Полименорея

Полимонорея

Менструацията е най-характерната физиологична проява на полово зрялата жена, която представлява изхвърляне на функционален слой на ендометриума, протичащо с кръвотечение.

Средната продължителност на месечния цикъл при жените е 28 дни, но това съвсем не означава, че при всяка жена това е задължителната цикличност за настъпване на менструация. Нормалните граници варират между 21 и 35 дни.

Това, от своя страна, означава, че средно всяка жена има между 9 и 13 менструални цикъла в една година и колкото по-дълъг е един цикъл, толкова по-малко менструации ще има жената. Обратното също е вярно – колкото по-кратък е цикълът, толкова повече ще бъдат и прокървяванията.

Менструалното кървене нормално протича с физически симптоми като подпухналост, стомашни спазми, напрежение в гърдите, повишена възбудимост, промяна в апетита, главоболие, болки в кръста и корема, отпадналост и умора. Това са нормални симптоми, но в някои случаи е възможно да са по-тежки и да сигнализират за проблем в тялото.

Полименореята е кратък цикъл и представлява смущение в менструалния цикъл, поради което се получава кръвотечение в интервал, по-кратък от 21 дни или с обилно отделяне на кръв в нормалния период между 21 и 35 дни.

Полименореята се наблюдава при жени във всякакви възрастови граници, но се наблюдава най-често при тийнейджърки, чиято менструация все още не се е регулирала както трябва.

Причини за полименорея

Най-често срещаните причини за поява на полименорея за различните хормонални нарушения в тялото на жената. Твърде честото кървене може да е предизвикано от проблеми с кръвосъсирването, полипи по шийката на матката или самото тяло на матката, проблеми с дейността на щитовидната жлеза, кисти на яйчниците, хипертония.

Възпаления в областта на малкия таз също са честа причина за полименорея. Храносмилателни разстройства като недохранването могат да причинят най-различни здравословни проблеми, в това число и често настъпваща менструация.

Стресът, прекомерно физическо натоварване или прием на лекарства могат да причинят нарушения в цикъла. Сериозна причина за полименореята може да бъде и рак на шийката на матката. Необходимо е да се отхвърли и вариантът за ранна бременност.

Месечен цикъл

Симптоми при полименорея

Както става ясно от горните редове, основният симптом на полименореята се крие в нейното настъпване – по-често от нормално приетия период от 21 до 35 дни. Менструалният цикъл може да е съпътстван от обилно кръвотечение и болки.

Диагностициране на полименорея

Диагностицирането на полименореята се извършва от гинеколог. Необходимо е специалистът да се запознае с оплакванията на жената, след което се пристъпва към преглед.

Извършва се оглед на шийката на матката, вагинална ехография, по време на която се виждат яйчниците и матката и дали има някакъв проблем при тях като кисти и полипи. Възможно е да се назначат и редица други изследвания, които да насочат лекаря към конкретния проблем.

Полименореята може да е породена от различни болестни процеси и състояния, което изисква задължително да се посети гинеколог и да се установят причините. Отлагането на консултацията може само да влоши състоянието.

Лечение на полименорея

Лечението на състоянието е насочено към въвеждането на цикъла на жената в нормални граници – 21 и 35 дни. Преди обаче да се изпишат хапчета, трябва правилно да е установена причина за възникване на полименорея.

В зависимост от причините се назначава различни медикаменти, противозачатъчни, които имат за цел да регулират цикъла. Всяка жена може да си помогне и сама, като избягва стреса, поддържа тегло в нормални граници и се храни здравословно и разнообразно.

Важно е да се отбележи, че нормалният менструален цикъл при жената е неизменна част от живота на полово зрялата дама, а всяко едно нарушение в него е най-честият симптом за гинекологичен проблем.

Освен често настъпващият менструален цикъл други проблеми могат да бъдат дисменореята (болезнен цикъл), аменореята (липсващ цикъл), менорагията (обилен и много тежък цикъл) и олигоменореята (настъпва на повече от 35 дни).

Поради тази причина навременото посещение на специалист е абсолютно наложително. Жената трябва стриктно да спазва назначеното от лекаря лечение и също така да се направи преглед и след края му, за да се установи, че проблемът е разрешен.

Дори без да има проблеми с менструацията, всяка жена трябва да се подлага на профилактични гинекологични прегледи веднъж годишно.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати