Онихолиза

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Онихолиза
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Ноктите са част от тялото, на която често не обръщаме особено внимание, но истината е, че и те могат да боледуват. Болестите, които обхващат нокътната структура, се наричат с общото наименование онихопатии – развиват се поради придобити или вродени въздействия.

Специалистите смятат, че причините за тази група заболявания са много, защото негативните фактори, които могат да влияят върху развитието на нокътя, са изключително разнообразни. Промените, които могат да настъпят, също са различни – промени в цвета, в структурата, хлътвания, падане, задебеляване на нокътя, повишена чупливост, напречни бразди. Ще се спрем по-подробно на падането на нокътя, известно като онихолиза.

Онихолизата представлява болестно състояние на ноктите, което се характеризира с безболезнено и спонтанно падане на нокътната плочка от нокътното ложе. Ноктите, които са засегнати от това състояние с твърди и гладки, като не се наблюдава възпаление.

Причини за онихолиза

Различни са причините, които могат да предизвикат онихолиза. Най-често срещаните такива са контакт с химични вещества, травма, гъбични заболявания, псориазис, феномен на Рейно, вродени костни аномалии, атопичен дерматит, тиреотоксикоза, склеродермия. Сред по-сериозните причини за поява на онихолиза са саркоидоза, сифилис, белодробен карцином, диабет, бронхиектазии.

Ще се спрем по-подробно на факторите, които могат да отключат онихолиза, които най-общо се разделят на 4 групи: екзогенни и ендогенни фактори, различни лекарства или други фактори.

Екзогенните фактори се изразяват в реакция към химични вещества (козметика за нокти), бактерии, гъбички, вируси, както и механични травми.

Ендогенните фактори могат да са много на брой – анемия, диабет, миелом, бременност, сифилис, псориазис, синдром на жълтия нокът, рак на белия дроб, пелагра, дерматит, лихен планус и редица други сериозни състояния и заболявания. Това налага задължителна консултация с лекар и изясняване на причините за възникване на онихолиза.

Лекарствата, които могат да отключат състоянието, също са много на брой – тетрациклин, орални контрацептиви, паклитаксел, хлорпромазин и др. В графата други фактори влизат имплантиране на чуждо тяло, вродена онихолиза или частична наследствена онихолиза.

Симптоми при онихолиза

Онихолиза

Ноктите, които са засегнати от онихолиза, както вече споменахме, са твърди и гладки. Не се забелязва възпаление, а нокътната плочка се отлепва безболезнено. В резултат на започващото отделяне се образува кухина, заради която нокътната плочка постепенно изменя естествения си цвят. Понякога тя става жълта, в някои случаи синкаво-бяла, но е възможно дори да покафенее. Какъвто и да е цветът на засегнатия нокът, гледката не е много приятна.

Диагностициране на онихолиза

Поставянето на диагнозата онихолиза се извършва основно на базата на кличната картина. За да се потвърди трябва да се назначи микологочино изследване, което да изключи други вероятни проблеми.

Лечение на онихолиза

Веднага след поставянето на диагнозата се започва с лечението на онихолизата. Самото лечение зависи от причините за възникване на болестното състояние, като се смята, че премахване на причиняващите фактори е най-доброто лечение.

Терапията може да се състои в назначаване на локални или широкоспектърни противогъбични средства, кортикостероиди или други. Хората, които страдат от онихолиза, трябва да бъдат внимателни и да избягват травми, външни дразнители и най-вече – влага. Нокътните легла трябва да се поддържа сухи, а ноктите да са къси и да се подрязват редовно. Независимо каква е причината за възникване на онихолиза е хубаво да се започне прием на витамини от В-групата, витамин А, желязо и калций.

За съжаление, дори и след премахването на причиняващите фактори, не може да гарантира пълното възстановяване на нокътя. За да се избегнат подобни неприятни ситуации, най-добре е да се вземат предпазни мерки, най-добрата сред които е спазване на добра хигиена на ноктите.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати