Рак на правото черво

Рак на правото черво

Правото черво, познато още като ректум, представлява крайната част на дебелoто черво. Неговата основна задача е да складира натрупаните фекалии. Разположено е в задната област на малкия таз, а дължината му достига 15-18 см.

Ракът на правото черво е един от най-честите видове рак, който засяга стомашно-чревния тракт. Ежегодно се увеличава честото на заболелите от рак на правото черво, а най-честата възраст, в която се повява, е 45-60 години.

Ракът на правото черво засяга почти еднакво мъжете и жените, но все пак се наблюдават малко по-висок процент на заболелите жени, докато ракът на дебелото черво засяга по-често мъжете.

Причини за рак на правото черво

Един от основните фактори за развитие на рака на правото черво е генетичният. Той до голяма степен определя появата на образувания като полипи в червото, които постепенно развиват раков потенциал. Това означава, че хора, които имат кръвни роднини, страдащи от този вид рак, трябва да бъдат внимателни.

Като други възможни причини за рак на правото черво се разглеждат различни процеси в областта – хронични възпаления, болест на Крон, колит. Фактори от външната страна също оказват сериозно влияние за повишаване на риска – режим на хранене и приемани храни, запек, дисбактериоза. Хранителен режим с високо съдържание на животински мазнини и такъв с нисък прием на храни, съдържащи влакнини и фибри също са опасни.

Доктор

Редовният прием на плодове и зеленчуци намалява риска от рак на правото черво и това си има логично обяснение – храните, които са с високо съдържание на целулоза, забързват преминаването на фекалиите през червата и способстват тяхното изхвърляне. По този начин се намалява времето на контакт с опасните вещества във фекалиите и лигавицата на червата.

Симптоми при рак на правото черво

Както при много други видове рак, така и при рака на правото черво в началото не се наблюдават ясно изразени симптоми. В ранните фази на заболяването е характерно отделянето на слуз и кръв по време на дефекацията. Характерно за кръвта е, че е тъмна на цвят, защото се е застояла от предишното изхождане.

Това е основната разлика между тази кръв и кръвта, която се отделя при наличие на хемороиди – втората е с ален цвят и се отделя в края на изхождането. Отделянето на слуз при рак на правото черво причинява и диария и нарушения в общото електролитно състояние на организма.

Характерни са редуването на запек с разстройство. Наличието на болка вече е много късен белег на рака, породен от обхващане на съседни области и нервни окончания, както и развитие на възпаление около самия тумор.

Ракът на правото черво метастазира най-вече по лимфен и кръвен път, но основно по лимфен. Органът, който е най-често засегнат от метастазите, е черният дроб. В по-редки случаи се откриват метастази в кожата, костите, мозъка и белите дробове.

Диагностициране на рак на правото черво

Поставянето на диагнозата рак на правото черво не е предизвикателство за специалистите. По време на прегледа лекарят се запознава със симптомите на пациента, фамилната анамнеза, прави физикален преглед. Следват тест за окултни кръвоизливи и дигитално ректално изследване.

При възникване на съмнение за наличието на туморен процес се пристъпва към ректоскопия и биопсия, както и иригрофия. В случаите, когато предишните изследвания не дават достатъчно добра информация, може да се пристъпи към компютърна томография с контраст. Важно е да се отбележи, че всяко едно кървене преди или след дефекация задължително изисква уточняване, за да се отхвърли злокачественост.

Плодове

При вече точно поставена диагноза рак също се провеждат някои задължителни изследвания. Това са рентгеново изследване на белите дробове, ехография на корема, кръвни изследвания, образни изследвания на корема и малкиq таз. Пи възникване на съмнения за метастази вече се правят изследвания на скелет, череп, черен дроб, гръден кош.

Лечение на рак на правото черво

Основният подход при лечение на рака на правото черво е хирургичният, а химиотерапията, лъчетерапията и имунотерапията се явяват помощни методи. Преди да се пристъпи към хирургично отстраняване на тумора, се извършва важна подготовка. Тя се състои в подобряване на водно-солевия баланс, стойностите на хемоглобина, назначава се антитромботична и антибиотична профилактика.

Пациентът трябва да спазва предоперативна диета, а специалистите трябва да преценят всички рискове като проблеми с анестезията и наличие на придружаващи заболявания, които биха могли да усложнят състоянието.

Успехът на лечението много зависи от това в кой стадий е открито заболяването, наличие на разсейки и общо здравословно състояние на пациента.

Предпазване от рак на правото черво

Както при повечето видове рак, така и при този, няма сигурен начин за предпазване, но все пак има някои неща, които човек може да направи, за да намали риска. На първо място, това е редовната консумация на плодове и зеленчуци, както и на храни, богати на целулоза.

Не бива да се консумират често животински мазнини и твърде мазни храни. Здравословното хранене трябва да е комбинирано и с редовно движение. Редовните профилактични прегледи също са важен момент, особено за хора, които имат кръвен роднина с рак на правото черво.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати