Аневризма

Аневризма

Аневризма представлява патологично разширение на кръвоносен съд, причинен от отслабване на съдовата стена. Заради налягането на кръвта, която тече в конкретния кръвоносен съд, се получава леко издуване в зоната, където има деформация.

В началото се наблюдава много малка подутина, но при някои условия тя може и да нарасне. Наличието на подобен проблем изобщо не трябва да се подценява, тъй като има опасност от разкъсване на засегнатия кръвоносен съд, което може да доведе не само до кръвозагуба, но и до много по-сериозни последици.

Аневризмите се срещат най-вече в разклоненията на аортата, различни органи, отговорни за кръвоснабдяването, както и в артериите, които отговарят за кръвоснабдяването на мозъка. Такъв тип разширение на артерия изисква повишено внимание, тъй като, ако се разкъса, може да се получи мозъчен кръвоизлив и краят за пациента да бъде фатален.

Причини за аневризма

Тъй като появата на аневризми се свързва най-вече с отслабването на тъканите на кръвоносните съдове, основният въпрос тук е какво причинява това отслабване. Специалистите не могат да отговорят единодушно, тъй като това състояние може да бъде повлияно от много фактори.

Оказва се например, че сред предпоставките, водещи до развитие на аневризми, са някои заболявания като диабет, атеросклероза и сифилис. От друга страна, дадена аневризма може да се дължи още на високо кръвно налягане, кистична некроза на медията, преживяна травма, бременност, консумация на кафе или кола, силно духане на носа, напредване на възрастта, мъжки пол, фамилна обремененост, напрягане при изхождане, тежки физически упражнения, напрягане в следствие на вълнение и др.

Симптоми за аневризма

Много често аневризмите не подсказват по никакъв начин за своето съществуване. Ето защо пациентът разбира за тяхното наличие случайно при преглед или когато станат много големи и се скъсат.

Когато нараснат някои от тях все пак започват да подсказват за присъствието си чрез сигнали като болка и пулсиране в засегнатата област, поява на подутина. Тези признаци са придружени от отпадналост, липса на апетит, усещане за гадене и повръщане.

Ако аневризмата се разкъсва, следва кръвозагуба, която пък се характеризира със симптоми като слабост, замайване, объркване, трудно дишане, потене, ускорен пулс, изтръпване и изпадане в безсъзнание.

Видове аневризма

Аневризмите се класифицират в няколко групи най-вече според своето месторазположение. Най-често срещаните видове са:

- мозъчна аневризма - при тези аневризми имаме балонообразно разширение на мозъчен съд. Когато то се разкъса, може да предизвика мозъчен инсулт и дори смъртен случай. Това състояние протича успоредно с оплаквания като главоболие, нарушение в зрението и изтръпване или изтръпване на едната половина на лицето;

- аневризма на гръдната аорта - този тип се появява в зоната, където аортата минава през гръдната кухина. Този тип разширение се характеризира с кашлица, болки в гръдната кост и кръвокрах. При разкъсване на кръвоносен съд съществува голям риск гръдният кош да се изпълни с кръв;

- аневризма на коремната аорта - това разширение се наблюдава при коремния раздел на аортата. Този вид може протече без особени оплаквания. Но може все пак да се усеща и болезненост и пулсираща маса в засегнатата област.

Аневризмите също така могат да бъдат лъжливи и истински. Истинските аневризми обхващат и трите слоя на артериите, които засягат, а лъжливите - не. Аневризмите могат да бъдат още вродени и придобити. Към вродените спадат аневризмите на на мозъка, а към втората група се причисляват аневризмите на аортата.

Диагностициране на аневризма

Идентифицирането на аневризма понякога се случва доста трудно, тъй като в началото заболяването не се показва с никакви симптоми, а появилите се по-късно признаци биха могли да са налице и при много други заболявания.

Ето защо след като пациентът подробно разкаже за своите проблеми, лекарят може да опипа пулсиращата маса. Наложително е също така да се извърши прецизен преглед на сърдечно-съдовата система и корема.

Лекарят може да назначи електрокардиограма, която да изключи развитието на сърдечни заболявания. Рентгенографията също може да помогне при откриването на някои видове аневризми, но като цяло тя не е най-надеждният способ за тази цел.

За поставяне на адекватна диагноза най-удачно лекарят да се позове на данни от ултразвуково изследване, магнитен резонанс или компютърна томография, тъй като те дават по-детайлни резултати.

Лечение на аневризма

Лечението на аневризмите е строго индивидуално и зависи от тяхната големина и месторазположение, както и от общото здравословно състояние на болния. В общия случай лекарят предписва медикаменти, които понижават кръвното налягане, а оттам и силното въздействие върху стените на кръвоносните съдове.

За да предотврати по-нататъшния риск от поява на аневризми, пациентът трябва да започне да води по-здравословен живот и да се откаже от тютюнопушеното и консумирането на мазни и тежки храни.

При някои аневризми като тази на гръдната част на аортата се налага и оперативно лечение, тъй като шансът това образувание да навреди на сърцето е голям.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати