Белодробни инфекции

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190337
Белодробни инфекции
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Белодробните инфекции представляват състояние, което обхваща белия дроб. От своя страна, белият дроб се явява чифтен орган на дихателната система, който я свързва с кръвоносната система. В паренхимна на този чифтен орган се осъществява газовият обмен и така венозната кръв може да стане артериална.

Процесът, при който всичко това се осъществява, е известен и като дишане. При белодробните инфекции обаче дишането често пъти бива възпрепятствано от проникване, размножаване и отделяне на токсини от микроорганизмите.

Симптоми за белодробни инфекции

Белодробните инфекции протичат с широк спектър от симптоми. В общия случай болният усеща болки и напрежение в гърдите, висока температура (между 38-40 градуса), втрисане, кашлица, поява на секрет в носа, наличие на храчки, понякога примесени с кръв, кихане, главоболие, мускулни болки, отпадналост, задух, хрипове, напрежение в дихателните пътища, липса на енергия, лесна уморяемост, загуба на апетит, понижаване на телесното тегло, втрисане, нощно потене, стомашно-чревни смущения.

Имайте предвид, че всички теми оплаквания биха могли да подсказват и за наличието на много други здравословни проблеми, така че в никакъв случай не бива да се предприема самолечение без консултация с медицинско лице.

Бронхит

Причини за белодробни инфекции

Белодробните инфекции обикновено са причинени от дейността на различни вируси или паразити, включително стрептококи, стафилококи и др. Стрептококите се явяват род бактерии от семейство Стрептококови.

Те формират вериги от клетки и стават причина са множество заболявания като менингит, ангина, ендокардит и др. Стафилококите са род бактерии от семейство Стафилококови. Някои от тях са безвредни и обикновено обитават кожата и лигавиците на хората.

Вирусите могат да достигнат белия дроб по различни начини. Най-често това се случва по въздушно-капков път при разговор с болен човек или само в присъствието на лице, което кашля или киха. Някои от бактериите могат да се предвижат и чрез кръвта. След като стигнат до белия дроб, те са способни да атакуват междуклетъчните пространства, както и зоните между алвеолите.

Видове белодробни инфекции

- пневмонията представлява възпалително заболяване на белия дроб, причинено от стрептококи или други бактерии и вируси. Пневмонията поотделно или едновременно белодробните авеоли или тъканта, която ги заобикаля. Това заболяване се среща сред всички възрастови групи и засяга както мъжете, така и жените. То протича със симптоми като повишена температура, кашлица, втрисане, недостиг на въздух, пронизваща болка в гърдите, липса на апетит, синкаво оцветяване на кожата, липса на жажда, повръщане, намалена трудоспособност;

- бронхит - това заболяване засяга не само белите дробове, но и бронхите. Може да бъде остро или хронично, като това зависи от начина, по който то протича. При острия бронхит симптомите се проявяват не повече от три седмици, докато при хроничния пациентът има оплаквания няколко месеца. При втория вид симптомите могат да се появяват през няколко години. Обикновени сигналите, които напомнят за наличието на бронхит, са болки в гърлото, кихане, хрема, суша кашлица, отделяне на гнойна секреция, повишена температура;

- туберкулоза - това специфично възпаление засяга основно белите дробове, но може да обхване и централната нервна система. Причинява се от бактерията Mycobacterium tuberculosis и протича с оплаквания като отпадналост, безсъние, нощно изпотяване, стомашно-чревни смущения, отслабване, липса на апетит, задух, кашлица, кървави храчки, стягане в гърдите и много други симптоми.

Диагностициране на белодробни инфекции

Бели дробове

При проява на някои от горепосочените оплаквания е наложително да се потърси мнението на специалист по УНГ. Лекарят разпитва болния за неговите оплаквания и извършва преслушване на белия дроб. В хода на разговора се установява дали пациентът е имал контакт със заразно болни лица.

При съмнение за белодробна инфекция специалистът назначава рентгеново изследване, което е особено показателно. Необходимо е още и бактериално изследване, при което се изследват урината, стомашният сок и бронхиалния секрет. Възможно е също така да се извършат хистологично и радиометрично изследване.

Лечение на белодробни инфекции

Лечението на белодробните инфекции зависи най-вече от първопричинителя на заболяването. Понякога то може да продължи кратко, а друг път е наложителна упорита и продължителна борба, включваща употреба на антибиотици и витаминозни комплекси.

Основната цел е бактериите да бъдат унищожени възможно най-бързо. Докато трае лечението, е препоръчително болният да почива в среда с чист въздух. Отказването от вредни навици като тютюнопушене и употреба на алкохол също би спомогнало за по-бързото отърсване от белодробната инфекция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest