Мозъчен оток

мозъчен оток

Човешкият мозък е един от най-уникалните органи в тялото, който е изключително сложно съставен – състои се от милиарди неврони, а всяка система в тялото се контролира от него. Всяка една травма и състояние, което предизвиква проблеми в работата му, са опасни и изискват спешна медицинска намеса.

Мозъчният оток представлява опасно състояние, при което мозъкът се подува или разширява в резултат на натрупана течност в самата мозъчна тъкан или мозъчните вентрикули. Излишната течност в тази област причинява хидроцефалия. Мозъчният оток е опасен, защото събралата се течност упражнява натиск върху мозък, притискайки ги към черепа.

Причини за мозъчен оток

Различните са причините, които могат да причинят мозъчен оток – някои от тях са по-леки, други са изключително сериозни.

Най-често срещаните причини за мозъчен оток са мозъчни тумори, травми в областта на главния или гръбначния мозък, различни генетични заболявания, вродени малформации, хидроцефалия, инфекции, усложнения по време на раждането.

Сред другите причини, които могат да породят мозъчен оток, се включват черепно-мозъчните травми, менингит, менингоенцефалит, отравяне с токсини, сепсис, химичен дисбаланс в тялото, чернодробна недостатъчност, бъбречна недостатъчност, злоупотреба с наркотични вещества, инсулт, мозъчен абсцес, тиф, вирусен хепатит, малария, височинна болест, болест на Кавазаки.

Една от причините, които са изключителни опасни, е синдромът на Рей. Това е рядко срещано състояние при деца в резултат на силна реакция на организма към лечение с аспирин.

Симптоми при мозъчен оток

Симптомите, които се получават при мозъчен оток, се разделят на две големи групи – общомозъчни и огнищни. Към общномозъчните симптоми се включват много силно главоболие, което се засилва най-вече при действия като кашляне и навеждане, гърчове, нарушения в дишането.

Наблюдават се и нарушения в съзнанието, изпадане в кома. Мозъчният оток предизвиква и повръщане, за което е характерно, че възниква без каквото и да е гадене, не е свързано с консумация на храна. Когато човек повърне, не изпитва никакво облекчение.

Към огнищните симптоми се причисляват уврежданията на слуха, нервите и речта, появата на двигателни нарушения като парези и парализи в различни части на тялото.

Мозъчният оток е спешно медицинско състояние. Ако човек изпита внезапно главоболие, комбинирано с гадене, проблеми с координацията, летаргия, затруднен говор, нарушено зрение, парализа, гърчове, внезапна анамнезия, птоза, инконтиненция и други подобни симптоми, веднага трябва да се потърси помощ.

Мозъчният оток при бебета и малки деца се характеризира с подуване в областта на главата, силна трудност при хранене, раздразнителност и силен плач.

Диагностициране на мозъчен оток

Поставянето на диагноза мозъчен оток се извършва на база снемане на анамнезата, която се състои в разговор с близките, по време на който се разпитва за преживяна травма или наличие на заболяване.

Прави се физикално изследване и и се назначават редица инструментални изследвания. Много ценни са данните за повишено вътречерепно налягане, което е сигнал за нередност в областта.

При офталмологичен преглед се установяват промени в очите и кръвоизливи в ретината. Назначават се образни изследвания, които включват рентгенография, компютърна томография, мозъчна ангиография, ядрено-магнитен резонанс. Правят се и други изследвания като пълна кръвна картина, електролити и др.

Лечение на мозъчен оток

Тъй като мозъчният оток сам по себе си не е заболяване, а симптом за възникнала нередност, то лечението, което се назначава е етиологично – насочено е към основното заболяване. Все пак първото, което трябва да се направи е да се обърне спешно внимание на отока, който може да бъде животозастрашаващ.

Мозъчният оток се лекува чрез медикаменти или хирургично.

Тъй като състоянието е спешно, пациентът веднага се приема в болница и се слага в положение с повдигната горна част на тялото под ъгъл 15-30 градуса – така се улеснява мозъчния кръвооток.

Медикаментозното лечение на мозъчния оток включва назначаване на на различни хапчета – диуретици, глюкокортикоиди, барбитурати и редица други.

Когато отокът се овладее, се пристъпва към назначаване на лечение на основното състояние или заболяване, което го е причинило. Успехът на лечението зависи от тежестта на заболяването, затова в най-ранните етапи е трудно да се даде прогноза.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати