Ку-треска

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Ку-треска
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Ку-треската представлява остро инфекциозно заболяване, което има бактериално-вирусен характер и спада към групата на зоонозите. Нарича се още квадрилатерална треска и треска на деветата миля.

Причинител на ку-треска е микроорганизмът Coxiella burnetii, който е доста устойчив на дезинфекционни препарати и външни влияния. Резервоар на инфекцията с ку-треска са диви и домашни животни, кърлежи и птици. Най-често дивите животни се заразяват чрез ухапване на кърлеж. Ку-треската циркулира в природата и се предава между животните.

Симптоми при ку-треска

Инфекцията със заболяването ку-треска и болестните прояви варират в много широки граници – възможно е да протече безсимптомно, но е възможно дори да причини фатален край. Най-често се разделя на остра и хронична.

Острата форма на ку-треската протича без симптоми или има твърде разнообразни прояви. Най-често се наблюдава повишаване на температурата и силно главоболие, което преминава за период 1-2 седмици.

Възможно е температурата да се задържи постоянно висока или пък да има и периоди на нейното спадане. Друга проява на ку-треската е пневмонията. Тя започва с висока температура, втрисане, отпадналост и силно главоболие.

С течението на времето се разгръщат и други симптоми като задух, неприятна суха кашлица и болки зад гръдната кост. Пневмонията може да има благоприятен край или пък да протече много тежко.

Инфекцията с ку-треска може да наподобява и симптомите на остър хепатит – гадене и повръщане, пожълтяване на кожата и склерите, тъмна урина и характерното повишаване на билирубина и чернодробните ензими. В тежките случаи може да се засегнат и други системи в тялото, което да доведе до развитие на перикардит, миокардит и серозен менингит.

Симптоми на ку-треска

Хроничната форма на ку-треската протича много тежко и някои от заболяванията са хронични – артрит, остеомиелит и васкулит.

Хроничният ендокардит е най-честото усложнение на хроничната ку-треска. Има неясно начало и последващо влошаване на общото здравословно състояние, промени в сърдечните шумове.

Други възможни усложнения са хронична пневмония и хроничен бронхит. Много често те се развиват след неадекватно лечение на острата форма на заболяването. Наблюдава се влошаване на кашлицата, отделяне на храчки, умерено повишена температура и дихателна недостатъчност.

Форми на ку-треска

В наши дни лекарите различават 4 форми на ку-треска – лека, средно тежка, тежка и фулминантна.

Леката форма протича със съвсем слаби симптоми, не се наблюдават увреждания на вътрешни органи, кратък период с температура. При средното тежката се наблюдават основните симптоми на ку-треска, общото здравословно състояние е увредено умерено.

При тежката форма се наблюдава остро начало на сиптомите, като много често се развива пневмония, остър миокардит, остра бъбречна недостатъчност и др. Последната форма – фулминантната, се наблюдава рядко. Температурата се повишава много бързо, настъпва замъгляване на съзнанието, гърчове и други сериозни проблеми, които ако не се лекуват, причиняват смърт до 2-3 дни.

Диагностициране на ку-треска

Диагостицирането на ку-треската се поставя най-вече на базата на симптомите и клиничната картина, високата температура и атипичната пневмония. Щателно се проучват най-вече работниците в животновъдството, които проявяват подобни симптоми.

Изолирането на микроорганизмите се извършва в специални лаборатории и спазване на строги мерки за сигурност, заради високата инфекциозност. Най-често доказването на заболяването се извършва чрез сериологични методи. Възможно е да се наложи диагнозата да се постави чрез специфични микробиологични находки.

Заради нехарактерната клинична картина и широкия кръг оплаквания, който могат да покажат болните, поставянето на диагнозата не е лека задача.

Все пак здравните работници трябва да имат предвид ку-треска, когато при човек има неясна температура, продължаваща дълго време и която не може да се обясни с други причини. Рисковите групи хора като животновъди, работници в кожарството и млечната индустрия, както и живеещи по селата трябва да се наблюдават с повишено внимание.

Лечение на ку-треска

Лечението на това заболяване зависи предимно от начина на протичане на клиничните прояви. Веднага след поставянето на диагнозата се назначава лечение с антибиотици.

Периодът лечение продължава 2-3 седмици, като задължително трябва се спазват дозите лекарства, които са предписани от лекаря. Навременното откриване на ку-треската и правилно проведеното лечение намалява значително риска от хронифициране на заболяването и развитие на редица нежелани усложнения.

Предпазване от ку-треска

На първо място е задължителен строг ветеринарен контрол над домашните животни. При работа с животни хората задължително трябва да използват защитно облекло, ръкавици и очила. На хора, които са изложени на висок риск, не е изключено да се постави ваксина срещу заболяването.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати