Албумин

Албумин

Албуминът представлява важен протеин, който се произвежда от клетките на черния дроб. Заедно със стойностите на общия белтък албуминът се използва за откриване на чернодробни и бъбречни заболявания, както и нивото на белтъчния баланс в тялото. Ролята на албмумина е изключително важна по отношение на задържането на вода в съдовото русло (задържане на течности).

Функции на албумин

Най-важната функция на албумина е неговата транспортна роля, която осъществява по отношение на приети хапчета, витамини, хормони. Наличието на албумин в кръвта може да бъде признак за заболяване на бъбреците или на друг орган.

Урината нормално се образува в бъбреците, като в тъканта им се получава филтрацията ѝ със задържане на голямо количество вещества и белтъци. След процеса на реабсорбция голяма част от белтъците отново се връщат в кръвта. Отделянето на белтък с урината е състояние, познато като протеинурия, и трябва да се определят причините за възникването му.

Причини за протеинурия

Възможно е при напълно здрав човек да се отдели албумин в урината и това да не е симптом за наличие на заболяване. Такива ситуации са физическо или психическо пренатоварване, преохлаждане и голяма консумация на месо. Този вид протеинурия минава бързо и не се нуждае от специфично лечение.

Когато нивото на албумина в кръвта не е твърде високо, най-вероятно става въпрос за възпаление в бъбречните легенчета, пикочния мехур, пикочните канали или заболяване на пикочните пътища.

Протеинурия

Възможно е високото ниво албумин да е резултат от заболявания на кръвта, ракови заболявания. Други вероятни причини за протеинурия са увреждания на бъбреците, гломерулонефрит, нефропатии при бременни жени, пиелонефрит, влияние на различни токсични вещества и др.

Когато става въпрос за заболяване на пикочните пътища, обикновено високите нива албумин са съпроводени и от голямо количество кръвни клетки – еритроцити и левкоцити.

При бъбречната форма на протеинурията е възможно да става въпрос за възпалителни заболявания, хипертония, нарушения в дейността на сърцето, васкулити, склеродермия, бъбречна туберкулоза, хемолитична анемия.

Ниското ниво на албумин в кръвта обикновено означава, че функциите на черния дроб не се изпълняват добре. Това в голяма част от случаите предизвиква задържане на течности в глезените и краката. Обикновено причини за ниския албумин в кръвта са хепатит В, хепатит С, цироза, улцерозен колит, бъбречна амилоидоза, хронични чернодробни заболявания.

Протеинурия при бременност

Възможно е протеинурията да възникне в периода на бременност. Това състояние изисква спешна лекарска намеса. Нормалното количество албумин в урината при бременните жени е до 300 мг за 24 часа. За сравнени при жени, които не са бременни, албуминът е до 150 мг за същия период.

Протеинурията по време на бременност може да протича без симптоми и единственият начин да се установи е чрез назначаването на изследвания. Навременното ѝ откриване обаче е от важно значение за откриване на прееклампсия при бременната. Урината на бременната се изследва сутрин на гладно. Лечението се състои във вливане на кръв, плазма или други субстанции, понякога се налага и спазването на диета.

Консумация на месо

Когато протеинурията е резултат от прееклампсия, в организма на жената се натрупват голямо количество течности и видимо се появяват отоци по крайниците и бързо наддаване, както и високо кръвно. Тези състояния изискват лекарско наблюдение в болнично заведение.

Изследване на албумин

Както стана ясно от горните редове, албуминът е важна част от оценката на бъбречни и чернодробни заболявания, както и други състояния. Изследването се прави сутрин, като не е необходима някаква специална подготовка.

За целта се прави венепункция, при която се взема венозна кръв и се изследва. Манипулацията не представлява опасност, единственият риск е спукването на вена и образуване на хематом, който обаче се разсейва за няколко дни.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати