Баланит

пенис

Баланит представлява възпаление на главичката на половия член при мъжа. Когато възпалението засегне и тънката еластична кожа, покриваща главичката на пениса, състоянието се нарича баланопостит.

Баланитът е проблем, с който могат да се сблъскат мъже на всяка една възраст. Според статистиката обаче по-засегнати от заболяването са възрастните господа. Оказва се също така, че това състояние засяга по-голяма част от необрязваните мъже.

Симптоми за баланит

Симптомите, които подсказват за възпаление на главичката на мъжкия полов член, зависят най-вече от първопричинителя на състоянието. Обикновено баланитът протича със зачервяване и оток в зоната на главичката, ерозия, парене, сърбеж, образуване на гноен секрет.

Възможно е също така в същата област да се появят ситни червени точици, а под кожата, обгръщаща главичката на пениса, да се събира смегма. Междувременно болният може да се оплаква от болка и дискомфорт по време на полов акт или пък при уриниране. Понякога кожата по главичката на пениса може и да се обезцвети.

Венерически заболявания

Причини за баланит

Причините за поява развитие на баланит могат да са от различно естество. Много често зачервяването се дължи на поддържане на лоша хигиена от страна на силния пол. От друга страна измиването на външните полови органи с неподходящи за конкретното лице измиващи средства като душ-гелове, шампоани и сапуни също биха могли да стана повод за дразнене.

Маниакалното поддържане на хигиена, водещо до прекалено честото измиване на пениса със сапун и други миещи продукти, пак не е полезно, тъй като причинява дискомфорт и възпаление в интимната област. Притискането на половия член от неудобно бельо или пък при физическа травма също би могло да се окаже предпоставка за развитие на баланит.

Междувременно инфектирането на мъжа с бактерии, гъбички и вируси остава водещ фактор, отговорен за възпалението на пениса. При сексуално активните мъже баланитът може да е причинен от инфектиране с хламидия, сифилис, гонорея, а също и с гъбичката Candida albicans. В същото време възпалението може да е сигнал за алергична реакция към материя на бельо, прах за пране, лубрикант или определен вид презервативи.

Оказва се обаче, че баланитът е състояние, което се забелязва и при заболявания като диабет. То се среща, най-вече когато нивата на кръвната захар са станали високи. Възпалението може да се дължи и на болести, засягащи кожата, като атопичен дерматит или псориазис. Фактор, довеждащ до възпаление на главичката на пениса, е и така наречената фимоза.

Фимозата представлява медицинско състояние, при което препуциумът не може да бъде изтеглен зад главичката на половия член при мъжете. Това състояние става причина за задържане на секрет и урина и невъзможност да поддържане на добра хигиена. Понякога, макар и рядко, при малките момчета баланитът може да бъде причинен от честа игра с кожата, която покрива главичката на пениса.

Диагностициране на баланит

Още при първи сигнали за баланит пациентът трябва да потърси съвет от медицински специалист, тъй като ако възпалението се обостри, може да обхване целия пенис.

Доктор

След като огледа външните полови органи и изслуша оплакванията на пациента, лекарят обикновено взема микробиологична проба, от която да стане ясно налични са някакви гъбички и бактерии.

Взема се още и проба от урина, която се използва при микробиологични и клинични изследвания. Чрез нея става ясно дали не е налице инфекция на урогениталния тракт. Ако лекарят подозира, че става въпрос за алергия, се налага извършването на още тестове.

Лечение на баланит

Лечението на баланит е различно и се определя от основната причина, довела до възпаление на главичката на пениса. Обикновено лекарите предписват медикаменти и кремове, които имат антибактериален и противовъзпалителен ефект.

Възможно е и назначаване на промивки със специални разтвори или билки като смрадлика, лайка и невен. Основната цел е кожата да започне да се успокоява и в крайна сметка да се пребори с инфекцията.

В същото време на пациента може да му се наложи да взема и някои антибиотици. Ако се установи, че баланитът се дължи на фимоза, лечението на проблема може да включва и обрязване, тъй като тази интервенция ще спомогне не само за премахване на възпалението, но и за по-нататъшното поддържане на отлична интимна хигиена от пациента.

Профилактика на баланит

Предпазването от възпаления в гениталната област се изразява най-вече в придържането към правилни хигиенни навици. Интимните части трябва да се измиват редовно с вода и сапун, като измиващото средство трябва да е с подходящо за целта рН. Носенето на свободно бельо от естествени материи и практикуването на обезопасен секс също допринася до голяма степен за здравето на пациента.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати