СПИН

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
СПИН
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

СПИН (Синдром на придобитата имунна недостатъчност) представлява заболяване, засягащото имунната система, което е причинено от вируса на човешката имунна недостатъчност, познат като ХИВ. Болестта е изключително сериозна и намалява ефективността на имунитета, правейки човек уязвим към различни инфекции и тумори.

Според изследователите ХИВ се появява в западните части на Африка в края на 19 и началото на 20 век, но СПИН за първи път е описан през 1981 година в САЩ, а ХИВ е изолиран 2 години по-късно. В наши дни СПИН е заболяване, което има пандемичен характер. През 2007 година 33 млн. души по света са били болни от СПИН, а жертвите на заболяването са над 2 млн. души годишно, от които над 300 000 са деца.

Заразяване със СПИН

Източник на инфекцията с ХИВ е болният човек или заразоносителят. Вирусът се съдържа в повечето телесни течности за заразения човек, но само в кръвта, вагиналния секрет, спермата и кърмата има достатъчно голямо количество, което може да зарази друг човек.

Три са основните начини на заразяване – кръвен, сексуален и вертикален. Заразяването по полов път може да стане чрез вагинален и анален контак, както и при орална любов, въпреки че при последния е най-малък рискът.

Всеки полов контакт с непознат без използването на предпазни средства излага човек на риск от заразяване с вируса на ХИВ, но не всеки контакт води до заразяване. Рискът значително се увеличава, когато партньорите страдат от някоя сексуално-предавана инфекция – гонорея, хламиди, сифилис и др.

Заразяване чрез инжекции – така се заразяват 5-10% от хората. Получава се при употреба на инфектирани игли, спринцовки, сонди и др. Най-висок риск има при използването на общи спринцовки и игли, наблюдава се най-вече при наркомани.

Заразяване по вертикален път – получава се при предаване на ХИВ от бременна жена на нейното бебе още по време на бременността, по време на раждането или чрез кърменето. Според съвременните изследвания заразена майка може да роди напълно здраво бебе, ако провежда съответното антиретровирусно изследване и спазва препоръките на лекаря.

Заразяване чрез хемотрансфуизонен път – получава сепри преливане на заразена кръв и плазма. В нашата страна кръвта и кръвните продукти, които медиците използват в своята практика, задължително се изследва за вируса на ХИВ, което значително намалява риска.

Заразяване по професионален или битов път – случва се много рядко. Получава се чрез контакт с наранена кожа и лигавици, както и чрез други телесни течности – вагинален секрет, сперма и други секрети.

Друг начин на заразяване е чрез трансплантации. Може да се получи не само при при присаждане на заразени органи и костен мозък, но и чрез семенна течност при изкуствено оплождане.

Човек не може да се зарази със СПИН чрез целувка, използване на общи прибори за хранене, общи дрехи, ползване на общи бани и тоалетни, ухапване от насекоми, кихане, кашляне, ръкостискане.

Симптоми при СПИН

ХИВ инфекцията предизвиква най-различни симптоми, тежестта на които зависи от стадия, в който се намира заболяването. В първият стадий се появяват симптоми при половината от болните. Те се появяват няколко дни след момента на заразяване и и продължават около 2 седмици.

Спринцовка

Симптомите в този първи стадий наподобяват тези при грип – повишаване на температурата, гадене, повръщане, диария, умора, отпадналост, липса на апетит, подуване на лимфните възли в областта на шията, болки в мускулите, възпалено гърло. Тези симптоми отшумяват сами.

Следващият стадий се нарича стадий на безсимптомна инфекция. Този период трае от няколко месеца до над 10 години. Заразените нямат никакви оплаквания, за инфекцията може да се открие само чрез лаборатни изследвания.

Следва стадий на увеличените лимфни възли – преходен между безсимптомния стадий и стадия на СПИН. Наблюдават се увеличени лимфни възли по цялото тяло, кожни проблеми, пърхот, язви по устата и половите органи. Наблюдават се обикновен херпес и херпес зостер. Болните страдат от умора, повишаване на температурата, чести инфекции, кожни обриви, отслабване на паметта.

Стадий на развит СПИН – тук вече се разгръща истинската картина на заболяването. Развиват се злокачествени заболявания, мозъчни заболявания, теглото силно се редуцира, развиват се различни инфекций, който се проявяват с пневмония, диария, менингит, проблеми с очите.

Най-честите симптоми включват силна кашлица, припадъци, болки при преглъщане, гадене, коремни болки, повръщане, трайно повишаване на температурата, диария, объркване, умора, скованост във врата, тежко главоболие, отслабване и дори загуба на зрението, изпадане в кома.

Важно е да се отбележи, че заболяването може да протича много тежко през цялото време при някои, докато при други може да се редуват фази на опасни болестотворни състояния, които са последствани от периоди на почти нормално състояние.

Диагностициране на СПИН

Поставянето на диагнозата се извършва на база оплакванията на пациента и резултати от назначени кръвни изследвания. Много често заболяването се открива случайно при рутинни изследвания, без да има оплаквания. За да се постави диагнозата СПИН трябва да се докаже инфекция с ХИВ-вируса.

Лечение на СПИН

Все още не съществува успешен начин за излекуване от ХИВ и СПИН. Лечението непрекъснато се усъвършенства и развива, откриват се нови лекарства, но въпреки това СПИН си остава едно от най-сериозните предизвикателства на съвременната медицина.

Целта на сегашното лечение е да се намали до минимум размножаването на вируса, подсилването на имунната система, забавянето на инфекцията. Лечението най-общо се състои в противовирусно лечение и предпазване от инфекции. Назначава се антиретровирусна терапия, което не дава окончателно излекуване, но постига добри резултати.

Подходът на лечението зависи от тежестта на симптомите на болния и състоянието в което се намира той. Много е важно инфекциите да бъдат лекувани навреме, защото компрометираната имунна система на човека не би издържала дълго време.

Усложненията при СПИН са резултат най-често от тежките инфекции и злокачествените заболявания, които се развиват в резултат на заболяването. Инфекцията с ХИВ е доживотна, няма лечение, но има терапия, която може да забави развитието. Ако не се прилага лечение или се прилага неправилно такова, ХИВ инфекцията преминава в СПИН за период от около 10 години. При веднъж развил се СПИН средната преживяемост на болните е около 3 години, но все пак периодът зависи от тежестта на симптомите.

СПИН при бременност

Ако майката не се лекува с антиретровирусни препарати, рискът от заразяване на бебет ѝ достига до цели 30%. Медиците смятат, че лечението на бременната трябва да се извършва както при жени, които не са бременни (с изключение на първите три месеца от бременността, когато има висок риск от предизвикване на тежки увреждания и дори уродство).

С правилното лечение рискът от заразяване на бебето значително намалява, но проследяването на бременността трябва да се извършва от специалисти, които да предприемат специфични мерки. Все повече се утвърждава и тенденцията майки със СПИН да раждат чрез цезарово сечение, защото така контактът с родовите канали и кръвта е по-малък. След раждането майката не трябва да кърми.

Предпазване от СПИН

Въпреки че медицината бележи огромен напредък, все още няма одобрена ваксина срещу ХИВ. Най-добрият начин за предпазване от заразяване с ХИВ и СПИН си остава избягването на рисково поведение. На първо място трябва да се избягват случайните сексуални контакти, особено без използване на презервативи.

Правилното използване на презерватива е задължително. Той трябва да се сложи на члена още преди всякакъв контакт с жената, защото дори отделящите се преди изпразването секрети съдържат опасния вирус в достатъчно количество да заразят друг човек. Въпреки това дори презервативът не може да гарантира 100-процентова защита от заразяване.

Трябва да се избягва употребата на общи игли и спринцовки, здравните работници задължително трябва да спазват правилата за безопасна работа. Работещите в студиа за татуировки и пиърсинг също трябва да бъдат много внимателни. Всички тези мерки са много важни, защото е възможно човекът, който носи вируса на ХИВ, да не го знае и и по този начин да зарази още много хора.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати