ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Артериални заболявания

Артериални заболявания

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k1905264
Артериални заболявания
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Артериалните заболявания представляват болезнени състояния, които обхващат артериите. Артериите, от своя страна, се явяват тръбести образувания, които изнасят кръвта от сърцето към органите. Те са изградени от вътрешен, среден и външен слой.

Колкото повече се отдалечават от сърцето тези образувания, на толкова по-тънки разклонения се разделят. Всички артерии пренасят артериална кръв, в която се съдържа кислород. Само белодробната артерия е носител на венозна кръв.

Причини за артериални заболявания

Причините за артериални заболявания могат да бъдат различни. Сред предпоставките, водещи до тези състояние, са тютюнопушенето, боледуване от хипертония и диабет, напреднала възраст, генетична обремененост, наднормено тегло, продължителното залежаване, обездвижването, чести самолетни полети, прием на орални контрацептиви, оперативни интервенции, бременност, злокачествени образувания, заболявания на кръвта, аневризма на аортата, травми, вродени аномалии и др.

Симптоми за артериални заболявания

Симптомите при артериалните заболявания могат да бъдат различни и зависят най-вече от същността на конкретната болест. В общия случай налице са оплаквания като болки, напрежение и изтръпване на крайниците, виене на свят, главоболие, отпадналост, загуба на тегло.

Успоредно с тези сигнали биха могли да се появят оплаквания като посиняване на кожата и видимите лигавици, понижаване на температурата на крайниците, намаляване на пулса. При някои артериални заболявания не е изключено да се наблюдава и накуцване на пациента.

Както сигурно сами се досещате, тези оплаквания невинаги са знак за появило се артериално заболяване. Ето защо преди да предприеме каквито и да е действия, болният трябва да се консултира с компетентно медицинско лице, което да постави адекватна диагноза навреме.

Видове артериални заболявания

- атеросклероза - това заболяване засяга големите и средните артерии. То се характеризира с формирането на атероматозни плаки. Това дегенеративно състояние се явява една от основните причини за смърт в съвременното общество и по тази причина не бива изобщо да се подценява. Провокирано е от тютюнопушене, застоял начин на живот, затлъстяване, високо кръвно налягане и др. Проявява се с болезненост в засегната област, както и с много други разнообразни симптоми;

- артериална емболия - това състояние се характеризира с остро запушване на лумена на артерията от движещи се по съдовете туморни клетки, атероматозни плаки и др. Белезите, подсказващи за артериална емболия, са болка, шок, мускулни спазми, изтръпване, парализа, учестен пулс, замаяност и др. Рисковите фактори при този вид артериално заболяване, са затлъстяване, инфекции, травми и др;

- артериална тромбоза - при това състояние имаме образуване на съсирек в даден кръвоносен съд, поради което се стига до запушване на нормалния кръвоток. Когато образувалият се тромб завземе повече от 75 процента от вътрешната площ на артерията, нивото на кислорода се понижава, което пък води до сериозни здравословни проблеми. Ето защо е много важно какво е състоянието на стените на кръвоносните съдове, както и съставът на кръвта. Тези два фактора обаче често биват негативно повлияни от тютюнопушеното, наднорменото тегло, напредването във възрастта, обездвижването и др.

Сърдечни проблеми

Диагностициране на артериални заболявания

Ако се съмнявате, че страдате от артериално заболяване, непременно трябва да потърсите медицинска помощ. На базата на анамнезата, а също и на изследвания, лекарят ще постави диагноза. Обикновено, за да се потвърди диагнозата, се правят изследвания с ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография, кардиография и др.

Лечение на артериални заболявания

Когато лекарят установи точния причинител на оплакванията на болния, той формира курс на лечение. Обикновено се предписват антиоксиданти, антихипертензивни медикаменти, съдовоукрепващи препарати и др.

При наличие на артериално заболяване се налага пациентът да започне да води по-здравословен начин на живот и да се откаже от приема на алкохол и употребата на цигари. Някои артериални заболявания са прекалено сериозни и налагат оперативна намеса.

Профилактика на артериални заболявания

За да се предпазите от артериални заболявания, трябва да избягвате да прекарвате много време в седнало или легнало положение. Добре е да се извършват физически упражнения, дори и не толкова сложни. Не бива да забравяме, че храната също е от значение в този случай. Наблягайте на плодовете и зеленчуците (особено на листните). Хапвайте повече пълнозърнести и бобови храни, семена от слънчоглед, тиква и лен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати