Диабетна ретинопатия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258850
Диабетна ретинопатия
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Диабетът е заболяване, което се характеризира с повишено ниво на кръвна захар в организма, дължащо се на слабата реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му производство от тялото.

Инсулинът е важен хормон, който се секретира от панкреаса и действа стимулиращо върху клетките да абсорбират глюкозата и да я превърнат в необходимата за функционирането им енергия. Когато клетките не успеят да абсорбират достатъчно глюкоза, тя от своя страна се натрупва в кръвта и това причинява редица усложнения в тялото.

Диабетната ретинопатия представлява хронично заболяване на очите, което се развива в резултат на диабет. Тя е основната причина за слепота при възрастни хора над 60 години. Диабетната ретинопатия се проявява при всички видове диабет, а ако остане нелекувана, може да причини слепота.

Вероятността от развитие на диабетна невропатия е се увеличава с продължителността на боледуването от диабет. Това е така, защото прекалено дългите периоди на висока кръвна захар причинява увреждане на малките кръвоносни съдове в ретината.

Именно ретината е нервната мрежа, намираща се в дъното на окото, която получава светлинните сигнали и ги препраща с нервен импулс към мозъка. Съответно здравата ретина е символ на добро зрение.

Основните рискови фактори за развитие на диабетна ретинопатия са няколко. На първо място това е недостатъчният контрол на кръвната захар и неспазване на диетата, която всички диабетици трябва да спазват. Другите рискови фактори са тютюнопушенето, хипертония, наличие на белтъци в урината, повишени триглицериди и висок холестерол.

В нашата страна честотата на диабетната ретинопатия засяга до 1.6 процента от населението. Тя е и основна причина за слепота, развива се най-често при пациенти, които са болни от диабет от 10-15 години.

Видове диабетна ретинопатия

Пролиферативна диабетна ретинопатия – среща се по-често при диабет от първи тип. В резултат на този вид ретинопатия се образуват нови кръвоносни съдове, получават се кръвоизливи и дори отлепване на ретината.

Непролиферативна диабетна ретинопатия – наблюдава се диабет тип две. Този вид ретинопатия причинява оток на ретината, нарушаване на зрителната острота и постепенна дегенерация на клетките на ретината.

Макулопатия – това е другият вид диабетна ретинопатия. Тук увреждането е в онази зоната на ретината, която се използва най-често – макулата. Именно тя помага за ясното и чисто виждане.

Диабет

Симптоми при диабетна ретинопатия

Коварността на диабетната ретинопатия се крие във факта, че в ранните стадии не се усеща нито болка, нито някакви други симптоми. В същото време обаче зрението се уврежда необратимо, а когато се появят първите признаци, вече може да е твърде късно за спасяване на зрението.

С течението на времето кръвоносните съдове в очите започват да отслабват и това предизвиква замъгляване на централното зрение. Появяват се тъмни петънца в зрителното поле, а много тежко усложнение е отлепване на ретината.

Диагностициране на диабетна ретинопатия

Поставянето на диагнозата диабетна ретинопатия се извършва на база наличието на дългогодишен диабет. Прави се и преглед на очите, благодарение на който се потвърждава диагнозата без никакво съмнение.

Въпреки че не представлява трудност в диагностичен аспект, трябва да се установи дали става въпрос на непролиферативна или пролиферативна диабетна невропатия.

Лечение на диабетна ретинопатия

Лечението на диабетната ретинопатия се извършва от специалист ендокринолог и офталмолог. Терапията се състои в регулиране на белтъчната, мастната и въглехидратната обмяна, контрол над хипертонията.

Лечението на диабета е задължително. Изписват се различни медикаменти и витамини от В групата, витамини РР, Е и А. За съжаление, независимо от приложеното лечение възможността да се повлияе на развитието на ретинопатията са минимални.

При всички положения след поставяне на диагнозата трябва да се приложат абсолютно всички мерки, които лекарят предписва, за да има шанс да се отложат усложненията. В много голям процент от случаите диабетната ретинопатия води до намаляване на зрителната острота и последваща слепота.

Превенция на диабетна ретинопатия

Тъй като диабетната ретинопатия е усложнение на диабета, няколко година след поставянето на диагнозата на болния трябва да се направи флуорцеинова ангиография. След това всяка година трябва да се прави профилактичен офталмологичен преглед за откриване на симптомите още в самото начало.

Най-добрият начин за предпазване от диабетна ретинопатия е чрез контрол на рисковите фактори – лечение на хипертонията, контрол над гликемията и задължително спиране на тютюнопушенето.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати