Горещи вълни

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Горещи вълни
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Менопаузата е период в който настъпва необратимо прекратяване на функционирането на яйчниците, прекратяване на менструалния цикъл и невъзможност за забременяване. Менопаузата не е болестно състояние, а е нормален процес на стареене в живота на жените.

Горещите вълни са един от най-характерните симптоми на менопаузата. От тях страдат почти всички жени, които навлизат или вече са в периода на менопауза. Честотата и тежестта на горещите вълни варира при всяка една жена.

Сами по себе си горещите вълни представляват внезапен прилив на топлина, който залива тялото. Неприятното усещане може да протича на фона на зачервяване и изпотяване. Те може да се проявяват както денем, така и нощем. Горещите вълни освен изпотяване могат да причинят и студени тръпки по тялото, бърз и неравномерен пулс. Продължителността им е различна като обикновено продължават между 30 секунди и няколко минути.

Причини за горещи вълни

Все още не са ясни точните причини за появата на горещите вълни, но съществуват някои фактори, които ги утежняват. Според редица лекари горещите вълни са резултат от понижените нива на някои женски хормони като естроген например. Нивото му се понижава, защото през менопаузата функциите на яйчниците намаляват и накрая спират.

Някои антидепресенти също могат да предизвикат горещи вълни. Алкохолът е друг негативен фактор. Силно вероятно е жена в менопауза да усети прилив на горещи вълни след прием на алкохол. Пушенето също може да ги предизвика, защото ускорява кръвообращението, което, от своя страна, също загрява тялото. Кофеинът също предизвиква горещи вълни.

Менопауза

Повишеният индекс на телесна маса също може да е фактор за горещите вълни, което е абсолютно разбираемо – повечето килограми изискват и по-голяма активност на тялото.

Освен през менопаузата горещи вълни могат да се изпитват и през други етапи от живота. Така например някои бременни жени ги усещават през различни етапи от своята бременност, но те в никакъв случай не могат да се сравняват с тези по време на менопаузата.

Други фактори, отключващи горещи вълни, са напрежението, болката, стресът и гневът.

Лечение на горещи вълни

За съжаление все още не измислен медикамент, който да успее да предотврати появата на горещи вълни. Има определени начини и методи, чрез които може да намалят силата и честотата на появата им.

Охлаждането на тялото е първият момент в борбата с горещите вълни. Трябва да се избягват тесните дрехи и високите температури през лятото. През зимата отоплителните уреди трябва да са с умерена температура, не бива в помещението да е твърде горещо.

Изключително важна е температурата в спалнята – от 19 до 21 градуса в помещението за сън е най-здравословната.

Режимът на хранене трябва да е здравословен и разнообразен, хубаво е да се консумират много плодове и зеленчуци, да се избягват пържени, мазни, захарни и тестени храни.

Много жени търсят спасение от проблема с практикуването на йога, редовни физически упражнения и коремно дишане. Във всички случаи нормалната физическа активност в комбинация със здравословно хранене са важни фактори за преодоляването на неприятните симптоми по време на менопаузата.

В някои случаи този период от живота на жената протича не само с горещи вълни, но и с други също толкова нежелани симптоми като чести промени в настроението, сухота във влагалището, главоболие и загуба на костна плътност, като последното е рисков фактор за развитието на остеопороза.

Тогава е най-добре да се премине към хормонозаместителна терапия, която е назначена от лекар. Лошият момент е, че продължителният прием на хормонални хапчета може да причини сериозни проблеми като възпаления на пикочния мехур, висок риск от тромби и дори рак на гърдата. Смята се, че хормоналната терапия не бива да трае повече от 5 години.

За щастие не само хормонозаместителната терапия може да облекчи неприятните симптоми. Според индивидуалното състояние и опллаквания на всяка жена могат да се предпишат хапчета за контролиране на кръвното и леки антидепресанти.

Приемът на витамини от В-групата, както и на витамин Е влияе положително върху намаляването на горещите вълни. Някои специалисти препоръчват корените на черния кохош за намаляването на силата и честотата на неприятните симптоми при менопауза.

Той се открива в аптеките под наименованието Ремифен. Въпреки това трябва да се внимава с него, защото не е препоръчителен за хора, които имат проблеми с черния дроб. Най-добре е преди прием да се направи консултацията с лекар.

Цитруси

Хранене при горещи вълни

На първо място е добре да се спрат алкохолът и цигарите, да се намали приемът на кофеин. Жените в менопаузата се нуждаят от повече витамин В, калций и цинк, затова трябва да се наблегне на консумацията на цитрусови плодове и млечни продукти.

Препоръчват се леки храни, да се избягват мазните меса и пикантните храни. Фрешовете са много полезни и разхлаждащи през летните месеци. За да се избегне задържането на течности, е хубаво да се намали солта. Най-добре е да се наблегне на пълнозърнестите храни и богати на фибри зеленчуци. Рибата и пилешкото месо, зехтинът, ядките и семената ще помогнат за намаляването на телесните мазнини.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати