Поленова алергия

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k73137
Поленова алергия
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Поленова алергия (сенна хрема) е свръхчувствителна реакция на организма към полените – мъжките полови клетки в растенията. Поленовите частици предизвикват дразнене на имунната система на алергичните хора.

Полените се вдишват през носа, предизвиквайки възпаление в лигавицата на носа и симптоми на настинка. Тъй като полените се отделят най-силно през пролетта, именно през този сезон симптомите на алергията са най-изострени.

Поленовата алергия може да се появява и през есента. Продължителността и тежестта на алергичните симптоми са различни при различните хора.

Около 500 милиона души по света са засегнати от състоянието. При хората с астма алергията внимателно трябва да се следи, тъй като нейни усложнения сериозно могат да засегнат белите дробове.

Попаднали в тялото, алергените отключват производството на веществото хистамин, което предизвиква симптомите на алергичния.

Цветя

Причини за поленова алергия

Все още не е напълно ясно как едни хора развиват поленова алергия, а други не. Различните хора са алергични към различни видове полени, като те се разнасят основно от насекоми и вятър, които опрашват растенията.

Основните дразнители за алергичните са:

- дървета – бор, бреза, ела, кедър, леска, габър, орех, ясен, лешник, кестен, върба, топола, липа, маслини;

- треви - райграс, тимотейка;

- семена - живовляк, див пелин, киселец.

Симптоми на поленова алергия

Характерните признаци при поленова алергия са сърбеж в очите и носа, кихане, оток и зачервяване на очите, сълзене и отделяне на бистър секрет от носа.

При някои обаче се появяват и по-тежки симптоми като депресия, екзема, мигрена и астма. При услужения на поленовата алергия се наблюдават запушен нос, нарушения на съня, от което извършването на всекидневни дейности се затруднява.

Диагностициране на поленова алергия

За установяване на поленова алергия се правят кръвен и кожен тест. Тяхната цел е да определят конкретния алерген, който причинява симптомите.

При кожните тестове с игла се поставят плитки драскотини по предмишницата, където най-често полепват алергените. Резултатът отчита чувствителността на тялото.

Пробата може да се изведе и чрез поставянето на специални лепенки, а резултатите се появяват до 24 часа.

При кръвните тестове се търсят антитела в организма на пациента, които са насочени срещу конкретния алерген.

Сенна хрема

Лечение на поленова алергия

Конкретно лечение срещу поленовата алергия няма, но с прием на определени лекарства и конкретни насоки може да се намали изявата на симптомите.

При хората със сенна хрема е препоръчително да не излизат от дома си в ранните часове на деня, тъй като тогава концентрацията на полени е най-силна. Препоръчително е също да се носят редовно слънчеви очила.

Нужно е също да се правят редовни промивки на носната кухина с морска вода или физиологичен разтвор. Помещенията трябва да се проветряват често, а влажността в жилището да е снижена до минимум.

Най-популярните препарати при поленова алергия са антихистаминови капки, спрейове и таблетки. Някои от тези лекарства обаче предизвикват сънливост като страничен ефект.

Системните кортикостероиди също се прилагат при лечението на сенна хрема. Те се предлагат във формата на очни капки и спрейове за нос, които намаляват възпалението и зачервяването.

Усложнения на поленова алергия

Ако симптомите на поленовата алергия не бъдат облекчени, могат да възникнат по-сериозни нарушения:

- отит на средното ухо – повишената секреция може да доведе до оток на евстахиевата тръба и различна по степен загуба на слуха;

- хроничен синузит – постоянната секреция от носа се увеличава, предизвиквайки болки в областта на синусите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати