Лордоза

лордоза

Гръбначният стълб е една от най-важните част на човешкото тяло, която осигурява гъвкавостта и поема всички стресови натоварвания, на които всеки човек е подложен ежедневно.

Гръбначният стълб е сложна структура, която осигурява връзка между редица костигръбначни прешлени, череп, ребра и кръстова кост. Изграден е от 33 на брой прешлена, които са разделени в 4 отдела – опашен, поясен, гръден и шиен. Има форма на буквата S и по него всеки ден минавайт стотици нервни импулси.

Здравословното състояние на гръбначния стълб е от изключително значение, защото той е най-важната част от опорно-двигателния апарат. За съжаление той е изключително уязвим по отношение на възникване на различни деформации и травми. Три са основните видове гръбначни изкривяваниялордоза, кифоза и сколиоза.

Лордозата представлява прекалено извиване напред на гръбначния стълб в областта на кръста, като прешлените са извити към корема.

Сколиозата представлява деформация на гръбнака, която се състои в изкривяването му настрани – на ляво или на дясно, като точно това е най-сериозният вид деформация на гръбначния стълб.

Кифозата е деформация, при която се наблюдава неестествена извивка на гръбнака в горната му част, което води до наличие на гърбица и дори скъсяването на дължината на гръбначния стълб.

Причини за лордоза

Една от най-често срещаните причини за поява на лордоза е заемането на неправилна поза още в ранно детска възраст. Разликата в дебелините на гръбначните прешлени от гръдната и коремната му страна поради естествената форма на гръбнака, може да доведат до лордоза в периода на пубертета, когато в тялото на подрастващия настъпват буйни проблеми.

Съществуват и т.нар. болестни лордози, които най-често са причинени най-често от няколко състояния: голямо тегло в областта на корема (бременност, коремни тлъстини, увеличени коремни органи); дисбаланс в поддържащите мускули на гръбнака; слабост на съединителната тъкан в резултат на някои заболявания.

Видове лордоза

Конгенитална лордоза – причинява се от изменения в прешлените на гръбнака;

Частична лордоза – появява се в отделни части на гръбначния стълб, като най-често засегната е гръдната и лумбалната област;

Рахитична лордоза – наблюдава се при деца, които боледуват от рахит. Най-често засегната е лулбалната образ, а много често се комбинира със сколиоза или кифоза.

Болест лордоза

Симптоми при лордоза

При деформацията на гръбнака, причинена от лордоза, болният усеща болки в областта на кръста и сериозен дискомфорт при седене в правилна позиция. Визуално се забелязва изпъкване на корема. При лежане върху равна и твърда повърхност се вижда наличие на пространство между повърхността и поясния отдел на гърба. При наличието на тези оплаквания трябва да се потърси специалист.

Диагностициране на лордоза

Диагностицирането на този тип гръбначно изкривяване се извършва от ортопед. Снема се подробна анамнеза – от колко време са налице симптомите и болестните промени.

Следва физикален преглед, който се състои в навежда напред и настрани, лягане върху твърда повърхност, за да се измери гърба и неговите извивки. Ортопедът може да назначи и рентгенови снимки на гръбначния стълб, които да потвърдят диагнозата лордоза.

Лечение на лордоза

Лечението на проблема се състои в коригиране на възникналия дисбаланс. Назначават се тренировки и укрепване на коремните мускули, ако са отслабени. Възможно е да се назначи стречинг на гръбначните мускули.

За коригиране на болестните лордози трябва да се подобри мускулния баланс чрез тренировки, а в реди случаи се налага оперативна намеса.

Необходимо е да се намали теглото на коремната област – при много мазнини се налага отслабване, лечение на увеличените органи. За подпомагане на функциите на гръбначния стълб може да се носят корсети с медицинска цел.

Всички гръбначни изкривявания са лечими в повечето случаи, но за съжаление много хора дори не знаят, че ги имат, така че при най-малкото съмнение трябва да се потърси специалист.

Важни са физиотерапевтичните упражнения, масажите, плуване и разбира се – коригиране на стойката в изправено и седнало положение.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Таня Кирова
Таня Кирова
22.12.2018 16:08
Vazmojno li e da izpitvam i bolki nisko dolu v taza ot lordoza
0
1