Мозъчно сътресение

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Мозъчно сътресение
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Мозъчното сътресение представлява най-често срещаната и същевременно най-лека закрита черепно-мозъчна травма, която може да получи човек.

По данни на Световната здравна организация между 70 и 90% от нараняванията на главата са мозъчно сътресение и се смята, че всяка година 6 на 1000 души получават мозъчно сътресение.

Тази сравнително често срещана мозъчна травма протича с или без загуба на съзнание за кратко време, което причинява преходни проблеми във функциите на мозъка, но не се стига да увреждане на мозъчната тъкан.

Американската академия по неврология е класифицирала три основни степени на мозъчно сътресение, които определят тежестта му. Първата степен се изразява в обърканост, продължаваща по-малко от 15 минути и няма загуба на съзнание.

Когато симптомите продължават повече от 15 минути сътресението е втора степен, а ако се наблюдава загуба на съзнание е трета степен. Въпреки че се смята, че мозъчното сътресение не може да причини смърт, в никакъв случай състоянието не бива да се пренебрегва и подценява.

Причини за мозъчно сътресение

Гръбначният и главният мозък са потопени в специфична гръбначно-мозъчна течност, чиято функция е да предпазва мозъка от сътресения, но при по-силни удари тя не може да предотврати травмата.

Най-често засегнати от травмата са междинния и средния мозък. Мозъчното сътресение може да се получи в резултат на удар с тъп предмет, при падане или удряне на главата в твърда повърхност. Възможно е човек да получи мозъчно сътресение при различни видове спорт.

Симптоми при мозъчно сътресение

Сътресението на мозъка предизвиква различни симптоми, които настъпват непосредствено след травмата. По-голямата част от тях изчезват в първите няколко дни или до няколко седмици. Лицето с мозъчно сътресение изпитва дезориентация и обърканост, възможно е да настъпи загуба на съзнание. Когато нарушенията продължат по-дълго време, трябва да се подозира по-сериозно състояние.

Човекът изпитва замайване и главоболие, започва да му се гади и да повръща, настъпва загуба на координация, замъглено зрение, шум в ушите, невъзможност за запазване на координация.

Болки

Главоболието трае от една седмица до един месец и може да е леко или значително по-тежко. Болката е стягаща и се засилва при физическо или психическо усилия.

Възможно е в резултат на мозъчното сътресение да се наблюдава ускоряване или забавяне на сърдечната дейност, както и колебания в кръвното налягане.

Другият белег на мозъчното сътресение е амнезия в резултат на травмата – човекът не може да си спомни какво точно се е случило. Възможно е в резултат на мозъчното сътресение да настъпят депресия, емоционалност, психична нестабилност и загуба на интерес към иначе любими занимания.

Диагностициране на мозъчно сътресение

Поставянето на диагнозата мозъчно сътресение се извършва основно на основа на разказа на близките за начина, по който се е случила травмата. Следва преглед и на база симптомите се диагностицира мозъчното сътресение. Образни изследвания като компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс нямат стойност при това състояние.

Въпреки това не е толкова лесно да се постави веднага диагноза, защото сътресението трябва да се разграничи от мозъчна контузия, при която загубата на съзнание е по-тежка, измененията са по-различни, а се наблюдават и симптоми като парези, говорни смущения, промени в реакцията на зениците и други.

Тъй като мозъчното сътресение се среща и при малки деца, те и техните родители трябва да бъдат разпитвани особено внимателно, за да се постави правилната диагноза.

Лечение на мозъчно сътресение

Не съществува специфично лечение на мозъчното сътресение. В първите дни след поставянето на диагнозата е хубаво болният да бъде наблюдаван от лекар. Основният подход при наличие на това състояние е поставяне на засегнатото лице в покой за няколко дни, а ако е необходимо – няколко седмици.

В периода на възстановяване болният трябва да лежи и почива, избягват се всякакви натоварвания, четене, работа с компютър. Стаята, в която се почива, трябва да бъде тиха и тъмна.

Ако е необходимо, се предписват медикаменти, които да облекчат главоболието, или приспивателни, в случай че болният страда от безсъние. За щастие мозъчното сътресение е от онези травми на мозъка, които не оставят никакви последствия и отшумяват за около един месец.

Все пак покоят и избягването на напрежение са абсолютно задължителни за бързото възстановяване. Дори и след преминаването на травмата за определен период от време трябва да се избягва както физическо, така и психическо напрежение.

В никакъв случай не бива да се прибягва до алкохол или медикаменти, които не са предписани от лекаря.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати