабележимо. По-късно все пак се появяват някои сигнали, които би трябвало да наведат болния на мисълта, че в тялото му протичат необичайни процеси. С течение на време пациентите започват да забелязват зачервяване, дразнене, свръхчувствителност, оток, увеличение на лимфните възли в ингвиналната област.

Сами по себе си обаче тези симптоми невинаги са сигнал за карцином на пениса. В голяма част от случаите се дължат по-скоро на гъбична инфекция, алергия, дерматит, импетига или друго заболяване.

Когато болестта напредне, болният започва да отчита напрежение в уретрата, болки при ерекция, необичайно секретиране, поява на налепи по главичката на пениса или нетипично образувание. Ако заболяването не се контролира и лекува, след известен период от време то започва да обхваща скротума и тестисите.

Възможно е ракът на пениса да метастазира по лимфен път. Малко по малко той уврежда ингвиналните, илиачните и парааорталните лимфни възли. При напреднал стадии разсейки биват открити в белия дроб и костите.

Видове рак на пениса

Обикновено ракът на пениса се явява плоскоклетъчен тумор. Карциномът се помества най-вече върху главичката на пениса или върху тънката еластична кожа, която я покрива. По-рядко се среща върху тялото на самия член. Известни са три форми на този вид рак.

Най-разпространената е папиларната. При нея карциномът изглежда като брадавица или възелче. Образуванието се характеризира с неравна повърхност и около него се наблюдава необичайна секреция.

Позната е още и язвената разновидност на рака на пениса. При тази форма карциномът много напомня на малка язвичка, която с времето нараства и започва да прави голямо впечатление. Образуванието се отличава с масивни ръбове и налеп.

Най-малко срещата пък е инфилтративна. При нея карциномът се развива в дълбочина и успява да засегне кавернозните тела и уретрата.

Диагностициране на рак на пениса

Диагностицирането на заболяването става чрез физикален преглед на външните полови органи и лимфните възли. Ако след като се запознае със симптомите, лекарят отхвърли всички други възможни заболявания, той назначава хистологично изследване. При по-напреднало заболяване се правят и изследвания с компютърна томография и рентген.

Лечение на рак на пениса

Лечението на рака на пениса зависи най-вече от развитието на заболяването, неготово местоположение и дали то е метастазирало. Главната задача на лекаря е да се запази органа цялостен и по тази бива назначена терапия, включваща цитостатични препарати и лъчетерапия.

Операция

При по-сложни случаи обаче се налага и оперативна намеса. Сред допустимите хирургически методи за лечение са електрорезекция и електрокоагулация, повърхностна ингвинална лимфаденектомия, дълбока ингвинална лимфна дисекция и др. Ако ракът е напреднал се стига и до отстраняване на пениса и тестисите.

Профилактика на рак на пениса

Според уролозите профилактиката на рака на пениса се свързва най-вече с поддържане на добра хигиена в интимната област.

За целта главичката на пениса всекидневно трябва да бъде измивана с вода и специален сапун, като това трябва да се прави след внимателно издърпване на кожата назад.

Използването на презервативи и ограничаването на безразборните полови контакти също до голяма степен би допринесло за предпазване от заболяването.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати