Контактен дерматит

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Контактен дерматит
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Контактният дерматит е възпалително заболяване на кожата, което възниква под влияние на външни фактори. Това е най-често срещаната форма на екзема. Абсолютно никой не е застрахован от развитието на контактен дерматит.

Смята се, че около 5% от населението страда от това заболяване, като най-честата жертва са млади жени или такива в средна възраст. Броят на опасните вещества, които могат да предизвикат този вид дерматит, надхвърля 200.

Видове контактен дерматит

Контактният дерматит бива основно два вида – иритативен контактен дерматит и алергичен контактен дерматит. Алергичният е остра реакция на кожата, която протича по неалергичен механизъм, докато алергичният дерматит е възпалителна имунна реакция, развиваща се на мястото на повторен контакт на кожата и лигавиците с химически алергени.

Алергичният контактен дерматит може да възникне от много вещества, които се срещат ежедневно в бита и природата. Най-честите причини за отключването му са оцветители и парфюми, влизащи в състава на перилни препарати и сапуни.

Лекарствени средства, метали и соли на метали, растения като дъб и бръшлян могат да причинят алергичен дерматит. Суровини от химическата индустрия каквито са пестицидите, каучукът, изкуствените торове, боите и химия за бита, много често причинят дерматит.

Иритативният контактен дерматит се предизвиква от механични дразнения като натиск и прекомерно триене; химични дразнители като киселини, перилни и почистващи препарати; биологични фактори като растения и насекоми; физични фактори, каквито са високите и ниски температури, йонизиращи и ултразвукови лъчения.

Най-общо причинителите на контактния дерматит са различни за различните части на тялото. Краката най-често са засегнати от дерматит от препарати против изпотяване, обувки и чорапи. Ръцете са засегнати от гумени ръкавици, химикали и перилни препарати; шията най-вече от накити (същото важи и за ушите).

Контактен дерматит на лицето най-често се получава от козметични средства. Подмишниците могат да развият дерматит от средства за обезкосмяване и дезодоранти. Масажните кремове, хапчета, душгелове и текстилът са заплаха за цялото тяло.

Симптоми при контактен дерматит

Симптомите при алергичния контактен дерматит се изразяват в обрив, който може да възникне и в други области, които по никакъв начин не са били в контакт с алергена. Характерна проява на този вид дерматит е сърбежът, а ако контактът с причинителя на заболяването продължи, алергичният контактен дерматит може да хронифицира.

Иритативен контактен дерматит

При иритативния контактен дерматит болестните изменения се наблюдават най-често там, където е осъществен контакт с дразнителя, като в повечето случаи това са лицето и ръцете. В тези области кожата е оточна и зачервена, появяват се мехури.

Усеща се пареща болка и лек сърбеж. Характерно за този вид дерматит е, че силата на симптомите зависи и от силата на действие на главния дразнещ фактор. При слабо действие се наблюдават леки обриви и сухота на кожата, но при по-силно действие симптомите се влошават.

Диагностициране на контактен дерматит

Диагностицирането на алергичния контактен дерматит се извършва чрез нанасяне на малко количество алергени върху кожата и проследяване на евентуално възникване на локално възпаление. Много важно за диагностицирането на иритативния дерматит е информация за излагане на някой от факторите, които отключват заболяването.

Лечение на контактен дерматит

Лечението на контактния дерматит бива общо и локално. За локално приложение се използват слаби разтвори на натриев бикарбонат или калиев перманганат. Използват се още кортикостероидни кремове и лосиони.

Ако са известни точните причини за отключване на контактния дерматит, всеки пациент може да предприеме някои стъпки, за да си помогне сам. На първо място, трябва да се откажем от тютюнопушенето, защото цигареният дим само влошава състоянието.

Стресът е другият фактор, който може да отключи дерматит, затова е добре той да се избягва, както и всички стресови фактори. Различни нарушения в храносмилането, лекарства, твърде горещ или студен въздух, недоспиване, инфекциозни заболявания и прекомерната консумация на захар могат да понижат сериозно имунитета и да засилят предразположеността на организма към контактен дерматит.

Не е за подценяване и алергията към никел, който се среща в редица сплави – най-вече евтини сребро и злато, както и в прибори за хранене, ципове и ключове.

Необходимо е да се внимава с твърде ароматизирани сапуни, перилни и почистващи препарати. Спазването на добри санитарно-хигиенни норми в личната и професионалната среда, намаляване употребата на продукти с неясен произход намаляват риска от развитие на контактен дерматит.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest