Торзио на тестиса

Торзио на тестиса

Тестисите представлява мъжките полови жлези, в които се образуват хормона тестостерон и сперматозоидите. Имат овална форма, леко удължена и приплесната. Разположени са в тънка гънка с кожа, наречена скротум.

Тестисите са покрити от плътна обвивка. Структурата им е делчеста, а всеки дял съдържа няколко семенни каналчета, свързани помежду си и образуващи лабиринт.

Торзиото на тестиса е спешно медицинско състояние, при което тестисът се завърта по своят надлъжна ос, в резултат на което се усуква семенната връв. Точно във семенната връв е семепроводът, нерви и кръвоносни съдове. При торзиото настъпва силно нарушаване на кръвоснабдяването към тестиса, което е много опасно.

Веднага трябва да се потърси помощ от специалист и дори назначаването на спешна операция, защото в противен случай тъканта некрозира и следва атрофия и загуба на усукания тестис. Торзиото на тестиса е изключително болезнено и най-често се наблюдава при момчета между 9 и 14-годишна възраст.

Според това къде е станало усукването на тестиса се различават две основните форми на торзиото. Първата се нарича суправагинална и възниква, когато тестисът и обвивката му се завъртят около самата семенна връв. Втората се нарича интравагинална и означава, че тестисът се е завъртял вътре в своята обвивка.

Причини за торзио на тестиса

Различни са причините и рисковите фактори за торзио на тестиса. Като най-често срещаните такива се посочват упражняването на спортове като футбол, вдигане на тежести, борба. Вродените аномалии в тестисите, семенната връв или обвивките също се разглежда като рисков фактор.

Травми в областта на слабините, предишно усукване могат да са причина също. По-големият размер на тестисите е друг рисков фактор. Както споменахме възрастта може да бъде фактор, защото по-голямата част от случаите на заболяването се наблюдават при малки момчета.

Симптоми при торзио на тестиса

В по-голямата част от случаите на торзио се засяга левият тестис, защото анатомично е разположен по-ниско и семенната му връв е по-дълга. Основното оплакване при това състояние е болката.

Тя е внезапна, усеща се най-вече в засегнатия тестис и може да се придвижи и към долната част на стомаха. Болката е стрелкаща, а на моменти утихва. Скротумът в засегнатата част е със изгладена кожа, а цветът е наситено червен. При допир има силна болезненост.

Други симптоми, които съпътстват торзиото на тестиса, са силно гадене и повръщане, невъзможност за движение на крака от засегнатата страна. Температурата е повишена.

Усукване на тестиса

Диагностициране на торзио на тестиса

Всичко заболявания и проблеми в мъжката пикочо-полова система са обект на лечение от специалист – уролог. Торзиото на тестиса е не само силно болезнено, но и спешно състояние, при което поставянето на точната диагноза се извършва на база проявените симптоми от момчето и физикален преглед. При него лекарят опипва уголемяване на тестиса и силна болка, събрана течност или кръв в скротума, болка в корема.

Възможно е да се наложи извършването на някои допълнителни изследвания, каквито са кръвните изследвания, проба на урина и ехография.

Лечение на торзио на тестиса

Ако диагнозата се постави в първите шест част от началото на усукването, шансовете за спасяване на засегнатия тестис са почти сигурни. Колкото повече се увеличава времето, в което няма диагноза и лечение, толкова повече намалява шансът. От шести до дванадесетия част шансовете падат на 70%, а след дванадесетият част шансовете спадат до 20%.

Спешната хирургична намеса е единственият начин за лечение на състоянието. Когато усуканият тестис може да бъде запазен, чрез операция се премахва усукването и тестисът се закрепя към скротума. За да бъде избегнато усукване и на другия тестис, той също бива фиксиран.

В случаите, когато се тестисът не може да бъде спасен, той се премахва. Ако детето бъде диагностицирано още в ранното начало, урологът може да поправи проблема чрез ръчна манипулация като поправи усукването. За целта се поставя само местна упойка.

В някои случаи се наблюдава епизодично торзио на тестиса. Тук също трябва да се извърши закрепване на тестиса към скротума, защото рискът от развитие на пълно торзио и загуба на тестиса е реален.

След извършването на операцията момчето трябва да изкара известно време на постелен режим и временно да преустанови всякакви спортни дейности.

Последствия от торзио на тестиса

Две са най-сериозните усложнения, които могат да бъдат причинени от торзио на тестиса. Първото, както вече стана ясно, е загуба на засегнатия тестис в резултат на непоправими увреди. По-тежкото усложнение е загубата на оплодителната способност. Ако се забави лечението увреденият тестис може да причини намаляване на качеството на спермата.

За съжаление няма специфични мерки, които да се вземат за предпазване от това състояние. Торзиото на тестиса се дължи най-вече на анатомични особености в областта и профилактика не е възможно. Все пак е добре да се избягват твърде резки движения и травми в областта.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати